search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 06:31
MENU CLOSE

Βόλος: «Δεν μπορώ να κοιμηθώ τη νύχτα από τον φόβο, εφιάλτης η έλλειψη νερού» – Σοκαριστική μαρτυρία από μία πλημμυροπαθή

05.10.2023 06:14
volos-plimmires-new

«Πέφτω να κοιμηθώ και σηκώνομαι με τον παραμικρό θόρυβο. Έχω φτάσει να κοιμάμαι μόνο με χάπια, αλλά όσο περνούν οι μέρες δεν είναι ούτε αυτά αρκετά. Δεν ξέρω αν θα ησυχάσω ποτέ, όλο αυτό το χάος γύρω μου, μού έχει αλλάξει τη ζωή»!

Έτσι ξεκινάει την εξομολόγησή της μία γυναίκα, από τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς του Βόλου, που θέλησε να μιλήσει στο topontiki.gr για την αφόρητη κατάσταση που ζει όλη η πόλη. Μία καθημερινότητα, που δεν καταγράφεται από τις κάμερες, δεν αποτυπώνεται σε γενικόλογες αναφορές αρμοδίων και μέσων ενημέρωσης, δεν είναι τόσο hot, όσο οι προκλητικές δηλώσεις και οι ακραίες συμπεριφορές του δημάρχου Μπέου, για να τραβήξουν την προσοχή.

Οι λεπτομέρειες από την υπεράνθρωπη προσπάθεια που κάνουν οι κάτοικοι να ανταποκριθούν, διαχειριστούν και προσαρμοστούν σε αυτή την καθημερινότητα είναι συγκλονιστικές:

«Ξυπνάμε το πρωί και είμαστε σαν από τζετ λαγκ. Είμαστε ένα μήνα χωρίς νερό στη γειτονιά μας, όπως και στις περισσότερες του Βόλου. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πλένεις τα δόντια σου και μαζεύεις το νερό σε ένα κουβά. Κι όλο μαζί το μεταφέρεις στην τουαλέτα για άλλη χρήση. Βλέπετε δεν μπορείς να γεμίζεις συνέχεια το καζανάκι με εμφιαλωμένο νερό. Ούτε υπάρχει το νερό, ούτε όμως και τα χρήματα»!

Και συνεχίζει με έναν τόνο στα λόγια της, ανάμεσα στην οργή και την απογοήτευση: «Ακόμα και αυτοί που έχουν νερό, δεν είναι κατάλληλο προς χρήση πέραν της τουαλέτας. Δεν ενημερώνουν για τα σημεία που γίνονται δωρεάν διανομές εμφιαλωμένων νερών με αποτέλεσμα να αγοράζουμε το νερό μας από το σούπερ μάρκετ. Όμως, με κάποια μπουκάλια δεν μπορείς ούτε να μαγειρέψεις, ούτε να πλύνεις τα πιάτα, οπότε αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε έτοιμο φαγητό».

Δεν αποφεύγει να τα καταγράψει όλα: «Με αυτές τις συνθήκες, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε ούτε καν να κάνουμε μπάνιο. Πώς να ετοιμάσεις τα παιδιά σου να πάνε σχολείο και από ποιον δρόμο να τα πας όταν έχουν πέσει γέφυρες και χωριά έχουν κοπεί στα δυο; Είναι αίσχος αυτό που ζούμε. Όλα, είτε δεν λειτουργούν, είτε υπολειτουργούν» τονίζει, καταγγέλλοντας ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούν, υπάρχουν πολλά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, κάτι που –όπως υπογραμμίζει- δεν ακούγεται στα μέσα ενημέρωσης.

«Μετά τον Daniel και μέχρι την παραμονή του Elias η περιφέρεια μάλωνε με τον Δήμο σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα να αποκαταστήσει τις ζημιές. Αυτό που έγινε στον Βόλο ήταν έγκλημα. Ο Βόλος πνίγηκε με έξι ώρες βροχή. Μέχρι που είδαν τις γέφυρες να πέφτουν και μέσα τους να μην έχουν σίδερα, μέχρι που είδαν ότι η άσφαλτος που ξηλώθηκε δεν ήταν παρά μόνο μια φλούδα στο χώμα και συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι η ομορφιά που βλέπαμε μέχρι χθες, ήταν απλά θέμα χρόνου να εξαφανιστεί» προσθέτει, τονίζοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν χάρη στην ουσιαστική συνδρομή των εθελοντών.

«Υπάρχουν ακόμα συνοικίες του Βόλου που δεν έχουν ούτε νερό ούτε ρεύμα» δηλώνει κάτοικος της περιοχής στο topontiki.gr επισημαίνοντας ότι ακόμα και στις περιοχές που έχουν υδροδοτηθεί, το νερό έχει κριθεί ακατάλληλο.

