search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 22:47
MENU CLOSE

Frontex: Οι τραγωδίες, ένα σεμινάριο και το ευρωπαϊκό «κάστρο»

13.07.2023 06:00
frontex metanastes 999- new

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 14ης Ιουνίου ένα πλοίο με περίπου 750 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου. Διασώθηκαν οι 100, που έχουν μεταφερθεί στη Μαλακάσα. Αρκετές ώρες πριν από το τραγικό ναυάγιο, από τις 9.47 το πρωί της 13ης Ιουνίου, το πλοίο είχε εντοπιστεί και παρακολουθείτο από την Frontex.

Μετά το ναυάγιο η ευρωπαϊκή υπηρεσία συνοριακής ασφάλειας δήλωσε “συγκλονισμένη και λυπημένη για το τραγικό γεγονός”, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ευθύνη. Η Frontex είπε πως πρόσφερε βοήθεια στις ελληνικές αρχές “αμέσως” μετά τον εντοπισμό του πλοίου με τους μετανάστες “εντός του χώρου ελληνικής ευθύνης για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, σε διεθνή ύδατα”. Απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο ως προς το γιατί η ελληνική ακτοφυλακή ή κάποιο σκάφος της Frontex δεν φρόντισαν να σωθούν οι επιβαίνοντες και προτιμήθηκε να επιρριφθεί όλη η ευθύνη στους “διακινητές”. Οι ευθύνες της ελληνικής ακτοφυλακής είναι υπό διερεύνηση. Αλλά προκύπτουν και ερωτήματα για τις ευθύνες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνοριακής ασφάλειας, που παρακολουθούσε το πλοίο επί ώρες.

Η Frontex είναι η καλύτερα χρηματοδοτούμενη υπηρεσία της ΕΕ, με προϋπολογισμό, για το 2022, που ανήλθε στα 823 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά η Human Rights Watch σε μία πρόσφατη έκθεση την κατηγορεί ότι κατ΄ επανάληψη έχει αποτύχει “να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”.

Την μέρα που έγινε το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, η Νιτζάρα Αχμετάσεβιτς, ανεξάρτητη δημοσιογράφος από τη Βοσνία-Ερζεγονίνη και συνεργάτης της Συμμαχίας για τον Ιστορικό Διάλογο και την Λογοδοσία, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, βρισκόταν μαζί με συναδέλφους της στην έδρα της Frontex στην Βαρσοβία.

Ήταν μια επίσκεψη στο πλαίσιο σεμιναρίου με τίτλο “Εστιάζοντας στα Σύνορα”, που οργανώθηκε από το γερμανικό ZEIT-Stiftung Ebelin und Gerd Bucerius.

“Μόλις μπήκαμε στο ψηλό, γυάλινο κτήριο της υπηρεσίας, μας οδήγησαν στην αίθουσα συναντήσεων, στον 14ο όροφο, για να συναντήσουμε τους εκπροσώπους της Frontex. Αργότερα μάθαμε ότι το κέντρο επιχειρήσεων, απ όπου οι υπεύθυνοι της Frontex παρακολουθούσαν την τραγωδία στην Μεσόγειο βρίσκεται δύο ορόφους πιο κάτω από την αίθουσα όπου είμαστε εμείς. Αυτοί που μας φιλοξενούσαν γνώριζαν τι συνέβαινε. Καθ όλη τη διάρκεια της δίωρης συνάντησής μας δεν αναφέρθηκαν στην καταστροφή που εκτυλισσόταν. Αντί αυτού μας έλεγαν για πολλές παρανοήσεις που υπάρχουν για τον οργανισμό, εξαιτίας της έλλειψης έρευνας και κατανόησης”, γράφει η Νιτζάρα Αχμετάσεβιτς στο Al Jazeera.

H δημοσιογράφος από την Βοσνία Ερζεγοβίνη στο άρθρο της επισημαίνει ότι οι υπεύθυνοι της Frontex, που υποδέχτηκαν τους δημοσιογράφους στην έδρα της υπηρεσίας έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή να μιλήσουν για λάθος ορολογία από την πλευρά των δημοσιογράφων όταν αναφέρονται στην Frontex, που την απέδωσαν “στην έλλειψη γνώσης ή στη γενική αδιαφορία.”

“Μας είπαν, για παράδειγμα, ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε την λέξη “επιστροφή” αντί του όρου “απέλαση”, όταν αναφερόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που η Frontex απομακρύνει από τα ευρωπαϊκά εδάφη κάθε χρόνο. Ενημερωθήκαμε επίσης ότι δεν πρέπει να λέμε πως οι άνθρωποι της Frontex είναι υπεράνω του νόμου, επειδή υπάρχουν συμφωνίες για να μην προσάγονται ενώπιον δικαστηρίων σε χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπου αναλαμβάνουν δράση”, γράφει η Νιτζάρα Αχμετάσεβιτς.

Οι άνθρωποι της Frontex φρόντισαν να κάνουν μια παρουσίαση για την υπηρεσία που πλαισιώθηκε από μια φράση του υπερήρωα της Marvel- του Spiderman: “Η μεγάλη δύναμη ενέχει μεγάλη ευθύνη”. Μια φράση που την άκουσαν πολλές φορές οι δημοσιογράφοι στο συγκεκριμένο σεμινάριο.

