search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:43
MENU CLOSE

Φωτιές: Εικόνες αποκάλυψης στην Πάρνηθα – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις σε όλη τη χώρα παρά την ύφεση – Καμπανάκι για το Σάββατο

25.08.2023 21:00
fotia-parnitha-12-new

Συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις αναζωπυρώσεις οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε Πάρνηθα, Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία, ενώ συνολικά αντιμετωπίζουν 111 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Το τελευταίο, δε, εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 59 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Στην Πάρνηθα, οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής, αν και η εικόνα είναι σημαντικά βελτιωμένη, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής.

Επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 77 οχήματα. Επίσης, ισχυρές δυνάμεις έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Την ίδια στιγμή, περισσότερα από 64.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, με σχεδόν τα μισά εντός της Προστατευόμενης Περιοχής του Δρυμού της Πάρνηθας, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις και στα άλλα μέτωπα των πυρκαγιών.

Στην Θράκη, με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι στην Λεπτοκαρυά Έβρου κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Σάπες μετά την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς που εξακολουθεί να μαίνεται στη Ροδόπη. Στον Έβρο, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη συνολικά επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 85 οχήματα.

Ακόμη ένας άνθρωπος βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη βρέθηκαν απανθρακωμένοι 18 συνανθρωποί μας ενώ ακόμη ένας άνθρωπος είχε βρεθεί νεκρός στη Λευκίμμη. Αυτό σημαίνει πως ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τη φωτιά ανέρχεται στους 20.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βοιωτία όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.

Σε διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς στις περιοχές Ζαχάρω, Πύργο, Πηνειό και Ανδραβίδα της ΠΕ Ηλείας, επιχειρούν 51 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα. Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Ελληνικό Αργολίδας, επιχειρούν 28 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 5 οχήματα. H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Λάγιο Λακωνίας έχει οριοθετηθεί.

Επίσης, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Ζάλτσα, Στείρι και Κυριάκι Βοιωτίας και στην Πύλη Τρικάλων.

Με σύμμαχο και την ξαφνική νεροποντή η πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι στη Βίτωλη Μακρακώμης και συγκεκριμένα σε έκταση που είχε γλυτώσει από την πυρκαγιά της Τρίτης.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Δαδιά Έβρου και 31 πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), Κροατία (1 αεροσκάφος που επιχείρησε στη Δαδιά Έβρου), Γερμανία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), Σουηδία (2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), Τσεχία (1 ελικόπτερο που επιχείρησε στη Βοιωτία), Ρουμανία (51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στις περιοχές Συκορράχη και Σάππες της ΠΕ Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου) και Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία (16 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς).

Επίσης, συνδρομή παρέχουν, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Καμπανάκι για φωτιές και το Σάββατο

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο, 26 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας και ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

* Περιφέρεια Αττικής

 * Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας)

* Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Ροδόπης και ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Εικόνες καταστροφής στην Πάρνηθα

Την ίδια ώρα στην Πάρνηθα, οι κάτοικοι αντικρύζουν εικόνες απόλυτης καταστροφής στους οικισμούς του Μενιδίου που σάρωσε η πύρινη λαίλαπα που ξεκίνησε από την περιοχή της Χασιάς και έφτασε μέχρι τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Ο οικισμός που έχει πληγεί περισσότερο είναι αυτός της Αγίας Παρασκευής. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καεί ολοσχερώς επίσης στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο, επίσης στην περιοχή του Μενιδίου.

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι άκουγαν συνεχώς εκρήξεις την ώρα που πυρκαγιά έκαιγε ό,τι έβρισκε μπροστά της, ενώ παράλληλα αναφέρουν ότι αναγκάστηκαν να σβήσουν μόνοι τους τη φωτιά που πλησίαζε τις περιουσίες τους, καθώς μετά την εντολή εκκένωσηςδεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις.

«Μαύρη» πρωτιά της Ελλάδας στη Μεσόγειο σε καμένες εκτάσεις

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την πορεία της φετινής αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας, προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών και αύξηση 517% στη μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική φωτιά, με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να καταρρέει, παρά τις διαβεβαιώσεις περί «ετοιμότητας». Σύμφωνα με τα στοιχεία στη χώρα μας 2023 είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με ταυτόχρονη αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 195%.

Ειδικότερα:

-Η αθροιστικά καμένη έκταση στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει αύξηση +195% σε σύγκριση με την έκταση που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

-Καταγράφοντας 1.281.480 στρέμματα καμένων εκτάσεων έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 824.640 στρέμματα και τρίτη η Ιταλία με 595.330 στρέμματα. Αύξηση των καμένων εκτάσεων καταγράφουν επίσης η Γαλλία (+66%) και το Μαρόκο (+30%), ενώ μείωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες.

-Ο αθροιστικός αριθμός των μεγάλων δασικών πυρκαγιών (>300 στρέμματα) στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, καταγράφει μείωση -52% σε σύγκριση με τον αριθμό μεγάλων δασικών πυρκαγιών που κατά μέσο όρο (2002 – 2022) εκδηλώνονται στη χώρα μας σε ετήσια κλίμακα. Αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών καταγράφεται σε Ισπανία (+78%), Γαλλία (+194%), Μαρόκο (+51%), Κύπρο (+2%), Λιβύη (+3%) και Σλοβενία (+14%). 

-Καταγράφοντας 27 μεγάλες δασικές πυρκαγιές (>300 στρέμματα) έως την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται έβδομη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 340 δασικές πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2023. 

