search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 23:04
MENU CLOSE

Αθήνα: Οι τουρίστες «ψήφισαν» Airbnb αντί ξενοδοχείων τον Ιούλιο

01.09.2023 11:54
TOURISTAS_athina

Την ολική επαναφορά του Airbnb στην πραγματικότητα της Αθήνας μετά την φυσιολογική κάμψη που παρουσίασε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αποδεικνύουν τα στοιχεία Ιούλιου, τη στιγμή μάλιστα που οι πληρότητες και οι τιμές στα ξενοδοχεία εμφάνισαν κάμψη.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό στους ξενοδόχους καθώς ο Ιούλιος είναι ο μήνας που παραδοσιακά το τουριστικό ρεύμα αυξάνεται και αποτελεί μαζί με τον Αύγουστο την «καρδιά» της θερινής τουριστικής περιόδου

Έτσι λοιπόν τη στιγμή που η πληρότητα στα καταλύματα Airbnb της Αθήνας παρουσίαζε μία πολύ σημαντική αύξηση της τάξης του 35% τον Ιούλιο σε σύγκριση μάλιστα με τον αντίστοιχο μήνα της χρονιάς ρεκόρ του 2019, η αντίστοιχη πληρότητα και οι τιμές στα ξενοδοχεία της Πρωτεύουσας σημείωναν πτώση όχι μόνο σε σχέση με το 2019 αλλά και με τους προηγούμενους μήνες Ιούνιο και Μάιο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία για την κίνηση και απόδοση των ξενοδοχείων της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, η μέση πληρότητα των αθηναϊκών ξενοδοχείων τον Ιούλιο έπεσε στο 89,4% από 93,2% που ήταν τον Ιούνιο. Η πληρότητα βελτιώθηκε κατά 0,2% έναντι του Ιουλίου του 2022, αλλά μειώθηκε κατά 0,5% έναντι του Ιουλίου του 2019 που είναι και το σημείο αναφοράς του τουρισμού σε σχέση με φέτος καθώς αυτή είναι η τελευταία τουριστική σεζόν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε ότι αφορά το επτάμηνο συνολικά, η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία έφτασε το 75,4% και εμφανίζεται και αυτή μεν αυξημένη κατά 19,2% σε σύγκριση με την πληρότητα της αντίστοιχης περιόδου του 2022 , αλλά εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 2,1% συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι τιμές ακολούθησαν την καθοδική πορεία της πληρότητας με τη μέση τιμή δωματίου να υποχωρεί στα 165,94 ευρώ τον Ιούλιο από 175,83 ευρώ τον Ιούνιο όπως και το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο που από 163,79 ευρώ τον Ιούνιο, έπεσε στα 148,30 ευρώ τον Ιούλιο.

Αντίθετα η εικόνα στην αγορά καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν πολύ βελτιωμένη τόσο σε αυτά που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ( Πλάκα, Μοναστηράκι, Θησείο, Ψυρρή), αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Σίγουρα οι πιο ανταγωνιστικές μέσες τιμές (στα 110 ευρώ) που έχουν τα 11.000 περίπου καταλύματα τύπου Airbnb της Αθήνας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή.

Μάλιστα η επίδοση της Αθήνας με 35% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019, τοποθετούν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά μετά τη Γαλλία.

Διαβάστε επίσης:

Οι Έλληνες στρέφονται στα μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια: Δύο αλυσίδες second hand στην ελληνική αγορά

Motor Oil: Επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ το 2023 – Πώς προχωράει το FSRU Διώρυγα GAS

Όμιλος Γρίβα (Κουλουράδες): Επενδύει 3,5 εκατ. ευρώ για να μπει στην αγορά του νερού – «Άνοιγμα» και στην Κύπρο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 22:46