search
ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 09:42
MENU CLOSE

Τα σενάρια για την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών

27.06.2023 17:36
thalassa

Ακόμα κι αν σταματούσαμε τώρα να εκπέμπουμε αέρια που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, η στάθμη των ωκεανών θα εξακολουθούσε να ανεβαίνει. Το φαινόμενο αυτό μάλιστα μπορεί να συνεχιστεί επί αιώνες, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών είναι μια από τις σοβαρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Από τη δεκαετία του 1880, η στάθμη των θαλασσών έχει αυξηθεί από 16 έως 21 εκατοστά και η μισή από αυτή την άνοδο συνέβη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Κάτι που επιδεινώθηκε περαιτέρω τα τελευταία οκτώ χρόνια, οπότε καταγράφηκαν θερμοκρασίες-ρεκόρ.

Κι επειδή δεν διαφαίνεται κάποια σοβαρή πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο, πρέπει να αποδεχτούμε πως είναι ήδη πολύ αργά για να σταματήσουμε την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι τα συστήματα που προκαλούν την άνοδο της στάθμης των υδάτων – συγκεκριμένα η άνοδος της θερμοκρασίας στους ωκεανούς και το λιώσιμο των πάγων και των παγετώνων- έχουν πολύ μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Πώς διαμορφώνεται το κλίμα και ο ρόλος των ωκεανών

«Η ατμόσφαιρα αλλάζει αρκετά γρήγορα, αλλά στα βάθη των ωκεανών τα πράγματα χρειάζονται αιώνες για να αλλάξουν», λέει ο καθηγητής Τζόναθαν Μπάμπερ, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Παγετώνων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Καθώς η ζέστη φτάνει μέχρι τα βάθη του ωκεανού, χρειάζονται αιώνες για να φτάσει παντού μέχρι να βρεθεί μια νέα ισορροπία», προσθέτει, επισημαίνοντας ότι «θα χρειαστούν αρκετοί αιώνες για να φτάσουμε σε κάποια ισορροπία με τις νέες θερμοκρασίες».

Για να ανακόψουμε τον ρυθμό ανόδου της στάθμης των θαλασσών, ο καθηγητής Μπάμπερ λέει ότι θα πρέπει να φτάσουμε σε θερμοκρασίες της προβιομηχανικής περιόδου.

Ωστόσο, με βάση όλα τα σενάρια για τον ρυθμό με τον οποίον υπερθερμαίνεται ο πλανήτης, χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία και η Ολλανδία θα αντιμετωπίσουν σοβαρούς κινδύνους και πολλά μεγάλα αστικά κέντρα σε όλες τις ηπείρους θα αισθανθούν τις συνέπειες αυτού του φαινομένου.

Μεταξύ αυτών των πόλεων είναι το Λάγος, η Μπανγκόκ, η Μουμπάι, η Σανγκάη, το Λονδίνο, το Μπουένος Άιρες και η Νέα Υόρκη.

Μέχρι τώρα ο ωκεανός λειτουργούσε σαν μια ζώνη ασφαλείας απέναντι στην υπερθέρμανση. Περίπου το 90% της ενέργειας που παγιδεύεται στο κλιματικό σύστημα από τα αέρια του θερμοκηπίου καταλήγει στον ωκεανό με την μορφή της ζέστης, επιτρέποντας στον πλανήτη να είναι πιο ήπιος. Αυτό όμως συνιστά απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Τα σενάρια μέχρι το 2100

Πώς μπορεί να εξελιχθούν τα πράγματα; Είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις, αλλά οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μοντέλα για διαφορετικά σενάρια προσπαθώντας να εκτιμήσουν πόσο μπορεί να αυξηθεί η στάθμη των θαλασσών μέχρι το 2100, με βάση το πόσο γρήγορα θα καταφέρει η ανθρωπότητα να δώσει λύσεις στην κλιματική κρίση.

