search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:36
MENU CLOSE

Ρόμπερτ ντε Νίρο: «Ο gay ζωγράφος πατέρας μου πέθανε φτωχός και μόνος» (photos/video)

29.08.2023 16:57
de-niro_pateras_2908_1920-1080_new

Υπάρχουν τραγωδίες στη ζωή. Επίσης υπάρχουν τραγικές απώλειες στη ζωή, απώλειες που αφήνουν πίσω τους πληγές που δύσκολα επουλώνονται. Μια τέτοια απώλεια κατατρέχει και τον ηθοποιό Ρόμπερτ ντε Νίρο. Η μακρινή, αλλά τραγική απώλεια του ζωγράφου πατέρα του.

Ο Ντε Νίρο γεννήθηκε το 1943, και έζησε με τον  ζωγράφο πατέρα του, τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο τον πρεσβύτερο, και τη μητέρα του Βιρτζίνια Άντμιραλ, ευτυχισμένα τα πρώτα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν ζωγράφος και είχε το στούντιό του στο Σόχο της Νέας Υόρκης. Το 1946 όμως οι γονείς του χώρισαν, και ο 3χρονος μικρούλης έμεινε με τη μητέρα του.

Ο Ντε Νίρο θυμάται συγκινημένος: «Συνήθως βλεπόμασταν μία-δύο φορές το μήνα. Δεν ήταν ο τύπος του πατέρα που θα έπαιζε μπέιζμπολ με τον γιο του. Αλλά δεν ήταν κακός, ούτε απών. Ήμασταν δεμένοι, με λάτρευε! Μου άρεσε να πηγαίνω στο στούντιο και να τον βλέπω να ζωγραφίζει, ενώ εγώ παρατηρούσα τα παπαγαλάκια του, κι έπαιζα με το σκυλάκι του που το φώναζε ‘’Ναπολέων’’».

«Με πήγαινε σινεμά -είχαμε δει τον “Κινγκ Κονγκ” και άλλα ασπρόμαυρα φιλμ. Με έπαιρνε μαζί του σε γκαλερί και μουσεία – μέχρι κάποια ηλικία που άρχισα να ενδιαφέρομαι πια για άλλα πράγματα και αρνιόμουν να τον ακολουθήσω. Σήμερα, εύχομαι να είχα πει περισσότερα “ναι” εκείνα τα χρόνια…».

Ένας μάχιμος καλλιτέχνης

Ο πατέρας Ντε Νίρο, ήταν ένας όμορφος άντρας που όπως λένε όσοι τον γνώρισαν, διέθετε μια «ποιητική ομορφιά». Συναναστρεφόταν τους ομότεχνούς του, και σύχναζε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Νέας Υόρκης.

Μπορούμε να πούμε ότι έζησε μια μυθιστορηματική ζωή, δημιούργησε πίνακες που εκτέθηκαν σε μεγάλες γκαλερί, κινήθηκε μέσα σε μποέμ καλλιτεχνικούς κύκλους σημαντικών δημιουργών όπως του Τενεσί Ουίλιαμς, του Χένρι Μίλερ, και της Αναΐς Νιν, και ερωτεύτηκε με πάθος.

Η συνάντηση του ζωγράφου Ντε Νίρο και της συζύγου του Βιρτζίνια Άντμιραλ, με τον ποιητή Ρόμπερτ Ντάνκαν και την Αναΐς Νιν οδήγησε στη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού περιοδικού, ήταν όμως και αυτή που θα καθόριζε τη μετέπειτα ζωή τους.

Ένα παράξενο διαζύγιο

Η Νιν λειτούργησε περισσότερο ως «ελευθεριακή μητρική φιγούρα» απέναντί τους, μια μητρική φιγούρα μάλλον κακής επιρροής. Η Άντμιραλ δούλευε μαζί της, δακτυλογραφώντας τα ερωτικά -έως πορνό- ημερολόγια που η Νιν έγραφε -προς ένα δολάριο τη σελίδα- για έναν εκκεντρικό εκατομμυριούχο. Η Αναΐς Νιν -την εποχή εκείνη- υπερηφανευόταν ότι υπήρξε η «ηθική διαφθορέας» της ακόμα νεαρής Άντμιραλ.

Από ένα παράξενο παιχνίδι της μοίρας, ο ζωγράφος Ντε Νίρο και η σύζυγός του ερωτεύτηκαν τον ίδιο άνθρωπο, τον ποιητή Ρόμπερτ Ντάνκαν. Αυτό, διέλυσε τον γάμο τους και στοίχειωσε τη ζωή του ζωγράφου, καθώς το ομοφυλοφιλικό αυτό σκίρτημα ερχόταν σε μετωπική σύγκρουση με την ιταλική του καταγωγή και τον καθολικισμό του. Επρόκειτο για ένα βαθύ υπαρξιακό χάσμα. Και οι εποχές εκείνες δεν σήκωναν ομοφυλοφιλικές αναζητήσεις.

Ταυτόχρονα, ενώ στα χρόνια της δεκαετίας του ’50, ο Ντε Νίρο ο πρεσβύτερος θεωρούνταν ένας ζωγράφος ισάξιος του Ρόθκο και του Ντε Κούνινγκ, με το που μπήκε η δεκαετία του ’60 οι συσχετισμοί άλλαξαν. Ο εξπρεσιονισμός έφυγε από τη μόδα, και στο τέλος η pop art, με πρέσβεις τον Γουόρχολ και τον Λιχτενστάιν, επιβλήθηκε στο εικαστικό στερέωμα. Ο ζωγράφος Ντε Νίρο, δυστυχώς δεν κατάφερε να μπει στο κλαμπ των αναγνωρισμένων ζωγράφων της γενιάς του και στη συνέχεια βίωσε την απόρριψη και τη φτώχεια. Έκανε χίλιες δουλειές προκειμένου να συντηρηθεί, αλλά μετά βίας το κατόρθωνε.

