search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:58
MENU CLOSE

Παρίσι: Τρεις πλαζ στις όχθες του Σηκουάνα, έτοιμες να υποδεχτούν κολυμβητές (Videos/Photos)

25.07.2023 14:44
paris-new

«Πάμε παραλία», θα λένε οι Παριζιάνοι και θα παίρνουν το μετρό για να φτάσουν κάπου κοντά στον … Σηκουάνα. Κι έτσι θα κάνουν το μπανάκι τους στο ποτάμι που διασχίζει την Πόλη το Φωτός.

Μετά από έναν αιώνα οι αρχές ετοιμάζονται να επιτρέψουν και πάλι το κολύμπι στον Σηκουάνα, έχοντας εφαρμόσει με απόλυτη επιτυχία ένα πρόγραμμα αξίας 1,4 δισεκατομμυρίου ευρώ για τη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων του ποταμού.

Μάλιστα στα νερά του Σηκουάνα θα γίνουν τρία ολυμπιακά και παραολυμπιακά αγωνίσματα – τρίαθλο, μαραθώνια κολύμβηση και παρα-τρίαθλο – αλλά από το 2025 θα ανοίξουν τρεις περιοχές κολύμβησης για όλους τους Παριζιάνους.

«Όταν οι πολίτες θα δουν τους αθλητές να κολυμπούν στον Σηκουάνα χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τότε θα βεβαιωθούν και οι ίδιοι και θα αρχίσουν να επιστρέφουν στον Σηκουάνα», λέει ο Πιέρ Ραμπαντάν, αντιδήμαρχος του Παρισιού με ευθύνη για τα ολυμπιακά έργα.

Όπως πολλές δυτικές πόλεις, το Παρίσι είδε την ποιότητα των νερών στα ποτάμια που περνούν μέσα από αστικά κέντρα, να υποβαθμίζεται δραματικά λόγω των βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων. Εξίσου δραματική ήταν και η υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής, καθώς στη δεκαετία του 1960 είχαν μείνει μόνο τρία είδη ψαριών στα νερά του ποταμού.

Το κολύμπι στον Σηκουάνα είχε απαγορευτεί το 1923, όταν όλα τα αστικά απόβλητα κατέληξαν στο ποτάμι. Ωστόσο τα τελευταία 20 χρόνια μειώθηκε σημαντικά η βακτηριακή μόλυνση του ποταμού, μετά από σειρά παρεμβάσεων στο σύστημα αποχέτευσης. Το πιο ουσιαστικό από τα έργα είναι η δημιουργία μιας τεράστιας δεξαμενής αποθήκευσης ομβρίων υδάτων, με την οποία εξασφαλίζεται ότι δεν θα γίνεται υπερχείλιση στο σύστημα αποχέτευσης για να καταλήγουν όλα τα απόβλητα στο ποτάμι. Η δεξαμενή αυτή θα λειτουργήσει μέσα στο επόμενο έτος, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στις αρχές του 1900 στον Σηκουάνα γίνονταν διαγωνισμοί ψαρέματος και τα ψάρια που έπιαναν οι συμμετέχοντες είχαν το μέγεθος παλάμης, όπως λέει ο Μπιλ Φρανσουά, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας αλιέων του Παρισιού. «Σήμερα έχουμε πλέον 30-35 είδη ψαριών στο κέντρο της πόλης και μπορεί να ψαρέψουμε γατόψαρο μήκους δύο μέτρων. Έχουν αλλάξει πολλά πράγματα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Μπιλ Φρανσουά δεν είναι μόνο που επέστρεψαν τα ψάρια στο ποτάμι, αλλά παρατηρείται επίσης η επιστροφή καραβίδων, μαλακίων, υδρόβιων εντόμων και σφουγγαριών.

«Στον βυθό του ποταμού αναπτύσσεται ένα πέπλο από φυτά. Όσο πιο καθαρό είναι το νερό, τόσο περισσότερο μεγαλώνουν και φιλτράρουν το νερό για να το καθαρίσουν ακόμα περισσότερο», περιγράφει ο κ. Φρανσουά, ο οποίος κολυμπάει συχνά στο ποτάμι, καθώς το θεωρεί ασφαλές. Μόνο προειδοποιεί για τον κίνδυνο από τους αρουραίους, ενώ και μόνο η ιδέα ότι στα νερά μπορεί κάποιος να δει αυτά τα τρωκτικά μπορεί να αποτρέψει τους επίδοξους κολυμβητές.

Πάντως οι δημοτικές αρχές ετοιμάζονται να ανοίξουν τρεις παριζιάνικες πλαζ, μεταφέροντας άμμο, στήνοντας ομπρέλες και δημιουργώντας υποδομές για αθλήματα στην άμμο. Η δήμαρχος Αν Ινταλγό αποκάλυψε ότι από το καλοκαίρι του 2025 θα λειτουργεί μία πλαζ στο κέντρο, κοντά στο Ιλ Σεντ Λουί, και άλλες δύο στο ανατολικό και στο δυτικό άκρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης:

Βαλένθια: Η παραθαλάσσια πόλη που «κλέβει» τις καρδιές των τουριστών (Video/Photos)

Τουρκία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στα Άδανα – Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

Καναδάς: Δύο νεκροί και δύο αγνοούμενοι από τις πλημμύρες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 16:57