search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:32
MENU CLOSE

Οι εταιρείες που βρίσκονται στον «προθάλαμο» του ΧΑ – Πώς η επενδυτική βαθμίδα θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια

12.09.2023 13:58
xaa

Σημαντικές εισαγωγές νέων εταιρειών βρίσκονται «εν αναμονή» στο ελληνικό χρηματιστήριο τη στιγμή που η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα βοηθήσει στην αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες ανοίγοντας τον δρόμο σε μεγάλα διεθνή funds με τεράστια κεφάλαια να τοποθετηθούν σε αυτές και όχι μόνο.

Από τις εισαγωγές που βρίσκονται προ των πυλών σίγουρα ξεχωρίζουν αυτή της Optima Bank η οποία κατά το πιθανότερο θα είναι και η επόμενη εταιρεία που θα εισέλθει στο ταμπλό και ακολουθούν η Noval και το διεθνές αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Επίσης δύο σημαντικές εταιρείες του κλάδου πληροφορικής που βρίσκονται σήμερα στην εναλλακτική αγορά του ΧΑ, η Real Consulting και η Performance Technologies, σχεδιάζουν τη μετάταξή τους στην Κύρια Αγορά μέσα στο 2023.

Σε επόμενο στάδιο αναμένονται αρκετές εισαγωγές εταιρειών ΑΕΕΑΠ και γενικότερα του κλάδου real estate όπως η Lamda Malls, η Noval Property η Trade Estates και η Orlina.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, αναμένεται να βελτιώσουν καίρια την ελκυστικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς πλέον οι επενδυτές θα έχουν περισσότερες επιλογές ενώ ευνοείται η εισροή κεφαλαίων από το εξωτερικό τα οποία ήδη πραγματοποιούν πάνω από το 50% του τζίρου στο Χ.Α.

Ειδικά οι εισαγωγές της Optima αλλά και ακόμα περισσότερο του ΔΑΑ θα ανεβάσουν το status της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Η Optima bank αναμένεται να εισαχθεί στο ελληνικό χρηματιστήριο στο διάστημα 25 έως 28 Σεπτεμβρίου 2023 με στόχο να αντλήσει 120 εκατ. με τιμή 6,8 με 7,3 ευρώ.

Είναι μία ανερχόμενη τράπεζα που κερδίζει συνεχώς μερίδια αγοράς και διαθέτει ισχυρούς ισολογισμούς. Στο τέλος του 2022 είχε ενεργητικό 2,2 δισ. ευρώ, δάνεια 1,67 δισ. ευρώ, καταθέσεις 2,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 42 εκατ. ευρώ. Διατηρεί 27 καταστήματα, εκ των οποίων 21 στην Αττική, τρία στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Λάρισα, Κόρινθο και Ηράκλειο. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας είναι η Motor Oil με 11,93%.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών από την άλλη αναμένεται να προσελκύσει το έντονο ενδιαφέρον επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού, καθώς η πορεία των οικονομικών του μεγεθών μέσα στο 2023 συνεχίζει να βελτιώνεται. Ήδη στο εξάμηνο το σύνολο της επιβατικής κίνησης έφτασε τους 12,071 εκατ. επιβάτες, αριθμός ενισχυμένος κατά 34,5% και 7,2% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 και του 2019 αντίστοιχα.

Με βάση και τις προβλέψεις για το 2023 σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιδόσεις του ΔΑΑ, όπως αυτές αποτυπώνονται στην έκθεση διαχείρισης του Δ.Σ., η εταιρεία θα διατηρήσει την υγιή κερδοφορία καθώς και τα ταμειακά της αποθέματα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΣΦΑ: Απόφαση ενεργοποίησης του διαδρόμου φυσικού αερίου Νότου-Βορρά

Από την Καβάλα οι πρώτες μεταφορές φορτίων με drones στην Ευρώπη

Όμιλος Quest: Πέρασε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την Κωτσόβολος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 06:20