search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 02:33
MENU CLOSE

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Τέλος στις «εύκολες» αναστολές ποινών με νέο νομοσχέδιο – Αυστηροποίηση των προϋποθέσεων

06.09.2023 22:37
ypourgeio dikaiosynis

Την ώρα που όλη η κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από  το αδιανόητο περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά, όπου μέλη του πληρώματος του Blue Horizon έσπρωξαν στη θάλασσα και  οδήγησαν στο θάνατο τον 36χρονο Αντώνη Καρυώτη, η  συζήτηση που θα ανοίξει για ακόμη μια φορά τις επόμενες μέρες είναι για το αν οι ένοχοι θα έχουν μία παραδειγματική τιμωρία και για το αν αυτή θα εκτιθεί ή όχι.

Ακριβώς σε αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση καταθέτει την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιδιώκει να βάλει τέλος σε ένα γενικό αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει στην κοινωνία, καθώς πολλές ποινές αν και επιβάλλονται τελικά δεν εκτίονται.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης λοιπόν, θα αφορά στην αυστηροποίηση  των προϋποθέσεων αναστολής των ποινών που επιβάλλονται από τα δικαστήρια.

Σήμερα, ποινές μέχρι τρία χρόνια δεν εκτελούνται, δηλαδή δεν έχει καμία συνέπεια κάποιος ο οποίος  έχει καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση. Η μικρομεσαία εγκληματικότητα περνάει χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

Με το νομοσχέδιο λοιπόν αυστηροποιούνται οι προϋποθέσεις προκειμένου όποιος παραβιάζει το νόμο να ξέρει ότι ένα μέρος της ποινής του θα εκτίεται πραγματικά.

Πραγματική έκτιση ποινής και εξαγορά

Σύμφωνα με τις διατάξεις που θα κατατεθούν στην δημόσια διαβούλευση, αν κάποιος καταδικαστεί μέχρι ένα χρόνο φυλάκιση και δεν έχει καταδικαστεί και στο παρελθόν σε ποινή μεγαλύτερη του έτους, μπορεί το δικαστήριο να του χορηγήσει αναστολή. Από ένα έως δύο χρόνια εάν έχει καταδικαστεί με ποινή μεγαλύτερη του έτους, θα πρέπει το δικαστήριο να επιλέξει μετατροπή της ποινής σε χρήματα  ή να επιλέξει ο κατηγορούμενος αν δεν έχει να πληρώσει, την παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Από δύο έως τρία έτη, ένα μέρος της ποινής θα πρέπει να εκτίεται πραγματικά. Και η πραγματική έκτιση θα ξεκινά από 30 μέρες και θα φτάνει τους έξι μήνες.

Από τρία χρόνια και πάνω, η ποινή θα εκτίεται χωρίς δυνατότητα εξαγοράς και χωρίς δυνατότητα παροχής κοινωφελούς εργασίας.

Άσκηση έφεσης και αναστολή

Μέχρι σήμερα, όποιος έχει καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή μπορεί η άσκηση έφεσης να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, αυτό παραμένει για τις μικρές ποινές στην κρίση του δικαστηρίου.  Αν όμως κάποιος στο χρόνο που έχει πάρει αναστολή και μέχρι να δικαστεί στο δεύτερο βαθμό ή στον Άρειο Πάγο διαπράξει νέο αδίκημα δεν μπορεί να πάρει νέα αναστολή και θα οδηγηθεί στην φυλακή παρά το γεγονός ότι δεν θα έχει καταστεί αμετάκλητη η ποινική απόφαση.

Κατά συνέπεια, η έφεση πλέον δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα θα επαφίεται στην κρίση του δικαστηρίου να χορηγήσει ή όχι αναστολή και σε περίπτωση που διαπραχθεί νέο αδίκημα υποχρεωτικά δεν θα χορηγεί αναστολή το δικαστήριο.

Τι γίνεται με τα αδικήματα του εμπρησμού

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου τα αδικήματα του εμπρησμού αυστηροποιούνται ακόμα περισσότερο.  Ο νομοθέτης δεν πειράζει τις ποινές φυλάκισης αλλά επιβάλλονται χρηματικές ποινές που στην κακουργηματική εκδοχή του εμπρησμού φτάνουν μέχρι τις 180.000 € . Για τον εμπρησμό από αμέλεια δεν αλλάζουν τα όρια των ποινών και  προβλέπεται  χρηματική ποινή 30.000 € για πλημμέλημα.

Ακόμα, επιβάλλεται υποχρέωση να μην οδηγεί το δικαστήριο σε αναστολή την ποινή αλλά αλλά να εκτελείται η απόφαση.

Στο κομμάτι των εμπρησμών προστίθεται μία διάταξη που αφορά τις υπάρχουσες αστυνομικές και  πυροσβεστικές διατάξεις ως προς τον καθαρισμό ακάλυπτων χωρών.

Έτσι λοιπόν, όποιος πλέον παραλείπει την υποχρέωση του,  αν πρόκειται πχ  για υπάλληλο σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης, και αυτή η παράλειψη συντελεί είτε στην πρόκληση είτε στην εξάπλωση πυρκαγιάς, αυτό πλέον είναι ποινικό αδίκημα με ποινή φυλάκισης. Μέχρι τώρα, η παράλειψη τιμωρούνταν με ένα απλό πρόστιμο κοντά στα 100 €.  Πλέον θα  τιμωρείται ως αυτοτελές έγκλημα.

Αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας

Με τις παρεμβάσεις που κάνει το νομοσχέδιο θα αναφέρεται και η ψυχολογική βία ως μορφή ενδοοικογενειακής βίας.

Έτσι θα είναι αυστηρότερη η ποινή που θα επιβάλλεται όταν δεν είναι άμεσο υποκείμενο της ενδοοικογενειακής βίας ο ανήλικος, αλλά γίνεται ενώπιον του η πράξη. Παραδείγματος χάρη, αν ο πατέρας κακοποιεί  τη μητέρα παρουσία του ανήλικου παιδιού.

Ακόμη. επιβάλλεται η νομική υποχρέωση στους παιδαγωγούς, τους προπονητές και σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που έρχονται σε επαφή με ανήλικες ομάδες που μπορεί να είναι θύματα οικογενειακής βίας να αναφέρουν στις εισαγγελικές αρχές οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή τους που αφορά περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας για να μπορεί αυτεπάγγελτα να διωχθεί.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στο Blue Horizon: Συγγνώμη Βαρβιτσιώτη για την «λανθασμένη διατύπωση» μετά τον σάλο

Καταγγελία Γ. Σγουρού: Στον «αέρα» 7 σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και μελέτες στην Αττική

Τσακαλώτος: Δεν θα κάνουμε σκόντο στις ιδέες και τις αξίες μας γιατί θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09