search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:20
MENU CLOSE

Οικονομικός θάνατος: Αδιανόητη καταστροφή σε γεωργία και κτηνοτροφία από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2299
14/9/2023
15.09.2023 06:03
thessalia new

Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για τον τελικό απολογισμό των καταστροφών από τη θεομηνία «Daniel» τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην εγχώρια γεωργική παραγωγή.

Φυσικά οι τραγικότερες απώλειες δεν είναι άλλες από τους νεκρούς και τα χιλιάδες ζώα που πνίγηκαν αβοήθητα μέσα στις λάσπες, όμως είναι βέβαιο ότι και το οικονομικό αποτύπωμα της καταστροφής θα είναι δυσβάστακτο για την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά, καθώς η Θεσσαλία αποτελεί χωρίς υπερβολή τον βασικό πυρήνα ζωικής και φυτικής παραγωγής της χώρας.

Γενικότερα οι πρόσφατες φωτιές και οι πλημμύρες που έπληξαν σημαντικά κέντρα κτηνοτροφικής και γεωργικής παραγωγής, όπως η Μαγνησία, η Θράκη, ο Θεσσαλικός κάμπος, κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιροειδή, πουλερικά και μελίσσια). Αν και αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει επίσημη καταγραφή για τα ζώα που πέθαναν, οι εκτιμήσεις μιλούν για απώλεια του 1/3 του ζωικού κεφαλαίου.

Στον Τύρναβο για παράδειγμα υπάρχει επιβεβαιωμένη καταστροφή 80 στάβλων σε Αμπελώνα και Φαλάνη Λαρίσης. Από αυτήν, χάθηκαν 7.000 και 5.000 αιγοπρόβατα αντίστοιχα. Επίσης υπάρχει ολοσχερής καταστροφή της μεγαλύτερης χοιροτροφικής μονάδας του Παλαμά Καρδίτσας, με 500 χοιρομητέρες και 6.500 έως 7.000 γουρούνια.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, έχουν διαπιστωμένα χαθεί 51 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και 10.000 αιγοπρόβατα, εκτιμώντας παράλληλα ότι στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας οι συνολικές απώλειες αιγοπροβάτων θα ξεπεράσουν τα 50.000 ζώα.

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες αγροτικές υποδομές υπέστησαν πλήρη καταστροφή καθώς κτηνοτροφικές και γεωργικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι ζωοτροφών και εφοδίων, μηχανήματα και εξοπλισμός χάθηκαν ολοσχερώς. Και όλα αυτά με τα νερά και τις λάσπες να καλύπτουν ακόμα μεγάλες εκτάσεις, κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμα πολύς χρόνος για να γίνει πλήρης καταγραφή της κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζουν ότι στις λάσπες της Θεσσαλίας «θάφτηκε» το 5,6% του ΑΕΠ που συνεισφέρει ο κάμπος στην ελληνική οικονομία, ποσοστό που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.

Επιπτώσεις σε όλη τη χώρα

Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό μειώνει το συνολικό μέγεθος της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και η κατάσταση για να αντιμετωπιστεί θα πάρει χρόνια, τουλάχιστον πέντε, όπως λένε εκπρόσωποι των παραγωγών της Θεσσαλίας. Και αυτό διότι η λάσπη που έχει καλύψει μεγάλες εκτάσεις γης δεν είναι καλό λίπασμα, επομένως η αποκατάσταση του εδάφους θα αργήσει ακόμα περισσότερο.

Θυμίζουμε πως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η Θεσσαλία κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των περιφερειών της Ελλάδας στο σιτάρι, στο κριθάρι και στο γάλα. Ειδικότερα στο σιτάρι και το κριθάρι η Θεσσαλία παράγει το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής σε ποσότητα της χώρας.

Επίσης χαρακτηριστικό της συνδρομής που είχε η Θεσσαλία στη γεωργική παραγωγή και την κτηνοτροφία της χώρας είναι το γεγονός ότι πριν από την καταστροφή, το ζωικό κεφάλαιο στη Θεσσαλία ξεπερνούσε τα 1,4 εκατομμύρια πρόβατα και γίδια, ενώ πάνω από 120.000 ήταν οι αγελάδες και 123.000 τα γουρούνια.

Μόνο στη Λάρισα οι 130 κτηνοτρόφοι αγελαδινού γάλακτος παρήγαν μηνιαίως, μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο που υπάρχουν επίσημα στοιχεία, πάνω από το 10% της εγχώριας παραγωγής και το 1/4 του βιολογικού αγελαδινού γάλακτος της χώρας. Ενώ συνολικά η Θεσσαλία παρήγαγε το 12,79% του αγελαδινού γάλακτος της χώρας.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή της Θεσσαλίας στην παραγωγή πρόβειου και γίδινου γάλακτος. Οι 4.722 παραγωγοί πρόβειου γάλακτος και οι 1.444 παραγωγοί γίδινου γάλακτος παρέδωσαν 117.459.482 λίτρα και 18.991.150 λίτρα αντίστοιχα μέσα στη χρονιά. Δηλαδή πριν από την καταστροφή παρήγαν το 22% του πρόβειου και το 16,49% του γίδινου γάλακτος της χώρας.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή της περιοχής στην παραγωγή σιταριού, κριθαριού – διατηρούσε την πρώτη θέση στη χώρα –, βιομηχανικής ντομάτας, αχλαδιών, ακτινιδίων, κάστανων, αμυγδάλων, μήλων, φέτας κ.λπ.

