search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 06:30
MENU CLOSE

Μετά τον «Κέρβερο» ο… «Χάρος»: «Ψήνονται» Ιταλία και Ισπανία από κύμα καύσωνα που θα φτάσει τους 48 βαθμούς Κελσίου

13.07.2023 23:50
evropi kausonas 43- new

Καμίνι που βράζει με θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου η Νότια Ευρώπη με αλλεπάλληλα κύματα ζέστης να την πλήττουν.

Στην Ιταλία μετά τον καύσωνα «Κέρβερο» οι Ιταλοί ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Χάρο» ένα κύμα που θα φέρει θερμοκρασίες έως 47-48 βαθμούς Κελσίου και δεν αποκλείεται να σπάσει και το ρεκόρ των Συρακουσών με 48,8 βαθμούς Κελσίου.

Έχει εκδοθεί προειδοποίηση κόκκινου συναγερμού για 10 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης, της Μπολόνια και της Φλωρεντίας.

Το κύμα καύσωνα θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο την Ιταλία ωστόσο θα φτάσει ως ένα βαθμό και στη Δυτική Ελλάδα, με 40άρια, όχι τις θερμοκρασίες που θα φτάσει στη γειτονική χώρα.

Κύμα καύσωνα, πάντως, σαρώνει τμήματα της νότιας Ευρώπης και της βορειοδυτικής Αφρικής, με πιθανές θερμοκρασίες ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε τμήματα της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κροατίας και της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, η Ιταλία μετρά ήδη έναν νεκρό από τον καύσωνα , καθώς την Τρίτη, ένας σαραντάρης πέθανε μετά από κατάρρευση στα βόρεια της χώρας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης δούλευε στην πόλη Λόντι, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε, ενώ αρκετοί επισκέπτες της χώρας έχουν καταρρεύσει από θερμοπληξία, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

Θερμοκρασίες ρεκόρ

Ο καύσωνας Κέρβερος – που ονομάστηκε έτσι από την Ιταλική Μετεωρολογική Εταιρεία από το τρικέφαλο τέρας που εμφανίζεται στην Κόλαση του Δάντη – αναμένεται να φέρει πιο ακραίες συνθήκες τις επόμενες ημέρες. Η Ισπανία «φλέγεται» εδώ και ημέρες με θερμοκρασίες έως και 45C και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν έπεσαν κάτω από τους 25C.

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας ξεκίνησε μια τηλεφωνική υπηρεσία βοήθειας για τους ανθρώπους που πλήττονται από τη ζέστη, η οποία έχει δεχθεί 54.000 κλήσεις από τότε που άνοιξε στις αρχές Ιουνίου. Μια δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel της ΕΕ αποκάλυψε ότι η θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης στην περιοχή της Εξτρεμαδούρα είχε φτάσει τους 60C την Τρίτη.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, το Met Office, αναφέρει ότι οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν την Παρασκευή. Το BBC Weather λέει ότι σε μεγάλες περιοχές της νότιας Ευρώπης θα σημειωθούν θερμοκρασίες που έχουν να καταγραφούν από τα μέσα της δεκαετίας του 40 – και πιθανώς υψηλότερες.

Παγκόσμιο φαινόμενο το «καυτό» καλοκαίρι

Δεν είναι μόνο η Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ζέστη. Όπως αναφέρει το BBC αυτό το καλοκαίρι καταρρίφθηκαν ρεκόρ θερμοκρασίας σε περιοχές του Καναδά και των ΗΠΑ, καθώς και σε ολόκληρη την Ασία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας.

Οι θερμοκρασίες της θάλασσας στον Ατλαντικό σημείωσαν ρεκόρ, ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι της Ανταρκτικής βρίσκονται στη χαμηλότερη έκταση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Και πρόκειται να γίνει ακόμα πιο θερμό.

Στον τροπικό Ειρηνικό αναπτύσσεται ένα καιρικό φαινόμενο που ονομάζεται Ελ Νίνιο. Τείνει να ανεβάζει τις θερμοκρασίες κατά περίπου 0,2C κατά μέσο όρο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπάιντεν ανησυχεί για τη… διατροφή του Πριγκόζιν – «Να προσέχει τι τρώει»

Ζελένσκι, μόνος, ψάχνει

Χόλιγουντ: Μετά τους σεναριογράφους σε απεργία και οι ηθοποιοί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32