Το κάθε σενάριο είναι αποτέλεσμα περίπλοκων υπολογισμών, που λαμβάνουν υπόψη τις εκπομπές επιβλαβών αερίων και διάφορες δυνητικές κοινωνικο- οικονομικές παραμέτρους, όπως ο πληθυσμός, η πυκνότητα κατοίκησης των αστικών κέντρων, η εκπαίδευση, η χρήση γης και ο πλούτος, που επηρεάζουν και την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Το πιο αισιόδοξο σενάριο

Στο πλέον αισιόδοξο σενάριο, εφόσον ληφθούν μέτρα για πιο βιώσιμο μέλλον και επιτευχθεί ο στόχος της διάσκεψης του Παρισιού για το κλίμα, δηλαδή αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου μέχρι το 2050, τότε η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα είναι από 28 έως 55 εκατοστά. Αυτό είναι ένα βιώσιμο σενάριο για τον πλανήτη.

Στη μέση οδό

Θεωρώντας πιθανό ότι οι κοινωνικο-οικονομικές και τεχνολογικές τάσεις δεν θα αλλάξουν σημαντικά, οι ανισότητες στον πλανήτη θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, αλλά παράλληλα θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τη μείωση των εκπομπών επιβλαβών αερίων, θα έχουμε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Σε αυτό το σενάριο, η εκτίμηση είναι ότι η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει από 32 έως 62 εκατοστά.

Περιφερειακές εχθρότητες

Εφόσον συνεχιστούν οι εκπομπές αερίων και δεν επιτύχουμε τον στόχο των μηδενικών επιβαρύνσεων μέχρι το 2100, το σενάριο βασίζεται στην παραδοχή ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες θα είναι θέμα χαμηλής προτεραιότητας, εφόσον οι χώρες επιλέγουν την ανάπτυξη αντί της βιωσιμότητας. Σε αυτό το σενάριο η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου και η άνοδος στην στάθμης των θαλασσών θα είναι από 44 έως 76 εκατοστά.

Ανισότητα

Το σενάριο των υψηλών εκπομπών αερίων, με διπλασιασμό των εκπομπών διοξειδίου μέχρι το 2100, που βασίζεται σε εξαιρετικά άνιση επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η επιδείνωση των ανισοτήτων σε όλο τον κόσμο θα συνοδευτεί με επενδύσεις στον άνθρακα και στα ορυκτά καύσιμα. Σε αυτή την εκδοχή η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 3,6βαθμούς Κελσίου και η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει από 55 ως 90 εκατοστά.

Ανάπτυξη με βάση τα ορυκτά καύσιμα

Η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται με την ευρεία χρήση ορυκτών καυσίμων, που εξυπηρετούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής που απαιτεί κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το σενάριο με την μεγαλύτερη επιβάρυνση στον πλανήτη, αφού η θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά 4,4 βαθμούς Κελσίου και η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει από 63 εκατοστά μέχρι 1 μέτρο και ένα εκατοστό.

Το χειρότερο σενάριο

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμα χειρότερο σενάριο, που προβλέπει ότι η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία στο πλανήτη θα οδηγήσει σε αστάθεια τους παγετώνες και η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει πάνω από δύο μέτρα μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Για να το αντιληφθούμε, η άνοδος της στάθμης των θαλασσών κατά 2 μέτρα θα οδηγήσει στον εκτοπισμό, ή θα επηρεάσει ή θα προκαλεί πλημμύρες σε ετήσια βάση, σε περιοχές όπου ζει περίπου το ένα δέκατο του πληθυσμού του πλανήτη, δηλαδή περίπου 790 εκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο καθηγητής Μπάμπερ.

Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να θυμόμαστε ότι η στάθμη των θαλασσών θα εξακολουθήσει να ανεβαίνει και μετά το έτος 2100.

Διαβάστε επίσης:

Influencer παραδέχτηκε σε podcast ότι έχει σκοτώσει δύο γάτες και δέχτηκε απειλές για τη ζωή της

ΗΠΑ: Μητέρα έπνιγε το 2χρονο παιδί της στη μπανιέρα – Το έσωσαν οι αστυνομικοί τελευταία στιγμή (Σκληρό βίντεο)

Παράνομο εμπόριο οργάνων: Εξαπατούν νεαρούς Αφρικανούς, τους τάζουν καλύτερη ζωή και τους παίρνουν τα όργανα (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 09:36