ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:16
MENU CLOSE

Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ: Προσφυγή στη Χάγη μπορεί να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις

13.07.2023 21:25

Τον στόχο Ελλάδα και Τουρκία να μπουν στον «πυρήνα» της βασικής τους διαφοράς έθεσε ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε υποχωρήσεις μέσω Χάγης, κάνοντας στον ΣΚΑΪ έναν απολογισμό για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Υποχωρήσεις

«Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, όπως αγωνιζόμαστε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία; Η απάντηση είναι “ναι”. Αυτή είναι η άποψή μου», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τη διαφορά αυτή «θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα».

Καριέρες

Ο πρωθυπουργός επισήμανε δηκτικά ότι «υπάρχουν ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί ορισμένοι δημοσιογράφοι που έχουν χτίσει καριέρες, χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποία δεν θέλουν πια να αποστούν. […] “Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς  βαρβάρους”, μπορεί να αναρωτιούνται κάποιοι», αν και συμπλήρωσε ότι «μπορεί να μην υπάρχει και μπορεί να καταλήξουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και να επιλύσουμε -τώρα τουλάχιστον- αυτή την μεγάλη μας διαφορά. Αλλά και αυτό να συμβεί, έχουμε περάσει από περιόδους πολύ καλών σχέσεων με την Τουρκία με ανοιχτό το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ -έτσι δεν είναι;- για πολλά χρόνια. Αλλά θέλω να βάζω τον πήχη των φιλοδοξιών λίγο πιο ψηλά».

Εξοπλιστικά

Απαντώντας σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ για τα F-16, o K. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «εμείς κάνουμε τις δικές μας συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας υπογράψει μία πολύ ισχυρή αμυντική συμφωνία με πενταετή διάρκεια και πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καλές ειδήσεις ως προς την στήριξη την οποία παρέχουν -αυτοτελώς και ανεξαρτήτως από το τι γίνεται με τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία- οι Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα. Δεν αναφέρομαι στην έγκριση για τα F-35, η οποία από μόνη της είναι πολύ σημαντική, αλλά και σε δυνατότητα να προμηθευτούμε πλεονάζον υλικό, σημαντικό πλεονάζον υλικό, το οποίο θα μας διατεθεί δωρεάν. Είναι κάτι το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν κι έχουν κάθε λόγο να το κάνουν σε μεγαλύτερη έκταση για έναν πολύ καλό σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα».

Μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ

Κατά τα λοιπά, και με αφορμή τη συζήτηση περί του νόμου για την ψήφο των αποδήμων, ο Κ. Μητσοτάκης έστειλε «μήνυμα» στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο στόχος τον οποίο έθεσε το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη κάλπη δεν επιτεύχθηκε. Δηλαδή ξεκάθαρα υπήρχε μία αίσθηση ότι υπήρχε ένα μομέντουμ και θα μπορούσε να πλησιάσει πολύ ή και να ξεπεράσει το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και άλλο, το ΠΑΣΟΚ δεν ανέβηκε ιδιαίτερα», επισημαίνοντας ότι «ο κίνδυνος νομίζω είναι μπρος τον ανταγωνισμό του ποιος θα κάνει πιο ισχυρή αντιπολίτευση να χάσουμε τη δυνατότητα να πετυχαίνουμε κάποιες συναινέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χώρα».

Αντιπολιτευτικός διαγκωνισμός

«Δηλαδή, θα σας δώσω ένα παράδειγμα: την ψήφο των αποδήμων. Δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ δεν την ψηφίσει, πραγματικά δεν ξέρω τι να πω. Ο μόνος λόγος να το κάνει είναι γιατί θα πει “μα εγώ είμαι αντιπολίτευση, άρα πρέπει να καταψηφίζω”. Μα, έτσι θα πάμε μπροστά; Δηλαδή να αλλάξει τη θέση του σε σχέση με αυτό το οποίο είχε πει πριν από ένα», συνέχισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «ο κίνδυνος εδώ είναι να υπάρχει ένας διαγκωνισμός αντιπολιτευτικού λόγου και να χάνουμε τη δυνατότητα για κάποιες συναινέσεις που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητες. Γιατί εδώ, για την άρση των περιορισμών, χρειαζόμαστε 200 ψήφους».

Αναμενόμενη παραίτηση

Αναφερόμενος δε στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θεωρώ ότι η παραίτηση του κ. Τσίπρα, όπως είπα, ήταν αναμενόμενη. Δεν νομίζω ότι είχε πολλές άλλες επιλογές και νομίζω ότι από αυτή την πλευρά προσφέρει στο κόμμα του μία ευκαιρία για μία ανασυγκρότηση. Αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να την πετύχει, αν μπορεί να υπάρξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίο κόμμα χωρίς μία ισχυρή προσωπικότητα όπως αυτή του Αλέξη Τσίπρα, αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο ο χρόνος θα το δείξει», ενώ αρνήθηκε να πει αν έχει προτίμησε σε κάποιο νέο αρχηγό του κόμματος, λέγοντας ότι «η προτίμησή μου είναι, θα έλεγα, στην άρθρωση ενός πιο τεκμηριωμένου πολιτικού λόγου και σε θέματα που έχουν να κάνουν γενικά με την πολιτική ευπρέπεια».

Επικουρική η Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Για το ζήτημα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, που τόσο είχε διαφημιστεί όταν θεσμοθετήθηκε και τόσο έχει αναστατώσει την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια… ντρίπλα, λέγοντας μεν ότι το σώμα δεν καταργείται, αλλά συμπληρώνοντας ότι «αν θα εξακολουθούν να λειτουργούν, να περιπολούν, να έχουν παρουσία στα πανεπιστήμια, η απάντηση που σας δίνω είναι “ναι”. Σε ποια έκταση, σε ποια πανεπιστήμια, με ποιο τρόπο, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα στην πηγή του, αυτό είναι κάτι το οποίο ακόμα το αξιολογούμε. Η αλήθεια είναι ότι -δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου- ότι μας δυσκόλεψε λίγο στην υλοποίηση αυτός ο θεσμός».

«Ρωτήστε με σε δύο χρόνια»

Τέλος, σε ερώτηση για το αν στο μυαλό του βρίσκεται το ενδεχόμενο και μιας τρίτης πρωθυπουργικής θητείας, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Να μου ξανακάνετε αυτήν την ερώτηση σε δύο χρόνια από τώρα», προσθέτοντας ότι «δεν είναι κάτι το οποίο το σκέφτομαι αυτή τη στιγμή καθόλου, ούτε αισθάνομαι ότι αναμετριέμαι με κάποια ιστορία ή κάποια ρεκόρ τα οποία κάποιοι μπορεί να θέτουν ως στόχους. Η πολιτική είναι αποτέλεσμα. […] Άρα, αυτή τη στιγμή το μέλημά μου είναι να είναι η δεύτερη τετραετία καλύτερη από την πρώτη και ναι, πιστεύω ότι σε μία οκταετία, εφόσον υλοποιήσουμε το έργο μας, θα μιλάμε για μία πραγματικά άλλη Ελλάδα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα συνεδρίαση της ΠΓ την Τρίτη για τους περιφερειάρχες – Ποια ονόματα ακούγονται

Η «εμπροσθοφυλακή» της ΝΔ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές – Πρόεδρος της επιτροπής ο Γιάννης Σμυρλής

Στέργιος Καλπάκης: Το απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 11:12
Exit mobile version