search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:53
MENU CLOSE

Ευρωεκλογές 2024: Πού βάζουν τον πήχη για τα κόμματα τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις

16.05.2024 21:41
kalpi2

Τα κριτήρια ψήφου στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, τις προβλέψεις, τις διαθέσεις των πολιτών και την αξιολόγησή τους για κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναλύουν τέσσερις δημοσκοπήσεις, Pulse, Alco, Marc και MRB που παρουσιάστηκαν το τελευταίο 24ωρο, λίγο πριν τις ευρωκάλπες.

Και από τις τέσσερις έρευνες προκύπτει πως η ΝΔ καταγράφει σταθερά μεγάλο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με διαφορά διπλάσια σχεδόν από τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο εδραιώνεται στη δεύτερη θέση, καθώς ανοίγει την ψαλίδα με το ΠΑΣΟΚ, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά το «ντέρμπι» του ΚΚΕ με την Ελληνική Λύση για την τέταρτη θέση.

PULSE

H δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ έδωσε προβάδισμα 15 μονάδες στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και «ταβάνι» το 35,9% στο σενάριο κατανομής αναποφάσιστων

Η δημοσκόπηση που διεξήχθη την περίοδο 13 Μαΐου – 15 Μαΐου 2024 σε δείγμα 1.104 ψηφοφόρων, αναλύει με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πώς αξιολογούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση όπως επίσης και τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με Ταγίπ Ερντογάν, αν προτίθενται να πάνε να ψηφίσουν και τι θα ψήφιζαν σε περίπτωση διεξαγωγής των ευρωεκλογών την ερχόμενη Κυριακή.

Στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, η ΝΔ προηγείται με 29%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse (1-3 Απριλίου). Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με 14% (έχοντας κερδίσει μια μονάδα), το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 11% και στη συνέχεια τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 8%, εκτοπίζοντας από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 3%. Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,5% και η Φωνή Λογικής 2,1%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, βάσει κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 16% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση και πάλι τέταρτη με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα της Νίκης και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 3% και η Φωνή Λογικής με 2,4%.

Στο σενάριο κατανομής αναποφάσιστων η ΝΔ έχει «ταβάνι» το 35,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 18,3%, το ΠΑΣΟΚ 14,5%, 10,7% η Ελληνική Λύση και 9,7% το ΚΚΕ. Ακολουθεί η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 4,7%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 4,1%, 3,4% η Φωνή της λογικής και 3,1% οι Δημοκράτες.

Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, 36% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Επίσης, το 22% απαντάει κανένας.

Στο ερώτημα «πώς αξιολογείτε τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», το 32% την αξιολογεί θετικά, το 30% ουδέτερα και το 27% αρνητικά.

Στην ίδια ερώτηση, και με βάση τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό, το 50% των ψηφοφόρων που τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά αξιολογούν τη συνάντηση αρνητικά, το 26% ουδέτερα και το 12% θετικά.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που τοποθετούν τον εαυτό τους στην Κεντροαριστερά, το 41% αξιολογεί ουδέτερα τη συνάντηση, το 27% αρνητικά και το 22% θετικά.

Επίσης, το 44% των ψηφοφόρων που τοποθετούν τον εαυτό τους στο Κέντρο αξιολογούν τη συνάντηση θετικά, το 26% ουδέτερα και το 24% αρνητικά.

Το 61% των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς αξιολογούν θετικά τη συνάντηση, το 24% αρνητικά και μόλις το 9% αρνητικά ενώ όσοι τοποθετούνται στη Δεξιά, το 42% την αξιολογεί θετικά, το 28% ουδέτερα και το 27% αρνητικά.

Στην ερώτηση «αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές», το 74% λέει σίγουρα ναι, το 15% μάλλον ναι, το 3% μάλλον όχι και μόλις το 1% λέει σίγουρα όχι. Επιπλέον, το 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Στην ίδια ερώτηση ανά πρόθεση ψήφου, το 80% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ δηλώνουν σίγουρα ναι, το 13% μάλλον ναι, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον όχι. Από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το 81% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 12% μάλλον θα πάει, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον δεν θα πάει.

Από εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 77% απαντάει σίγουρα ναι, το 16% μάλλον ναι, 4% δεν έχει αποφασίσει και το 3% μάλλον όχι.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ανήκουν στη «Γκρίζα ζώνη», το 35% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 30% μάλλον θα πάει, το 9% μάλλον όχι, το 7% σίγουρα όχι και ένα 19% δεν ξέρει, είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμα.