Αυτοεξόριστος στο Παρίσι

Έτσι, το 1961 αποφάσισε να ξενιτευτεί στο Παρίσι. Στο πάρτι του αποχαιρετισμού -στην καμπίνα του πλοίου Queen Marry- ήταν καλεσμένος και ο γιος του. Ο νεαρός Ντε Νίρο πήγε και τον συνάντησε στο Παρίσι το 1964. Περνούσε δύσκολα, κι έμενε σ’ ένα μικρό ξενοδοχείο στη rive gauche, στο Καρτιέ Λατέν.

Συναντήθηκαν ξανά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, το 1984, στη Νέα Υόρκη. Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο ήταν πλέον ένας διάσημος ηθοποιός. Ο πατέρας του πήγε να τον βρει στα γυρίσματα του «Κάποτε στην Αμερική». Φωτογραφήθηκαν μαζί.

Ο πατέρας Ντε Νίρο επέστρεψε στο Παρίσι, και συνέχισε να ζει δύσκολα μέχρι που πέθανε το 1993, φτωχός, μόνος και αποτυχημένος. Όταν ο γιος του έμαθε την τραγική τύχη του πατέρα του ήταν αργά. Προσπάθησε να βοηθήσει, αλλά δεν πρόλαβε. Αυτό, δημιούργησε ένα βαθύ τραύμα.

Ο ηθοποιός, δεν ήξερε τίποτε για τις αγωνίες του πατέρα του. Η μητέρα του επέλεξε να μην του πει τίποτε. Ο ηθοποιός βρισκόταν σ’ ένα ιλιγγιώδες καλλιτεχνικό ανέβασμα, και η μητέρα του απέφευγε να τον ενημερώνει για την τύχη του πατέρα του. Πιθανότατα δεν έβρισκε το κουράγιο να πει στο γιο της ότι ο πατέρας του είχε εκδηλώσει ομοφυλοφιλικές τάσεις.

Η τραγική αποκάλυψη

Ο ηθοποιός έμαθε την αλήθεια το 2000, όταν πεθαίνοντας η μητέρα του, Βιρτζίνια, του εμπιστεύτηκε τα ημερολόγια του ζωγράφου πατέρα του. Ημερολόγια γεμάτα σημειώσεις στέρησης, φτώχειας, καλλιτεχνικής αποτυχίας, και άφατης μοναξιάς. Ο ηθοποιός τα έδωσε να τα διαβάσει ένας έμπιστος συνεργάτης του που αργότερα θα έγραφε ένα βιβλίο για τον πατέρα του. Ο ίδιος, αρνήθηκε αρχικά να τα διαβάσει, φοβούμενος την καταρράκωση της πατρικής φιγούρας και το χάος που ανοίγονταν μπροστά του.

Ο ηθοποιός τελικά εξέδωσε ένα βιβλίο και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ για τον ζωγράφο πατέρα του. Επίσης έδωσε μια -άκρως συναισθηματική- συνέντευξη στο περιοδικό «OUT», ένα έντυπο που αποτελεί σημαία και πρωτοπορία της αμερικανικής LGBTQ+ κοινότητας.

Ο ηθοποιός Ντε Νίρο αποφάσισε να κρατήσει το ατελιέ του πατέρα του, όπως ήταν: γεμάτο με μπογιές και πινέλα, καμβάδες και βιβλία. Λέγεται πως το παλιομοδίτικο κόκκινο τηλέφωνό του είναι ακόμα εκεί. Το κλουβί του τελευταίου του παπαγάλου, του «Dimitrious», επίσης.

«Ήταν ο μοναδικός τρόπος να κρατήσω ζωντανή τη μνήμη του. Για μένα ανέκαθεν ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης. Απλά μετανιώνω που δεν καθόμουν ήσυχος κάθε φορά που είχε επιχειρήσει να με ζωγραφίσει. Θα ήθελα να είχα έναν τέτοιο πίνακα».

Ο 80χρονος, πλέον, Ντε Νίρο, είναι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει στα ίσα τη ζωή. Σ’ αυτή την ηλικία είναι πατέρας ενός 5χρονου παιδιού, έχασε πριν λίγους μήνες τον 20χρονο εγγονό του από τα ναρκωτικά, κάποιες φορές δακρύζει όταν μιλά για τον πατέρα του, κι έχει ακόμα το σθένος να δουλεύει πάνω στα τραύματα τα δικά του και της οικογένειάς του.

Μην τον λυπάστε έναν τέτοιον άντρα! Απλά, μακαρίστε τον!

Διαβάστε επίσης:

«MESSI 10»: Παράσταση-υπερθέαμα του Cirque du Soleil αφιερωμένη στον Λιονέλ Μέσι (Videos)

Πορτογαλία: Χαλί με νομίσματα των 500 ευρώ στρώθηκε για τον πάπα Φραγκίσκο!

Οι «Μάγισσες της Νύχτας»: Οι θρυλικές γυναίκες πολεμίστριες που έτρεμαν οι Ναζί (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:36