search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:03
MENU CLOSE

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα την Πέμπτη – Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις – Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, δεμένα τα πλοία, κανονικά οι πτήσεις

20.09.2023 21:51
apergia 554- new

Παραλύει την Πέμπτη η χώρα από την απεργία που προκηρύχθηκε για τις 21 Σεπτεμβρίου σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν το ΠΑΜΕ καθώς και δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία.

Το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τονίζει για την απεργία της Πέμπτης: «Ενώνουμε τη φωνή μας για να μην περάσει το νομοσχέδιο Γεωργιάδη – Μητσοτάκη, που διαλύει βασικά εργασιακά δικαιώματα, επιδεινώνει όρους και συνθήκες εργασίας και υποβαθμίζει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί -ως συνήθως- να κρύψει τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου πίσω από ψέματα και επικοινωνιακά παιχνίδια, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ή ρίχνοντας την ευθύνη σε μια ευρωπαϊκή οδηγία που είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση».

To Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, απαιτεί την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου και καλεί σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, στις 11 π.μ.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να συμμετάσχει στην κινητοποίηση, απαιτώντας την απόσυρσή του και καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ., ενώ το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το ΠΑΜΕ καλούν για την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην απεργία ΠΟΕΔΗΝ και ΠΑΜΕ

Πανελλαδική 24ωρη απεργία κήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και το ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση. Για να “ζήσει” αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις»

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του υπουργείου Εργασίας.

Με προσωπικό ασφαλείας το ΕΣΥ

Μεπροσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν αύριο νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ και δομές Πρόνοιας μετά από την απόφαση της Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ)  να συμμετέχουν στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, που συζητείται στη Βουλή. Οι δυο Ομοσπονδίες ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλούν τους εργαζόμενους στην υγεία να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10:30 π.μ.

Συγκεκριμένα η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν». Σημειώνει ότι «ελαστικοποιεί» ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση» και ζητάει την απόσυρσή του. Επίσης καταγγέλλει ότι στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι με «τις συνθήκες που εργάζονται να θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο Δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων». Η Ομοσπονδία ζητάει την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης.

«Στα Νοσοκομεία εργάζονται 2.000 υπάλληλοι σε νευραλγικές υπηρεσίες (τραυματιοφορείς, τεχνική υπηρεσία, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ) στην πρώτη γραμμή με τα προγράμματα της ΔΥΠΑ των μακροχρόνια ανέργων ηλικίας 55 έως 67 ετών με διετείς συμβάσεις. Λήγουν σταδιακά οι συμβάσεις αφήνοντας δυσαναπλήρωτα κενά στα Νοσοκομεία και οι συνάδελφοι «για λίγο» είτε στο όριο ηλικίας είτε στον αριθμό των ενσήμων δεν έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης».

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι ο υπουργός Εργασίας, σε συνάντηση με την Ομοσπονδία δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα νομοθετικής ρύθμισης παράτασης των συμβάσεων για ένα έτος. «Δεν υπήρξε καμία πρωτοβουλία από τον Υπουργό Εργασίας για την παράταση των εν λόγω συμβάσεων. Απολύονται σταδιακά παρότι μας είναι απολύτως απαραίτητοι αν και εκπαιδεύτηκαν και απέκτησαν εμπειρία».

Απεργούν και οι ναυτεργάτες

Στην απεργία συμμετέχουν και οι ναυτεργάτες, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), το νέο νομοσχέδιο «επιβάλλει 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα, καταργεί τα διαλείμματα στον χώρο εργασίας, μία σειρά επιδόματα τα κατακρεουργεί, ενισχύει τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, υπονομεύει ακόμη πιο πολύ το 8ωρο, το 5ήμερο, τις κυριακάτικες αργίες σε μεγάλους κλάδους, όπως είναι η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κ.λπ. Θεσπίζει συμβάσεις ελάχιστης εργασίας, μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία εργασία».

Τα μέλη της ΠΕΝΕΝ θα συγκεντρωθούν την Πέμπτη, στις 10:00, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην πλατεία Καραϊσκάκη και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην πορεία διαμαρτυρίας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετάσχουν, εκτός από την ΠΕΝΕΝ, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε.Ν.

Κανονικά οι πτήσεις

Η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), η οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική.

Στο Πρωτοδικείο Αθηνών είχε προσφύγει κατά της απεργίας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Επομένως, αύριο Πέμπτη οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια θα πραγματοποιηθούν κανoνικά.

Τι θα ισχύσει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα είναι την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου οι συρμοί του Μετρό στις Γραμμές 1, 2 & 3.