Στην ερώτηση «πόσο σίγουροι είστε ότι τελικά θα ψηφίσετε αυτό που επιλέξατε», το 68% λέει πολύ, το 22% αρκετά, το 8% μέτρια, και 1% λέει λίγο και ελάχιστα έως καθόλου.

Στην ίδια ερώτηση και με βάση την ηλικιακή ομάδα όσων απάντησαν τι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 41% της ηλικιακής ομάδας 17-29 ετών απάντησε ότι είναι αρκετά σίγουρο τι θα ψηφίσει, το 37% πολύ σίγουρο και το 19% μέτρια σίγουρο.

Στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, το 53% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο ότι θα ψηφίσει αυτό που επέλεξε, το 33% αρκετά σίγουρο και το 8% μέτρια.

Στην ηλικιακή ομάδα 45-59 ετών, το 72% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο, το 22% αρκετά και 5% μέτρια σίγουρο.

Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω το 86% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο, το 9% αρκετά και το 4% μέτρια.

Στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εθνικές εκλογές το 2023), απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.

MARC

Ισχυρό προβάδισμα εξακολουθεί να έχει το κυβερνών κόμμα, λίγες εβδομάδες πριν τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, ενώ και αυτή η έρευνα δείχνει πως παγιώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί στη τρίτη θέση.

Παράλληλα οι πολίτες τοποθετούνται, αξιολογώντας συνολικά το έργο της κυβέρνησης, επιλέγοντας το κόμμα που κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση, για τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών και ποιον εμπιστεύονται περισσότερο.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου, αλλά και τι θα προτιμήσουν οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών, που αποκλείστηκαν από την εκλογική διαδικασία.

Στη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, η πλειοψηφία των πολιτών, δηλώνει πως την αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά.

Στο ερώτημα ποιο κόμμα ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, προηγείται η απάντηση «κανένα ιδιαίτερα» και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο ερώτημα ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στην πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές προηγείται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 30,7% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 10,4%, η Ελληνική Λύση στο 7,2%, το ΚΚΕ στο 7%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,7%, η Νέα Αριστερά στο 2,6% και το ΜέΡΑ25 επίσης στο 2,6%.

Ακολουθούν η Νίκη με ποσοστό 2,5%, η Φωνή της Λογικής στο 2,4%, οι Δημοκράτες στο 2% ενώ Άκυρο/Λευκό επιλέγει το 1,1%, δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει το 1,4% και την αδιευκρίνιστη ψήφο στο 11%.

Πως διαμορφώνεται το προφίλ της αδιευκρίνιστης ψήφου

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Τι θα επιλέξουν στην κάλπη οι ψηφοφόροι των Σπαρτιατών που αποκλείστηκαν από τις εκλογές:

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1
Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

Στην τελευταία κάρτα αποτυπώνεται η εκτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Κάρτες Δημοσκόπησης ΑΝΤ1

ALCO

Σταθερό προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Alpha.

Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 27% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευση ανέρχεται σε 12,8%.

Το ΠΑΣΟΚ μένει στην τρίτη θέση με 11%, ενώ η δημοσκόπηση καταγράφει την Ελληνική Λύση το 8%, ενώ στο 7,5% ανέρχεται το ποσοστό του ΚΚΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ θα κινηθεί από 30,5% έως 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5% έως 17,5% και το ΠΑΣΟΚ 11,5% έως 14,5%.

Στην εκτίμηση ψήφου, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής, σύμφωνα με την Alco:

Νέα Δημοκρατία: 30,5% –  34,5%  
ΣΥΡΙΖΑ: 14,5% – 17,5% 
ΠΑΣΟΚ: 11,5% – 14,5% 
ΚΚΕ: 8%-10%
Ελληνική Λύση: 9%-11%
Νίκη: 2,5% – 4,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 2,3% – 4,3% 
ΜεΡΑ25: 1,5% – 3%
Νέα Αριστερά: 2,2% -3,7%
Δημοκράτες: 1,8% – 3,3%
Φωνή Λογικής: 1,7%- 3,2%
Αλλο κόμμα: 1,8% – 4,2%

Το 65% πάντως πιστεύει ότι ακόμα κι αν η Νέα Δημοκρατία δεν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, δεν θα δημιουργηθεί ζήτημα σταθερότητας στην κυβέρνηση. Το 27% πιστεύει ότι θα υπάρξει ζήτημα.

Οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι στο ερώτημα για το αν οι ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας (50 έναντι 48%).