-Η μέση καμένη έκταση ανά μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους έως και την Πέμπτη 24.08.2023, σημειώνει αύξηση +517% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022.

-Καταγράφοντας, κατά μέσο όρο, 47.462 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά εώς την Πέμπτη 24.08.2023, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 Μεσογειακών χωρών, με τεράστια μάλιστα διαφορά. Δεύτερη έρχεται η Αλγερία με μέσο όρο 10.517 ανά δασική πυρκαγιά και τρίτη η Συρία με μέσο όρο 6.053 στρέμματα ανά δασική πυρκαγιά. Αυξήσεις καταγράφονται επίσης σε Τυνησία (+1%) και Ιταλία (+35%), με τις υπόλοιπες χώρες να παρουσιάζουν μείωση στον μέσο όρο των στρεμμάτων ανά δασική πυρκαγιά. 

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Σε αυτή την κατεύθυνση, η μονάδα ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ μπορεί να συνεισφέρει με εργαλεία και υπηρεσίες όπως ενδεικτικά είναι (1) το εκτεταμένο και πιο πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στην Ελλάδα, (2) το προηγμένο προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS 2.0, και (3) οι υψηλής ανάλυσης μετεωρολογικές και πυρομετεωρολογικές προγνώσεις.

Το υπουργείο προσπαθεί να διαψεύσει την πραγματικότητα

Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς καμία εκτίμηση για τις αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις και τους δεκάδες νεκρούς, προσπαθεί να θολώσει την εικόνα αμφισβητώντας τα δεδομένα των δορυφόρων λόγω… χαμηλής ευκρίνειας των εικόνων και καπνού, ενώ όπως σημειώνει… φωτιές ξεσπούν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

«Η πραγματική αποτίμηση της έκτασης των εξ’ ορισμού αρνητικών, περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας, μπορεί να γίνει – και θα γίνει – μόνο μετά την οριστική καταστολή τους» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

«Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες – που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες – οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους», προσθέτει.

Μάλιστα φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο «στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης».

Όμως πρόκειται για πυρκαγιά, η οποία κατέκαυσε 723.000 στρέμματα έως τις 23.08.2023, 12:19 τοπική ώρα και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και το προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς, ενώ σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα την Πέμπτη, αναγνωρίζεται πλέον ως η μεγαλύτερη σε έκταση μέγα-πυρκαγιά των τελευταίων 21 χρόνων στη χώρα μας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρίζει:

“Η αποτίμηση αυτή, δεν μπορεί να γίνει μόνο από δορυφορικές εικόνες -που είναι οι μόνες που είναι στη φάση αυτή διαθέσιμες- οι οποίες λόγω χαμηλής ευκρίνειας, αλλά και ύπαρξης καπνού (αφού αρκετά περιστατικά πυρκαγιών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη), εμπεριέχουν, αναπόφευκτα, σημαντικό περιθώριο λάθους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπου στις πρώτες εκτιμήσεις έχουν συμπεριληφθεί ως καμένες, μεγάλες νησίδες και συστάδες ζωντανής δασικής βλάστησης εντός της εξωτερικής περιμέτρου της συνολικά καείσας έκτασης.

Σε κάθε περίπτωση, η έκταση των καμένων εκτάσεων, φέτος, θα είναι σημαντική, αλλά απαιτείται επιστημονική αξιολόγηση όχι μόνο των ποσοτικών, αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τις πολιτικές, που εφαρμόστηκαν και τη μελλοντική διαφοροποίησή τους”.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, σε ό,τι αφορά στο φαινόμενο, διεθνώς, είναι σαφές, ότι υπάρχει έξαρση των δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα στη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, στην Πορτογαλία ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων, από 864.219 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2007-2016, ανήλθε σε 1.391.475 στρέμματα το χρονικό διάστημα 2017-2022. Αντιστοίχως, στην Ισπανία από 767.890 στρέμματα, ο μέσος όρος των καμένων εκτάσεων έφτασε τα 1.261.445 στρέμματα, στην Γαλλία τα καμένα στρέμματα από 96.849 διαμορφώθηκαν, κατά μέσο όρο, σε 147.660, στην Ιταλία από 771.409 σε 822.720 κ.ο.κ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Κόλαφος τα στοιχεία του Meteo»

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί καθημερινά να δικαιολογήσει την αποτυχία της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών επικαλούμενη τον μεγάλο αριθμό τους και την δυσκολία των καιρικών συνθηκών. Τα στοιχεία του Meteo όμως είναι κόλαφος για την κυβέρνηση και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από την ανάλυση των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές, που επεξεργάστηκε η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι είχαμε 52% λιγότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές, με ταυτόχρονη αύξηση των καμένων εκτάσεων κατά 195% συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002 – 2022. Την ίδια ώρα η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών στις καμένες εκτάσεις με σχεδόν 1,3 εκ. στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη.

Μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το δήθεν επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ανίκανο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, να προστατέψει τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας».

Διαβάστε επίσης:

Πάρνηθα: Νέα αναζωπύρωση στο Κάστρο της Φυλής – Στάχτη έως τώρα 64.330 στρέμματα (videos)

Νέα Ιωνία: Σύλληψη 3 ατόμων για οπαδική επίθεση σε ανήλικους – 19, 16 και 14 ετών οι συλληφθέντες

Σοκ στη Χάλκη: Δεκαεξάχρονος κατηγορείται για βιασμό

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 10:43