search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:20
MENU CLOSE

Κακοκαιρία Daniel: Τεράστια η ζημιά για την ελληνική οικονομία – «Εξαϋλώθηκε» το 5% του ΑΕΠ  

13.09.2023 11:20
odos new

Τεράστιο αρνητικό αποτύπωμα αναμένεται να αφήσουν στην ελληνική οικονομία οι ζημιές, που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και παραγωγοί της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Χιλιάδες κτηνοτρόφοι, αγρότες, τυροκόμοι κλπ έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα, από ζώα, χωράφια, εγκαταστάσεις εξοπλισμό, ζωοτροφές και καλούνται να ξεκινήσουν σχεδόν από το μηδέν, ενώ ακόμα και μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής έχουν πληγεί και θα χρειαστούν αρκετό χρόνο και χρήμα για να «ορθοποδήσουν» ξανά.

Μέχρι στιγμής οι μετριοπαθείς υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου μιλούν για συνολική ζημιά 2,1 δισ ευρώ.

Κάθε μέρα που περνάει όμως και τα νερά υποχωρούν «ξεθάβοντας» από τις λάσπες όλο και περισσότερα νεκρά ζώα, κατεστραμμένες υποδομές, εξοπλισμό κλπ ο «λογαριασμός» συνεχώς ανεβαίνει.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι το συνολικό κόστος της καταστροφής μπορεί να «σκαρφαλώσει» και στα 4 δισ ευρώ.

Πέρα όμως από τις άμεσες ζημιές η ελληνική οικονομία αναμένεται να πληγεί περαιτέρω καθώς η περιοχή της Θεσσαλίας παράγει το 5% του ΑΕΠ της χώρας το οποίο «μεταφράζεται» σε 8 δις ετησίως, και όπως λένε οι ειδικοί, για να αποκατασταθεί η παραγωγή του Κάμπου μετά τις πλημμύρες χρειάζονται τουλάχιστον 5 χρόνια.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη Θεσσαλία εκτρέφεται το 71,1% των χοιρινών, το 26,6% των αρνιών, το 35,8% των προβάτων και το 1/3 των νεαρών μοσχαριών. Παράλληλα, από τη Θεσσαλία παράγεται το 18,5% της συνολικής παραγωγής γάλακτος (20,4% πρόβειο, 25,4% βουβαλίσιο, 15,2% αγελαδινό).

Συνολικά, οι αγρότες της Θεσσαλίας καλλιεργούν περίπου 1.600.000 στρέμματα, καλύπτοντας 40% της εγχώριας παραγωγής, ενώ στις πληγείσες περιοχές καλλιεργείται το 54% των αχλαδιών, το 51,5% των αμύγδαλων, το 36% των κάστανων, το 31% των μήλων και το 22,2% των καρυδιών.

Ήδη σύμφωνα με φορείς του κλάδου έχουν διαπιστωμένα χαθεί 51 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και 10.000 αιγοπρόβατα, εκτιμώντας παράλληλα ότι στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας οι συνολικές απώλειες αιγοπροβάτων θα ξεπεράσουν τα 50.000 ζώα.

Επίσης σημαντικές επιχειρήσεις όπως η Βιομηχανία Γάλακτος La Farm, η χαλβαδοποιία Όλυμπος υπέστησαν σημαντικές ζημιές ενώ γνωστές βιομηχανίες της περιοχής που δεν είχαν ζημιές στα εργοστάσια είδαν την πρώτη ύλη στις αποθήκες τους να καταστρέφεται, με αποτέλεσμα να διακόπτεται προσωρινά και η δική τους παραγωγή.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που παράγει τα μήλα ZAGORIN, με πάνω από 800 παραγωγούς-μέλη, καθώς έχει υποστεί και εκεί η περιοχή τεράστιες ζημιές και κινδυνεύει ακόμα και με ολική κατάρρευση αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία.

Διαβάστε επίσης

Οι εταιρείες που βρίσκονται στον «προθάλαμο» του ΧΑ – Πώς η επενδυτική βαθμίδα θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια

ΔΕΣΦΑ: Απόφαση ενεργοποίησης του διαδρόμου φυσικού αερίου Νότου-Βορρά

Από την Καβάλα οι πρώτες μεταφορές φορτίων με drones στην Ευρώπη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 21:19