Επιπλέον, ένας στους δύο δηλώνει πολύ δυσαρεστημένος από την κυβέρνηση στη νέα δημοσκόπηση της ALCO.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εύρημα ότι 4 στους 10 ερωτηθέντες δεν συμφωνούν με την απόφαη του Αρείου Πάγου να μπει «μπλόκο» στους Σπαρτιάτες για συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Το 59% δηλώνει ότι τη θεωρεί σωστή, το 21% λανθασμένη και το 20% δεν απαντά.

MRB

Καθαρό προβάδισμα καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να μένει σταθερά τρίτο.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία διαφωνεί με την απόφαση να συμπεριληφθεί ο Φρέντι Μπελέρης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ οι περισσότεροι αξιολογούν θετικά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Άγκυρα.

Τα ποσοστά των κομμάτων

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές 2024, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής

  • Νέα Δημοκρατία: 26,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 13,1%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,5%
  • ΚΚΕ: 6,6%
  • Ελληνική Λύση: 8,1%
  • Κόμμα Νίκη: 2,4%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 2,8%
  • Νέα Αριστερά: 3,1%
  • Φωνή Λογικής: 2,3%
  • Δημοκράτες: 2
  • ΜέΡΑ25: 1,8%
  • Αδιευκρίνιστη ψήφος: 18%

Με την αναγωγή επί των έγκυρων, τα ποσοστά των κομμάτων είναι:

  • ΝΔ: 32,3%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 16%
  • ΠΑΣΟΚ: 14%
  • ΚΚΕ: 8%
  • Ελληνική Λύση: 9,9%
  • Κόμμα Νίκη: 2,9%
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,4%
  • Νέα Αριστερά: 3,8%
  • Φωνή Λογικής: 2,8%
  • Δημοκράτες: 2,4%
  • ΜέΡΑ25: 2,2%
  • Άλλο κόμμα: 2,3%

Το εύρος των ποσοστών των κομμάτων

  • ΝΔ: Από 30 έως 35%
  • ΣΥΡΙΖΑ: Από 14 έως 18%
  • ΠΑΣΟΚ: Από 12 έως 16%
  • Ελληνική Λύση: Από 8,4 έως 11,4%
  • Νέα Αριστερά: Από 2,8 έως 4,8%
  • Πλεύση Ελευθερίας: Από 2,4% έως 4,4%
  • Νίκη: Από 1,9 έως 3,9%
  • Φωνή Λογικής: Από 1,8 έως 3,8%
  • Δημοκράτες: Από 1,4 έως 3,4%
  • ΜέΡΑ25: από 1,2 έως 3,2%
  • Άλλο κόμμα: Από 1,3 έως 3,3%

Πώς κατανέμονται οι έδρες

Με βάση το εύρος των ποσοστών των κομμάτων, οι έδρες που θα πάρουν τα κόμματα μοιράζονται ως εξής:

  • ΝΔ: 8
  • ΣΥΡΙΖΑ: 8
  • ΠΑΣΟΚ: 3
  • ΚΚΕ: 2
  • Ελληνική Λύση: 2
  • Πλεύση Ελευθερίας: 1
  • Νέα Αριστερά: 1

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 27,8% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 8,8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6,7%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 3,3% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,2%.

Πώς θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές

Το 60,3% απαντά πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές για να στείλει μήνυμα δυσαρέσκειας στη ΝΔ, ενώ το 32,7% απαντά πως θα ψηφίζει γιατί η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. 

Τι λένε για τη συμμετοχή Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και τη συγκέντρωση Ράμα

  • Το 57,7% διαφωνεί με την ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Γαλάτσι ο Έντι Ράμα την περασμένη Κυριακή, ενώ το 30% συμφωνεί.
  • Το 54,3% διαφωνεί με το χρονικό σημείο που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Ράμα, ενώ το 26,1% απαντά πως έπρεπε να γίνει τώρα ή σε κάποια στιγμή στο μέλλον.
  • Το 44,9% αξιολογεί αρνητικά τη συμπερίληψη του Φρέντι Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ενώ το 30,6% την αξιολογεί θετικά.

Πώς αξιολογούν τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

  • Το 55,6% αξιολογεί θετικά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, ενώ το 32,9% αρνητικά.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στην ακτινογραφία της ψήφου των πολιτών εστιάζει το Β΄ μέρος της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό του Open.

Η πλειοψηφία εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τους δικαστικούς χειρισμούς σε Τέμπη και Μάτι, ενώ η οικονομία και τα εθνικά θέματα θα καθορίσουν και την ψήφο των πολιτών στην επερχόμενη κάλπη.