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιησεων σωματείων εργαζομένων.Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.

Την ίδια στιγμή, παράνομη κρίθηκε από τη δικαιοσύνη η απεργία των εργαζομένων στο μετρό και τον ΗΣΑΠ, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στο μετρό λένε πως θα απεργήσουν κανονικά.

Όπως είπε στον Σκάι ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ Σπύρος Ρεβύθης, η διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. είχε προσφύγει για μια απεργία που δεν είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, δήλωσε ότι θα προσφύγουν άμεσα κατά της διοίκησης για «παραπλάνηση έδρας δικαστηρίου», αφού «η ΣΤΑΣΥ παρανόμησε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι στο μετρό μετέχουν αύριο στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (δευτεροβάθμια οργάνωση) και όχι εκείνοι. Ετσι, με την «ομπρέλα» του ΕΚΑ η απεργία στο μετρό θα γίνει κανονικά. 

«Καταγγέλλουμε την πρακτική της ΣΤΑ.ΣΥ να οδηγήσει τους εργαζόμενους προκαταβολικά στα
δικαστήρια για μια απεργία που δεν είχε εξαγγελθεί, με 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο εργαζομένων στον ηλεκτρικό.

Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, οι συρμοί του Μετρό και του ΗΣΑΠ θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 05:00 το πρωί της Πέμπτης μέχρι και τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής μετά την απόφαση που έλαβε το σωματείο τους.

Η ανακοίνωση:

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ΜΜΜ, τα λεωφορεία θα πραγματοποιούσαν στάσεις εργασίας  από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Δηλαδή, τα λεωφορεία θα κινούνταν κανονικά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε την αναστολή της στάσης εργασίας που είχε εξαγγείλει για την Πέμπτη κάτι που σημαίνει ότι τα λεωφορεία θα κινηθούν κανονικά στην Αθήνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη μετά την κήρυξη της στάσης ως παράνομη. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν, μπορούν να συμμετάσχουν στην απεργία του ΕΚΑ.

Τα τρόλεϊ θα κινούνται μεταξύ 9:00-21:00 λόγω στάσεων εργασίας των εργαζομένων από την έναρξη της βάρδιας 5.00 π.μ. ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (00:00).

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο «ως μέλη του Ε.Κ.Α και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αποφασίσαμε την συμμετοχή μας, με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου».

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας θα υπάρξουν αύριο Πέμπτη 21/09/2023, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων σε αυτή με 3ωρη στάση εργασίας (από ώρα 21:00 έως 00:00). Η Hellenic Train θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση για τα δρομολόγια που επηρεάζονται.

Την οργή των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ προκάλεσε νωρίτερα η κίνηση της διοίκησης να προσφύγει στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη απεργία που δεν είχαν ακόμη προκηρύξει.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), τους επιδόθηκε αγωγή εναντίων τους και έτσι μετά από μία ώρα δικάζονται στο πρωτοδικείο Αθηνών για αγωγή «κήρυξης παράνομης απεργίας» που δεν είχαν προκηρύξει.

«Στο δικόγραφο της αγωγής καταχωρήθηκε το εξής ψεύδος: Την Τετάρτη 20/9/2023 εστάλη στα υπηρεσιακά email όλων των εργαζομένων της εταιρείας μας (ΣΤΑΣΥ) δελτίο Τύπου – ανακοίνωση των εναγομένων σωματείων. Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, η εταιρεία μας ΣΤΑΣΥ, έλαβε γνώση για την απόφαση των εναγομένων σωματείων, να πραγματοποιήσουν24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, κατά την Πέμπτη 21/9/2023» σημειώναν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν:

«Το ψευδέστατο έγκειται στο γεγονός ότι, δήθεν το σωματείο μας, απέστειλε στην ΣΤΑΣΥ σχετικό δελτίο Τύπου. Σας βεβαιώνουμε ότι τέτοιο δελτίου Τύπου δεν έχει αποσταλεί από το σωματείο μας. Αυτά είναι τα νέα ήθη που άρχισε να εξωτερικεύει η εργοδότρια εταιρεία ΣΤΑΣΥ. Την καταγγέλλουμε δημοσίως με οργή».

Διαβάστε επίσης:

Πενθήμερη άδεια από τις φυλακές ζήτησε ο Ηλίας Κασιδιάρης

Κως: Συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο αντίο στην 20χρονη δόκιμο – Συγκινεί η μητέρα της

Δήμος Λάρισας: Ανυπόστατα ψεύδη και συκοφαντίες για δήθεν σπάσιμο του φράγματος Γυρτώνης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 18:03