search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 04:56
MENU CLOSE

Πάρνηθα: Νέα αναζωπύρωση στο Κάστρο της Φυλής – Στάχτη έως τώρα 64.330 στρέμματα (videos)

25.08.2023 14:23
fotia_parnitha_new

Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε γύρω στις 13:00 στην Πάρνηθα και συγκεκριμένα στο μέτωπο του Κάστρου της Φυλής.

Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές.

Κατά τα άλλα, αρκετά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις.

Προς το παρόν οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα στο Ρέμα της Γιαννούλας και στο Κάστρο της Φυλής.

Η νύχτα κύλησε ήρεμα, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας οι εικόνες καταστροφής είναι αποκαρδιωτικές.

Στάχτη 64.330 στρέμματα

Την ίδια ώρα, ο αναλυτικός χάρτης που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) με την λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND, καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα από τη νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

«Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα», όπως σημειώνεται.

Σε αυτόν ξεχωρίζουν οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν τραυματίσει τον δυτικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας:

  • με μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες
  • με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021
  • με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις σύμφωνα με το προϊόν Land Use/Land Cover του προγράμματος Copernicus.

Πέρασε και από τα καμένα του 2007

Τεράστια είναι όπως φαίνεται η καταστροφή στην Πάρνηθα από τη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στη Φυλή και τη Μονή Κλειστών, και επεκτάθηκε μέχρι τον Εθνικό Δρυμό.

Όπως αναφέρει η WWF Greece, δημοσιεύοντας στοιχεία από το δορυφόρο Sentinel-2A που αποτύπωσε το μέτωπο στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης, η πυρκαγιά έχει «σκαρφαλώσει» στο βουνό και καίει το ελατοδάσος, μπαίνοντας στις καμένες εκτάσεις του 2007.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, το γεγονός ότι η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τα καμμένα του 2007 αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την εξέλιξη του οικοσυστήματος της περιοχής και το μέλλον του Εθνικού Δρυμού, καθώς η καταστροφή είναι μεγάλη και πλέον θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων με ανθρώπινη παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Ολοκληρώθηκαν οι γεννήσεις των παρένθετων μητέρων – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων DNA

Πάρνηθα: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις Αχαρνές

Ύδρα: Εγκώμιο από το CNN – «Σε πηγαίνει πίσω στον χρόνο» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42