search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 11:18
MENU CLOSE

Νέα «βόμβα» από Frontex: Ο επικεφαλής της δεν αποκλείει αναστολή επιχειρήσεων στην Ελλάδα μετά την Πύλο

06.07.2023 22:23
navagio_pilos_2006_1920-1080_new

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ακρόασης την Πέμπτη για το ναυάγιο μεταναστών στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών τον Ιούνιο που είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 500 θανάτους.

Το περιστατικό εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελλάδας, με επικρίσεις ότι η τοπική ακτοφυλακή δεν έκανε αρκετά για να σώσει όσους επέβαιναν στο πλοίο, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

«Είμαστε στο στάδιο να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες για συνολικά τρία περιστατικά —δύο νωρίτερα και τώρα αυτό— και να καθορίσουμε εάν θα έχουν οποιεσδήποτε συνέπειες στη συνεργασία με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Χανς Λέιτενς σε μια κατάμεστη συνεδρίαση των βουλευτών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ένταση όμως στην αίθουσα εκδηλώθηκε όταν δύο δεξιοί ευρωβουλευτές υπέδειξαν ότι η μετανάστευση ήταν υπεύθυνη για τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα.

«Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης και ας είμαστε ειλικρινείς οι μετανάστες στη Γαλλία έχουν πολύ καλύτερη ζωή από ό,τι στην Αφρική», δήλωσε ο Σλοβάκος αδέσμευτος ευρωβουλευτής Milan Uhrík, προκαλώντας χλευασμούς και οργισμένες αντιδράσεις από άλλους συναδέλφους στην αίθουσα.

Ο Χανς Λέιτενς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις να αναστείλει τις δραστηριότητες της Frontex στην Ελλάδα μετά από σύσταση του υπεύθυνου θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού, Jonas Grimheden. Τον Ιανουάριο του 2022, η Frontex δημιούργησε μια ομάδα εργασίας για να αξιολογήσει τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Ελλάδα και να δώσει συμβουλές σχετικά με το εάν πρέπει να τερματιστούν οι επιχειρήσεις στη χώρα.

Οι ελληνικές αρχές βρέθηκαν στο επίκεντρο αφού επιζώντες της τραγωδίας ισχυρίστηκαν ότι η τοπική ακτοφυλακή πραγματοποίησε έναν επικίνδυνο ελιγμό για να κατευθύνει το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος προς την Ιταλία, προκαλώντας τελικά την ανατροπή του.

Ο επικεφαλής της Frontex ανέφερε την Πέμπτη ότι η απόφασή του θα εξαρτηθεί τελικά από το πώς θα απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση στις ερωτήσεις του για το περιστατικό.

«Αυτό που πρέπει να μάθουμε είναι τι πραγματικά συνέβη», τόνισε ο ίδιος στη συνεδρίασή της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου απέρριψε τις κατηγορίες ότι η υπηρεσία της ΕΕ δεν βοήθησε το μεταναστευτικό πλοίο.

Αντίθετα, ο επικεφαλής της Frontex έδειξε προς στις ελληνικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι αγνόησαν δύο φορές αίτημα για ανάπτυξη drones.

«Προσφέραμε βοήθεια, αλλά δεν υπήρξε απάντηση από τις ελληνικές αρχές», είπε ο Λέιτενς προσθέτοντας ότι ένα drone της Frontex που στάλθηκε νωρίτερα για να παρακολουθεί ένα άλλο πλοίο μεταναστών στη νότια Ελλάδα έφτασε τελικά στον τόπο της τραγωδίας, όταν ήταν πολύ αργά.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον αντέκρουσε τις πιέσεις από τους ευρωβουλευτές να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα της ΕΕ για το ναυάγιο.

«Δεν έχουμε την αρμοδιότητα να το κάνουμε αυτό, τα κράτη μέλη μπορούν να το κάνουν», τόνισε η Γιόχανσον, προσθέτοντας ότι προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να διεξαγάγει μια «ενδελεχή, αποτελεσματική και διαφανή» έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Η Ιταλία καταργεί την απομόνωση για όσους νοσούν με κορωνοϊό

OceanGate: Αναστέλλει τις δραστηριότητές της μετά τη διάλυση του βαθυσκάφους Titan

«Ευκαιρία να δεις τον κόσμο και να αποκτήσεις ένα υγιεινό μαύρισμα» – Η αγγελία της Wagner για στρατολόγηση νέων μελών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 11:16