search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 11:28
MENU CLOSE

Ουκρανία: Μπορεί η Αφρική και η Κίνα να οδηγήσουν στο τέλος του πολέμου;

29.07.2023 06:06
poutin-africa-new

Κι όμως η λύση για τον Γόρδιο Δεσμό του Ουκρανικού μπορεί να έλθει από τους Αφρικανούς και τους Κινέζους. Τουλάχιστον όταν οι εμπόλεμες πλευρές δείξουν έτοιμες να ακολουθήσουν διαφορετική τακτική.

Ο Νιλς Άντλερ γράφει στο Al Jazeera ότι η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής Αφρικής-Ρωσίας επισκιάζεται από το Ουκρανικό, αλλά επαναφέρει στο προσκήνιο και την ειρηνευτική πρόταση που είχαν παρουσιάσει τον περασμένο μήνα στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι πρόεδροι της Νότιας Αφρικής, της Σενεγάλης, της Ζάμπια και των Νήσων Κομόρων, που επισκέφθηκαν το Κίεβο και την Αγία Πετρούπολη. Οι τέσσερις Αφρικανοί ηγέτες παρέδωσαν στους προέδρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας σχέδιο δέκα σημείων, που έχει στόχο να βάλει τις βάσεις για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Οι τέσσερις Αφρικανοί ηγέτες είδαν πρώτα τον Ζελένσκι στο Κίεβο, αλλά εκείνος απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο μάλλον με άκομψο τρόπο,  λέγοντας ότι το Κίεβο θα μπει σε ειρηνευτικό διάλογο μόνον  εφόσον αποσυρθούν πλήρως οι ρωσικές δυνάμεις από τα ουκρανικά εδάφη. Προϋπόθεση που – σήμερα τουλάχιστον – φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να βρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων και με διπλωματικό τρόπο», δήλωσε ο Σίριλ Ραμαφόζα, πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, μετά την συνάντηση που είχαν, στην συνέχεια οι τέσσερις Αφρικανοί ηγέτες, με τον Πούτιν, στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν – σε αντίθεση με τον Ζελένσκι – εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους αφρικανούς ηγέτες για «την ισορροπημένη προσέγγιση» του Ουκρανικού.  

Ο ηγέτης της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ, δήλωσε ότι κάλεσε τον Πούτιν «να δείξει την προθυμία να κινηθεί προς τα εμπρός», πριν από την  σύνοδο Αφρικής-Ρωσίας.

Τελικά η Σύνοδος Αφρικής – Ρωσίας  φιλοξενήθηκε αυτή την εβδομάδα στην Αγία Πετρούπολη χωρίς να έχει γίνει κάποιο ουσιαστικό βήμα για την ειρήνευση στην Ουκρανία.

Αλλά στο τραπέζι του Κρεμλίνου έχει μείνει το σχέδιο δέκα σημείων των Αφρικανών ηγετών. Όπως και το ειρηνευτικό σχέδιο των 12 σημείων, που επεξεργάστηκαν οι Κινέζοι, και το οποίο επίσης έχει στα χέρια του ο Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Τα δύο ειρηνευτικά σχέδια προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των αναλυτών, σε μία περίοδο που οι πάντες αντιλαμβάνονται την ανάγκη έναρξης ειρηνευτικής διαδικασίας, εν μέσω υψηλών τιμών ενέργειας, ανησυχίας για επισιτιστική κρίση και κρίσης πληθωρισμού.

Μπορεί να μην διαφαίνεται στον ορίζοντα η έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αλλά τουλάχιστον υπάρχει στο τραπέζι κάποια βάση διαπραγμάτευσης.

Όμως, όπως τονίζει ο Γκουστάβο ντε Καρβάλιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Θεμάτων του Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος εξειδικεύεται σε θέματα σχέσεων Ρωσίας- Αφρικής, πρέπει τα αφρικανικά κράτη να μην μείνουν μόνο στο περιεχόμενο της ειρηνευτικής πρότασης αν θέλουν να πετύχουν τον στόχο τους.

Οι Αφρικανοί πρέπει να αντιληφθούν πως τους βλέπουν οι Ουκρανοί. Μετά την ρωσική εισβολή πολλές αφρικανικές χώρες απείχαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας όταν χρειαζόταν να υιοθετηθούν καταδικαστικές αποφάσεις για την Ρωσία. Έτσι η Ουκρανία, θεωρώντας ότι όποιος δεν είναι μαζί της, είναι αντίπαλός της (ή στην καλύτερη περίπτωση φιλο-ρώσος) , αντιμετωπίζει με καχυποψία τους Αφρικανούς και τις όποιες ιδέες έχουν για την ειρήνευση.

Παρόλα αυτά, όσο η Δύση εξακολουθεί να στηρίζει με κάθε τρόπο τον ουκρανικό πόλεμο, αυξάνονται οι  ευκαιρίες που έχουν κάποιες άλλες χώρες, που θέλουν να αναδειχθούν ως δυνητικοί παίκτες στη διεθνή πολιτική σκηνή. 

Μπορεί η Αφρική και η Κίνα να οδηγήσουν στο τέλος του πολέμου; Ενδιαφέρονται η Ρωσία και η Ουκρανία για να αρχίσουν συνομιλίες;

Η σύντομη απάντηση, κατά τον αναλυτή του Al Jazeera είναι ότι δεν διαφαίνεται στο προσεχές μέλλον η έναρξη διαπραγματεύσεων, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι έτοιμη να χάσει εδάφη. Είναι λοιπόν καταδικασμένα να αποτύχουν τα ειρηνευτικά σχέδια της Αφρικής και της Κίνας;

Η πραγματικότητα είναι πως πρόκειται για τα μόνα κείμενα που βρίσκονται στο  τραπέζι περιέχοντας τους σπόρους για μία διαπραγμάτευση. Γιατί κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα αρχίσουν συζητήσεις για την ειρήνευση. Και τότε αυτές οι ιδέες που έχουν καταθέσει οι Κινέζοι και οι Αφρικανοί, μπορεί να αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμες.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στο Βέλγιο: 35χρονος σκότωσε και διαμέλισε τη μητέρα του

Για διακοπές στο σπίτι των Flintstones στο Μεξικό με μόλις… 1250 ευρώ τη μέρα (videos)

Τι θα γίνει αν σταματήσουμε το ψάρεμα; Η υπεραλίευση και οι καταστροφικές συνέπειες (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 11:27