Όμως η Νιτζάρα Αχμετάσεβιτς σχολιάζει στο Al Jazeera ότι “δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Frontex καταβάλλει κάποια πραγματική προσπάθεια για να χρησιμοποιήσει την ισχύ που έχει με υπευθυνότητα”.

“Στην πραγματικότητα όταν ακούγαμε από τους εκπροσώπους της Frontex να κάνουν διατριβή κατά των παρανοήσεων και να πουλούν “ισχύ και υπευθυνότητα”, οι άνθρωποι που τους κατάπινε η Μεσόγειος δεν ήταν οι μόνοι που πέθαιναν υπό το βλέμμα της υπηρεσίας”, τονίζει η Νιτζάρα Αχμετάσεβιτς στο άρθρο της.

Αναφέρεται μάλιστα σε ένα περιστατικό που συνέβη την ίδια μέρα με το ναυάγιο της Πύλου, αλλά στην Σερβία, όπου ένας ακτιβιτής έγραψε στο Facebook για άλλον έναν θάνατο ενός άγνωστου μετανάστη, στις γραμμές του τραίνου κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία. Ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν ο πρώτος που έχασε τη ζωή του στην περιοχή. Συχνά οι αρχές εντοπίζουν νεκρούς στα σύνορα και τους θάβουν με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμία προσπάθεια να εξακριβωθεί η ταυτότητά τους. “Η Frontex έχει πρόσβαση στα σύνορα αυτά, αλλά επιλέγει να μην κάνει τίποτα”, σύμφωνα με την δημοσιογράφο από την Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Την ίδια μέρα με την τραγωδία στην Πύλο, ένας άνδρας από το Αφγανιστάν τάφηκε στην Τούζλα της Βοσνίας. Είχε χάσει τη ζωή του προσπαθώντας να περάσει το ποτάμι που ορίζει τα σύνορα Βοσνίας-Κροατίας. Ετάφη μόνο γιατί ο αδελφός του επέζησε και με τη βοήθεια εθελοντών εντόπισε τον νεκρό. “Γνωρίζουμε πολλούς άλλους που έχασαν τις ζωές τους προσπαθώντας να περάσουν το ποτάμι, αλλά δεν ήταν τυχεροί. Οι βοσνιακές μεθοριακές πόλεις είναι γεμάτες με ανώνυμους τάφους, ανθρώπων που πέθαναν προσπαθώντας να βρουν μια καλύτερη, πιο ασφαλή ζωή στην ΕΕ”, διαβεβαιώνει η δημοσιογράφος από την Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Αν και στο σεμινάριο που έγινε στην Βαρσοβία οι εκπρόσωποι της Frontex αναφέρθηκαν στην “ισχύ και την υπευθυνότητα” της υπηρεσίας, απέφυγαν επιμελώς να αναφερθούν σε κάποια από αυτές τις τραγωδίες. “Η Frontex και οι κυβερνήσεις που είναι πίσω από αυτή έχουν ισχυρά εργαλεία στα χέρια τους, που αν χρησιμοποιηθούν με υπευθυνότητα μπορεί να αποτραπεί η μεταβολή της Μεσογείου σε μαζικό τάφο”, λέει η Νιτζάρα Αχμετάσεβιτς, προσθέτοντας: “Αν πιστεύουν στην υπευθυνότητα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να ξοδέψουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που σπαταλούν υψώνοντας τείχη, επενδύοντας στην παρακολούθηση, μετατρέποντας την Ευρώπη σε ένα απόρθητο κάστρο, για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κόσμου όπου ο καθένας μπορεί να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Αν πίστευαν στην υπευθυνότητα, αντί να επιβάλουν ολοένα και περισσότερα δρακόντεια μέτρα αποτροπής των ανεπιθύμητων στην ΕΕ, θα πρέπει να εστιάσουν στο να σώζουν ζωές. Αν πίστευαν στην υπευθυνότητα, αντί να εξωθούν τους πρόσφυγες σε επικίνδυνες καταστάσεις, αφήνοντάς τους να πνίγονται στην θάλασσα και να χάνονται στα δάση, θα έπρεπε να εργαστούν για να εξαλειφθούν οι συνθήκες που υποχρεώνουν αυτούς τους ανθρώπους να ξεκινούν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια”.

Η Νιτζάρα Αχμετάσεβιτς είναι γεννημένη στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, σε μια χώρα που ακόμα δεν έχει συνέλθει από τον πόλεμο. Για αυτό ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά, σύνορα, απελπισία. “Δυστυχώς αυτοί που έχουν την εξουσία δεν έχουν καμία πρόθεση να ενεργήσουν υπεύθυνα- έχει γίνει κανονικότητα η ποινικοποίηση της μετανάστευσης και η ατέρμονη “μάχη” εναντίον των αποκαλούμενων “παράνομων”, “δυνητικών τρομοκρατών” και “βιαστών”, που χρησιμοποιούνται για να δικαιολογηθεί η περαιτέρω μετατροπή της ΕΕ σε κάστρο”, λέει η Νιτζάρα Αχμνετάσεβιτς.

Διαβάστε επίσης:

«Δεν είμαστε η Amazon» – Ενόχληση της Βρετανίας για τις συνεχείς «παραγγελίες» όπλων του Ζελένσκι

Δίδυμα πάντα γεννήθηκαν στη Νότια Κορέα (Videos)

Τζο Μπάιντεν: Δεν έχουν τέλος οι γκάφες – Είπε τον Ζελένσκι… Βλαντιμίρ (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 22:46