Φυσικά εκτός από τα ζώα και τις εγκαταστάσεις οι παραγωγοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές ακόμα και ολική καταστροφή των ίδιων των κατοικιών τους στις παραπάνω περιοχές. Οι πληγές είναι τεράστιες, όπως είναι και η αγωνία των παραγωγών για το μέλλον, το δικό τους, των οικογενειών τους και των δραστηριοτήτων τους.

Ολική αποζημίωση ζητούν οι κτηνοτρόφοι

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), το έργο της αποκατάστασης των πληγών στον πρωτογενή παραγωγικό ιστό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αξιόπιστο στρατηγικό σχέδιο που θα καλύπτει τόσο τις άμεσες όσο και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ανάγκες.

Αυτές περιλαμβάνουν την αποκατάσταση των παραγωγικών δομών που επλήγησαν (ζωικό κεφάλαιο, αγροτικές υποδομές και εφοδιασμός) και τη βελτίωση των διοικητικών δομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης (κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, ελεγκτικός μηχανισμός επενδυτικών παρεμβάσεων). Ο ΣΕΚ προτείνει προς την πολιτική ηγεσία τις παρακάτω ενέργειες, που μετά την ολοκλήρωση της τελικής αποτίμησης των καταστροφών θα πρέπει να εμπλουτισθούν περαιτέρω:

● Αποζημιώσεις καταστροφής κατοικιών και οικοσκευών.

● Δημιουργία δικτύου φιλοξενίας πλημμυροπαθών.

● Καταβολή ολικών αποζημιώσεων κτηνοτροφικών υποδομών και απωλειών ζωικού κεφαλαίου με δεδομένα ΟΣΔΕ ή κτηνιατρικών βεβαιώσεων.

● Νομοθέτηση προστασίας πρώτης κατοικίας και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και διαγραφή οφειλών προς τράπεζες και funds, καθώς και αντίστοιχη άρση υποθηκών για τρία ακίνητα που κατεστράφησαν. Αναστολή καταβολής οφειλών προς Δημόσιο και ΕΦΚΑ για δύο χρόνια με ταυτόχρονη δυνατότητα γενναίας ρύθμισης.

● Αποζημίωση 100% για κατεστραμμένα ή με σημαντικές ζημιές σπίτια.

● Επανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, με 100% αποζημίωση από το κράτος, όπως και για τα μηχανήματα και γενικότερα μηχανολογικό εξοπλισμό.

● Ειδικά για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προτείνουμε τις θερμοκηπιακού τύπου κατασκευές, που είναι χρονικά άμεση η κατασκευή τους, την άδεια την έχει ο κατασκευαστής, οικονομικά είναι συμφέρουσες και η πληρωμή μπορεί να γίνει απευθείας στον κατασκευαστή.

● Οι αποζημιώσεις για τα απολεσθέντα ζώα να είναι τέτοιες που να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχασαν τα ζώα τους να αποζημιωθούν με:

– 250 ευρώ, ανά αρσενικό και θηλυκό αιγοπρόβατο άνω του έτους και 120 ευρώ για κάτω του έτους.

– Για τα απολεσθέντα χοιρινά, για τις χοιρομητέρες 500 ευρώ (minimum), για τα χοιρίδια 200 ευρώ (μ.ό. μικρά και μεγάλα) και για τους κάπρους 3.500 ευρώ ανά κάπρο.

– Για τα απολεσθέντα βοοειδή 1.500 ευρώ (μ.ό.) ανά βοοειδές.

– Για τη μελισσοκομία αποζημιώσεις για τις απολεσθείσες κυψέλες – μελίσσια.

– Για την πτηνοτροφία, να αποζημιωθούν όσοι έχουν χάσει ζωικό πληθυσμό (κύρια στον Έβρο από φωτιές).

● Για τη φυτική παραγωγή και ιδιαίτερα την παραγωγή ζωοτροφών, οι πληγείσες περιοχές κύρια της Θεσσαλίας (με 1-3 χρόνια για επανακαλλιέργεια) θα χρειαστεί ιδιαίτερη στήριξη έως την επανέναρξη της καλλιέργειας.

● Για τις επιδοτήσεις από την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ και μετά τις καταστροφές που υπέστη η χώρα, να ζητηθεί από την Ε.Ε. να θεωρηθεί το 2023 μεταβατικό έτος και να αποδοθούν με βάση το 2022.

Διαβάστε επίσης

«Κόβουν» παροχές λόγω πλημμυρών: «Ταφόπλακα» στην παράταση του Market Pass έβαλε ο Χατζηδάκης – Τι θα γίνει με το επίδομα στους συνταξιούχους

Τράπεζες: Στον «πάγο» οι δόσεις δανείων και oι πλειστηριασμοί για τους πλημμυροπαθείς έως το τέλος του 2023 – Δωρεά 50 εκατ. ευρώ

Θεσσαλία: Πόσα είναι πραγματικά τα «φρέσκα» χρήματα και τι ποσά θα μεταφερθούν από άλλα έργα για τη στήριξη της περιοχής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:19