search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:09
MENU CLOSE

Η αποχή αντίπαλος της Ν.Δ.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2335
23/05/2024
23.05.2024 06:10
nea_dimokratia_new

Με το βλέμμα στραμμένο στα ποσοστά της αποχής και στην αδιευκρίνιστη ψήφο βρίσκονται τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή, παρά την αισιοδοξία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ν.Δ. μπορεί να ξεπεράσει και το 33% που έχει βάλει ως πήχη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβάζοντας τον αριθμό των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει το κόμμα του στους 9, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι οι πολίτες στις 9 Ιουνίου δεν θα προτιμήσουν τις παραλίες από τις κάλπες ή ότι την τελευταία στιγμή δεν θα κυριαρχήσει η λογική του τιμωρητικού μηνύματος που θέλουν κάποιοι να στείλουν μέσα από τις κάλπες στην κυβέρνηση.

«Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πόσο θα είναι το ποσοστό της αποχής» λένε στελέχη δημοσκοπικών εταιρειών, καθώς, με βάση την εμπειρία, παραδοσιακά οι κάλπες των εκλογών είναι απρόβλεπτες επειδή πολλές φορές οι ψηφοφόροι έχουν την τάση να επιλέγουν τα μικρότερα κόμματα.

Πυρετός στα επιτελεία

Τα επιτελεία του Μεγάρου Μαξίμου και της Πειραιώς επεξεργάζονται με ιδιαίτερη προσοχή τα στοιχεία των μετρήσεων προκειμένου να αντιληφθούν τις τρύπες που υπάρχουν στα ευρήματα και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην τελική παρουσία της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν καταλήξει κατ’ αρχάς σε κάποια συμπεράσματα:

● Ο Μητσοτάκης ήταν και είναι το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. και τίποτα δεν δείχνει να τον κλονίζει. Άρα και αυτή τη φορά η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος θα πρέπει να είναι διαμορφωμένη με βάση το πρόγραμμα του αρχηγού της Ν.Δ. καθώς οι επικοινωνιολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου επενδύουν στα… «μαγικά του χέρια» και στις χειραψίες που θα κάνει με τους πολίτες.

● Το δίλημμα περί σταθερότητας που έχει βάλει ο Μητσοτάκης έχει περάσει σε ένα κομμάτι ψηφοφόρων οι οποίοι μέχρι πρότινος βρίσκονταν στην γκρίζα ζώνη των δημοσκοπήσεων. Το δίλημμα δηλαδή το οποίο έβαλε μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι απέδωσε καρπούς σε ένα κομμάτι των ψηφοφόρων.

● Οι κοινές εμφανίσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαρροή των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η δυναμική που παρουσίαζε όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Κυριάκος Βελόπουλος φαίνεται να έχει φρενάρει.

Όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του Μητσοτάκη, σε αυτό έχει συμβάλει και το γεγονός ότι στα άκρα της Δεξιάς βρίσκονται τουλάχιστον τρία κόμματα – με εξαίρεση τους Σπαρτιάτες, που δεν θα μετέχουν στις εκλογές –, η Νίκη, η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου και οι Πατριώτες του επιχειρηματία Προδρόμου Εμφιετζόγλου, που μοιράζονται ένα σοβαρό κομμάτι δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ευρύτερης Δεξιάς.

Δεν εισπράττουν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Τα γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν ακόμα ότι, παρά τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, οι ίδιοι δεν έχουν αντιληφθεί να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη δυναμική στην επαρχία σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα αυτό που κάποια στιγμή έπαιξε σοβαρά ως σενάριο, δηλαδή οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. να στραφούν προς τον Στέφανο Κασσελάκη, για την ώρα θεωρούν ότι δεν υφίσταται.

Το ίδιο πράγμα λένε και για το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εμφανίστηκε με πιο αριστερή ατζέντα τρομάζοντας τους ψηφοφόρους.

Εν δυνάμει πρόβλημα θα μπορούσε να αποτελέσει για τη Ν.Δ. η κάθοδος στις ευρωεκλογές του Ανδρέα Λοβέρδου, καθώς ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έχει ένα μεγάλο ακροατήριο μέσα στη Ν.Δ., ενώ και στο κόμμα του εμφανιζόταν να εκφράζει τη δεξιά εκσυγχρονιστική πτέρυγα του Κινήματος.

Τα γκάλοπ

Με βάση πάντως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων το 39%των αναποφάσιστων προέρχονται από τη Ν.Δ., το 15,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ, το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ και το 7,3% από το ΚΚΕ. Σημαντικό στοιχείο είναι ακόμα ότι το 42,9% των αναποφάσιστων προέρχεται από το Κέντρο και την Κεντροαριστερά. Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται προβληματισμένα για δύο θέματα. Το ένα το ξορκίζουν ενώ για το άλλο θεωρούν ότι μπορεί να το παλέψουν.

Το πρώτο θέμα έχει να κάνει με την ιστορία του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος, ενώ εμφανιζόταν ως το αδιαμφισβήτητο φαβορί, τελικά έχασε από τον Χάρη Δούκα. Δηλαδή μήπως επαναληφθεί η ίδια ιστορία, με τους δεξιούς ψηφοφόρους να επιλέγουν να στείλουν το μήνυμά τους ψηφίζοντας τον αντίπαλο.

Όπως είναι γνωστό, ο τέως δήμαρχος πήρε στον πρώτο γύρο 57.802 ψήφους και έπεσε στον δεύτερο γύρο στους 50.397, ενώ ο Δούκας ξεκίνησε με 19.842 ψήφους και κατέληξε με 64.062 ψήφους. Αυτή η μεγάλη διαφοροποίηση δεν εξηγείται μόνο με τις ψήφους που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινό μυστικό είναι ότι πολλοί δεξιοί ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες για να δώσουν την ψήφο τους στον ανεξάρτητο υποψήφιο και όχι στον γαλάζιο.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τους νέους, όπου η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει χάσει τα ερείσματά της. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 19,2% στις ηλικίες 17-34 ετών και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14,7%, ενώ η Ν.Δ. είναι τρίτη με 14,5%.

Διαβάστε επίσης:

Ο Δένδιας κινείται (ξανά) σε άλλη γραμμή από το Μαξίμου – Η επαγρύπνηση για την Τουρκία και η υπαρξιακή απειλή

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ενοχλείται από τον Στέφανο Κασσελάκη και τις τεκμηριωμένες προτάσεις – Δεν θα καταφέρει να εμποδίσει τη δυναμική μας

ΣΥΡΙΖΑ: «Λάθη και αστοχίες στις εξετάσεις των προτύπων σχολείων, επίδειξη “αριστείας” της κυβέρνησης»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 00:08