Πώς ψηφίζουν οι πολίτες ανά φύλο και ηλικία

Στους άνδρες η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ανοδικές τάσεις, όπως επίσης και το ΠΑΣΟΚ:

  • ΝΔ: 27,6%
  • ΠΑΣΟΚ: 12,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 11,4%
  • Ελληνική Λύση: 9,9%

Στις γυναίκες η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνετο προβάδισμα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται ανοδικά. Ειδικότερα:

  • ΝΔ: 25,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 14,6%
  • ΠΑΣΟΚ: 10,8%
  • Ελληνική Λύση: 6,3%

Στους νέους 17-34 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει την πρώτη θέση, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί και τη ΝΔ να βρίσκεται στην τρίτη θέση:

  • ΣΥΡΙΖΑ: 19,2%
  • ΠΑΣΟΚ: 14,7%
  • ΝΔ: 14,5%
  • Ελληνική Λύση: 5,2%

Στην ηλικιακή ομάδα 35 με 54, η ΝΔ βρίσκεται πολύ μπροστά, με την Ελληνική Λύση να καταγράφει τη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί και τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε μονοψήφιο. Ειδικότερα:

  • ΝΔ: 27,3%
  • Ελληνική Λύση: 10,4%
  • ΠΑΣΟΚ: 9,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 8,4%

Στις ηλικίες άνω των 55, η ΝΔ καταγράφει άνετο προβάδισμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται δεύτερο και το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Ειδικότερα:

  • ΝΔ: 34,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 12,8%
  • ΠΑΣΟΚ: 11,2%
  • Ελληνική Λύση: 8%

Όσον αφορά τις συσπειρώσεις, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει συσπείρωση 75,4%, η ΝΔ 74,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 66,9%.

Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες

  • Το 58,7% θα ψηφίσει με γνώμονα τα οικονομικά θέματα
  • Το 41% με γνώμονα τα εθνικά
  • Το 34,1% με γνώμονα τα θέματα δικαιοσύνης
  • Το 34% με γνώμονα τα θέματα βιοτικού επιπέδου
  • Το 32% με γνώμονα τη θέση της χώρας της ΕΕ
  • Το 26,5% με γνώμονα τα θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

Ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα οικονομία, καθημερινότητα, εθνικά θέματα

Οικονομία

  • Το 30,6% πιστεύει πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Το 12,8% πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Στέφανος Κασσελάκης
  • Το 8,7% πως μπορεί αν τα διαχειριστεί καλύτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης
  • Το 32,2% απαντά κανένας από τους τρεις
  • Το 15,8% απαντά άλλος

Καθημερινότητα

  • Το 25,5% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Το 15,2% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Στέφανος Κασσελάκης
  • Το 11,6% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης
  • Το 27,1% απαντά πως δεν μπορεί να τα διαχειριστεί κανένας από τους τρεις
  • Το 20,6% απαντά άλλος

Εξωτερική πολιτική:

  • Το 36,3% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Το 13,2% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Στέφανος Κασσελάκης
  • Το 10,2% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης
  • Το 22,6% απαντά κανένας από τους τρεις
  • Το 17,7% απαντά άλλος

Απονομή δικαιοσύνης:

  • Το 20,1% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Το 15,2% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Στέφανος Κασσελάκης
  • Το 11% απαντά πως μπορεί να τα διαχειριστεί καλύτερα ο Νίκος Ανδρουλάκης
  • Κανένας από τους τρεις απαντά το 33,6%
  • Άλλος, απαντά το 20,1%

Ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές

Το 83,5% απαντά πως θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές για να συμβάλει σε λύσεις προβλημάτων που σχετίζονται με την ΕΕ, ή με εσωτερικά ζητήματα. Το 12,3% απαντά πως δεν θα ψηφίσει γιατί είναι μάταιη η ψήφος του.

Η αξιολόγηση των δικαστικών χειρισμών για Τέμπη και Μάτι

Το 82,3% αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την δικαστική απόφαση για τη φωτιά στο Μάτι, ενώ μόνο το 7,4% την αξιολογεί θετικά.

Όσον αφορά την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, το 86% αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς της δικαιοσύνης και το 6,5% τους αξιολογεί θετικά.

«Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» ή «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια;»

Το 43,5% απαντά πως το εκφράζει το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» και το 40,6% το σύνθημα «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια;».

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

MRB: Οικονομία και εθνικά θέματα βαρόμετρο για την ψήφο στις ευρωεκλογές – Δυσαρέσκεια για τη Δικαιοσύνη για Τέμπη και Μάτι

Δημοσκόπηση ALCO: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Μόλις το 23% δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:51