search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:37
MENU CLOSE

Πούτιν: Υπόσχεται ρωσικά σιτηρά «χωρίς χρέωση» στις χώρες της Αφρικής

28.07.2023 06:16
poutin-africa-new

«Επίθεση γοητείας» πραγματοποιεί ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκμεταλλευόμενος την σύνοδο κορυφής με αφρικανούς ηγέτες.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν άπλωσε το κόκκινο χαλί για να υποδεχτεί στην Αγία Πετρούπολη τους ηγέτες 17 αφρικανικών κρατών, προσπαθώντας να ενισχύσει την θέση της Ρωσίας στη μαύρη ήπειρο, που είναι ένας χώρος ιδιαίτερα σημαντικός για τις ρωσικές γεωπολιτικές φιλοδοξίες.

Στην ατζέντα της δεύτερης Συνόδου Κορυφής Αφρικής – Ρωσίας εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκεται ψηλά και το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας, με δεδομένη την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία για την διοχέτευση ουκρανικών σιτηρών στις αγορές.

Η αποδέσμευση της Ρωσίας από την συμφωνία για τα σιτηρά έχει προκαλέσει ανησυχία στην Αφρική, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ουκρανικά σιτηρά. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που εξήχθησαν αφότου επιτεύχθηκε η συμφωνία δεν έφτασε στις φτωχές χώρες, η συμφωνία συνέβαλε στην ανακοπή των ανοδικών τάσεων των τιμών στα σιτηρά.

Ρωσικά σιτηρά «χωρίς χρέωση» υπόσχεται ο Πούτιν

Η ανησυχία επέστρεψε μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να αποσυρθεί από την συμφωνία και ο Κόριρ Σινγκ΄Οέι, πρώτος γραμματέας για διεθνή θέματα στην κυβέρνηση της Κένυας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή «μαχαιριά στην πλάτη». Ωστόσο οι περισσότεροι αφρικανοί ηγέτες απέφυγαν να κάνουν σχόλια.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί την Δύση ότι δεν φρόντισε να διοχετευτούν τα σιτηρά στις πιο φτωχές χώρες και σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, πριν υποδεχτεί τους αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Ρωσία θα φροντίσει να αντικαταστήσει τα ουκρανικά αγορά «χωρίς χρέωση» για να καλυφθούν οι ανάγκες των φτωχών αφρικανικών χωρών.

«Η Μόσχα πάντα ονειρευόταν ένα εναλλακτικό οικονομικό και εμπορικό σύστημα, που δεν θα συνδέεται με την Δύση – κάτι που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο μετά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Άλεξ Βάινς, επικεφαλής του Αφρικανικού Προγράμματος στο Chatham House, προσθέτοντας ότι «η Αφρική γίνεται σημαντική σε αυτά τα σχέδια καθώς η Ρωσία αναζητεί νέες συμμαχίες».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπόσχεται στους αφρικανούς ηγέτες ότι η Ρωσία θα καλύψει τις ανάγκες τους σε σιτηρά και σε λιπάσματα.

Ωστόσο, φέτος στην Αγία Πετρούπολη μετέβησαν οι ηγέτες μόνο 17 αφρικανικών κρατών, ενώ το 2019 είχαν πάρει μέρος 43 ηγέτες.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Αφρικής- Ρωσίας θα γίνουν διμερείς επαφές και θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

«Θα δοθεί μεγάλη προσοχή στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ της Αφρικής και της Ρωσίας, με έμφαση στην βοήθειά μας για την εθνική κυριαρχία των Αφρικανών, την διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε τρόφιμα, λιπάσματα, σύγχρονες τεχνολογίες και ενεργειακές πηγές», δήλωσε ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.

Η διήμερη σύνοδος κορυφής γίνεται λίγες εβδομάδες μετά τη ρήξη στις σχέσεις του Γεβγένι Πριγκόζιν και του Κρεμλίνου. Η παραστρατιωτική ομάδα Wagner έχει παίξει ρόλο κλειδί στις προσπάθειες της Ρωσίας να διευρύνει την επιρροή της στην Αφρική.

Παρόλο που τυπικά ο Πριγκόζιν δεν έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Πούτιν, πρόσφατα δήλωσε ότι η ομάδα του θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα σε τμήματα της Αφρικής, χωρίς να διευκρινίσει ποιος θα ελέγχει τη δράση της.  Μισθοφόροι της Wagner έχουν στρατόπεδα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Λιβύη, το Μάλι και το Σουδάν.

Διαβάστε επίσης:

Νησιά του Σολομώντα: Ένα ναυάγιο που έγινε τουριστικό αξιοθέατο (Videos/Photos)

Κιτσοπούλου: Απαντά στα αρνητικά σχόλια για τους «Σφήκες» – «Αυτοί που έχουν γνώμη για όλα είναι οι χειρότεροι φασίστες»

Σινέντ Ο’ Κόνορ: Δεν θεωρείται «ύποπτος» ο θάνατός της σύμφωνα με την αστυνομία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 10:32