search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 03:57
MENU CLOSE

Το αίνιγμα Κασσελάκη για Σακελλαροπούλου, το ανφέρ του Ανδρουλάκη στον Παπανδρέου και το ρίσκο Μητσοτάκη με το Κύπελλο στο ΟΑΚΑ

23.05.2024 06:20
kalxas2-new

Καλημέρα σας

Ένα πράγμα μου έκανε εντύπωση πιο πολύ από τη χθεσινή συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στο Action24.

Ότι απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα της προεδρικής εκλογής, που θα γίνει σε λίγους μήνες.

Απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα ψηφίσει ή όχι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Δεν αποκάλυψε ούτε καν το πώς αξιολογεί τη μέχρι τώρα θητεία της. Γεννά υποψίες αυτός ο ελιγμός.

Πιθανόν βέβαια περιμένει να δει τι θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Προφανώς εκτιμά δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει αποφάσεις.

Αλλά και πάλι προκύπτει το ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει ο (νέος) ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη την Σακελλαροπούλου;

Μπορεί το 2020 ο Αλέξης Τσίπρας να συναίνεσε, αλλά από τότε κύλησε άφθονο νερό στο αυλάκι.

Με δεδομένο πάντως ότι αυτό τον καιρό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει άνοιγμα στον κεντροαριστερό (και κεντρώο) χώρο, είναι πιθανό να φλερτάρει με τη ιδέα να την στηρίξει. Είτε ο Μητσοτάκης την προτείνει ξανά, είτε όχι – στη δεύτερη περίπτωση απλά η στήριξη θα είναι ρητορική.

Το δύσκολο κοινό για τον Κασσελάκη

Οι αναλύσεις των ποιοτικών στοιχείων που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες φτάνουν στην Κουμουνδούρου δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά καταφέρνει να έχει απήχηση στην τρίτη ηλικία – μία επιρροή την οποία είχε χάσει παντελώς τα τελευταία χρόνια.

Αλλά το ανησυχητικό είναι πως δεν τα πάει καλά στην πιο δυναμική ηλικιακή ζώνη, αυτή των 25-54.

Το συμπέρασμα είναι πως το life style με το οποίο ο Κασσελάκης έχει καταφέρει να περάσει σε πολλά κοινά, κυρίως νέους, δεν αρκεί σε αυτές τις παραγωγικές ομάδες.

Πρόκειται για τα κοινωνικά στρώματα που έχουν τα περισσότερα βάρη – οικογένεια, επαγγελματικό άγχος, δάνεια κ.α.- και περιμένουν συγκεκριμένα και σοβαρά πράγματα από την πολιτική.

Δεν μετρά η συμπάθεια, ούτε το γκελ που μπορεί να τους κάνει ή να μην τους κάνει ένας πολιτικός, θέλουν απτές αποδείξεις για την πολιτική αποτελεσματικότητα και τις φιλικές πολιτικές.

Αν το βελτιώσει κι αυτό ο Κασσελάκης τότε καλώς θέτει ως στόχο στις ευρωεκλογές το 20%. Αλλά εάν δεν πετύχει αυτόν τον στόχο σημαίνει ότι δεν κατάφερε να γίνει όσο «πολιτικός» απαιτούσε το πιο δυναμικό κοινό του εκλογικού σώματος…

Αρνητικά σχόλια στο ΠΑΣΟΚ

Αρνητικά σχόλια διαπίστωσα ότι προκάλεσε η αντιμετώπιση που είχε ο Νίκος Παπανδρέου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λάρισα.

Οι διοργανωτές (sic) έβαλαν τον Παπανδρέου σε μία άκρη με όλους τους άλλους υποψήφιους ευρωβουλευτές, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι πρόκειται για νυν ευρωβουλευτή.

Για όσους τρέξουν να ισχυριστούν «μα, έτσι είναι η ισότιμη αντιμετώπιση, δεν έχει σημασία η μέχρι τώρα ιδιότητα των υποψηφίων», κάποιοι παρατηρητικοί λένε ότι σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος να είναι μαζί με όλους τους άλλους και όχι να έχει ξεχωριστή θέση ως γραμματέας του Κινήματος.

Τι να σας πω; Δύσκολο να πάρω θέση.

Θεωρώ όμως ότι όλα αυτά είναι ενδείξεις μίας υποβόσκουσας γκρίνιας και ανησυχίας για το βράδυ των εκλογών και τα όσα βγάλει η κάλπη για το ΠΑΣΟΚ.

Μία επιστολή Μητσοτάκη με ρίσκο

Ως Κάλχας θα την πω την αμαρτία μου.

Συμφωνώ με την πρόταση του Μητσοτάκη να καθιερωθεί η διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας στο ΟΑΚΑ, φυσικά πάντα με θεατές.

Αυτό δηλαδή που γίνεται για παράδειγμα στην Αγγλία με το Γουέμπλεϊ και αλλού. Σταθερή έδρα και προσδιορισμένοι κανόνες εξ αρχής – για να μην τσακώνονται οι ομάδες τον Μάιο και να μην τα μπλέκει χειρότερα η ΕΠΟ.

Το ΟΑΚΑ είναι το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας (69.000 θεατές) και μπορεί να χωρέσει τους οπαδούς δύο μεγάλων ομάδων.

Κάνοντας μία σύγκριση με το Πανθεσσαλικό, στο οποίο θα γίνει ο φετινός τελικός χωρίς θεατές βέβαια, χωράει 22.000 ανθρώπους – άρα ούτε τους φίλους της μίας ομάδας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.

Το σωστό λοιπόν είναι το ΟΑΚΑ. Αλλά ΟΑΚΑ σημαίνει… Αθήνα.

Κι αυτόν τον καιρό, αν δεν κάνω λάθος, το άγχος του Μητσοτάκη είναι πώς θα πείσει τη Βόρεια Ελλάδα να ψηφίσει ΝΔ και όχι Βελόπουλους και άλλους που το παίζουν «οι Φρουροί της Μακεδονίας» και «Παυλομελάδες».

Δεν ξέρω αν το σκέφτηκε καλά πριν κάνει την πρόταση ή επέλεξε να πάει κόντρα στο λαϊκισμό. Αλλά διατηρώ ζωηρές αμφιβολίες – το λέω κομψά – αν ενθουσιάστηκαν με την ιδέα ακόμα και οι ψηφοφόροι της ΝΔ στο βορρά.

Διαβάστε επίσης:

Το πόρισμα Μενουδάκου, οι διόλου χαλαροί ψηφοφόροι του Κασσελάκη, το gap του ΣΥΡΙΖΑ στη Μακεδονία και η επιμονή Ανδρουλάκη στο ντιμπέιτ

Η γαλάζια αναδίπλωση για τον Κασσελάκη, το ρεσάλτο του Στέφανου στο ΠΑΣΟΚ, η αιχμή Ανδρουλάκη κατά Παπανδρέου και η… Λατινοπούλου

Οι δύο εκπλήξεις των ευρωεκλογών, η λίγο απ’ όλα στρατηγική του Κασσελάκη, τα μηνύματα του Τσίπρα και μία μανία του Σαμαρά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 01:07