Καταγγελία κατοίκου για υγειονομική βόμβα στην περιοχή Ξηριά

Και σα να μην έφθαναν αυτά, μια νέα καταγγελία από κάτοικο της περιοχής Ξηριά κάνει λόγο για υγειονομική βόμβα, υποστηρίζοντας ότι η παλιά χωματερή του Βόλου (Χ.Α.Δ.Α.) στο ύψος του Πανθεσσαλικού σταδίου έχει διαρραγεί με αποτέλεσμα τόνοι σκουπιδιών και λυμάτων να έχουν παρασυρθεί από τον χείμαρρο. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου Daniel, μέρος αυτών των σκουπιδιών συσσωρεύτηκε – αναφέρει στη σχετική ανάρτηση που έκανε στο facebook- στη γέφυρα στο Νέο Δέλτα και οδήγησε στην πλημμύρα της περιοχής.

Η κοίτη του Ξηριά – καταγγέλλεται- αυτή τη στιγμή έχει πλήθος πλαστικών, απορριμμάτων και στραγγιδίων, δηλαδή των υγρών υπολειμμάτων της χωματερής. Αυτά περιέχουν ρύπους, όπως βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες για τον άνθρωπο χημικές ουσίες.

Κατεστραμμένο το οδικό δίκτυο, διαλυμένες υποδομές

Η Μαγνησία μετρά, λοιπόν, ακόμα τις πληγές της μετά από τη δεύτερη καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας, μέσα σε 20 ημέρες.

Ρέματα υπερχείλισαν, γέφυρες έσπασαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε χείμαρρους, περιουσίες καταστράφηκαν, συνοικίες βούλιαξαν, νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης πλημμύρισαν, ενώ ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους εγκλωβίστηκαν.

Αρκετές μέρες μετά το πέρασμα του Elias, οι πέτρες, τα χώματα και οι λάσπες παραμένουν σε πολλά σημεία του νομού, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία σε κάποιες περιοχές να καθίσταται αδύνατη ακόμα και σήμερα.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πολλές ημέρες από την τελευταία κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, μέχρι αυτη τη στιγμή γίνεται υπερπροσπάθεια ώστε να καθαριστεί τόσο η πόλη του Βόλου όσο και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας που δέχτηκε ισχυρά χτυπήματα από τις πλημμύρες.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στην Αγριά η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί ακόμα, με τους κατοίκους να ζουν στη λάσπη, έχοντας τον οικιακό τους εξοπλισμό στα πεζοδρόμια, μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια ώστε το νερό στην περιοχή να καταστεί κατάλληλο, ενώ καθημερινά υπάρχουν διακοπές και μείωση της ροής του νερού.

Πάντως, η δέσμευση της δημοτικής αρχής είναι ότι μέσα στις επόμενες μια με δύο ημέρες, το νερό θα είναι πόσιμο.

Το 50% της Άλλης Μεριάς, αλλά και των Αλυκών παραμένει, ωστόσο, χωρίς νερό με τις δημοτικές αρχές να δεσμεύονται ότι μέχρι την Παρασκευή και εκεί θα είναι καλύτερα τα πράγματα.

Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στο οδικό δίκτυο με τις εργασίες να συνεχίζονται μέχρι σήμερα, ενώ αναμένεται να χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του σε ολόκληρο τον νομό.

Όλη η Μαγνησία και κυρίως οι περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν δρόμους που σε μεγάλα τους τμήματα χάσκουν, καθώς έχουν δημιουργηθεί χαράδρες από την ορμητική ροή των χειμάρρων.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν τα τμήματα του δρόμου που ενώνουν τον Βόλο με τη Μακρινίτσα, τη Μακρινίτσα με την Πορταριά, Δράκια, Χάνια αλλά και αλλού.

Daniel: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τους πλημμυροπαθείς

Εν τω μεταξύ,  χθες Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, από τους πλημμυροπαθείς της κακοκαιρίας «Daniel», για την κάλυψη εξόδων έκτακτου ελέγχου των εσωτερικών, ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης και οι 6 κακοκαιρίες που έπνιξαν τον Βόλο

Οι κακοκαρίες Elias και Daniel δεν αποτελούν, ωστόσο, τις μοναδικές περιπτώσεις που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στη Μαγνησία.

Τα τελευταία 20 χρόνια τόσο η περιοχή του Βόλου όσο και του Δυτικού Πηλίου έχει χτυπηθεί έξι φορές από καταστροφικές κακοκαιρίες και αυτό – σύμφωνα με τους ειδικούς- οφείλεται στο φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης».

Αναλύοντας τις σοβαρές πλημμύρες μέσα από το φαινόμενο αυτό, το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου επιχειρεί μια λεπτομερή καταγραφή των πιο έντονων κακοκαιριών που έχουν χτυπήσει την περιοχή. 

Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του, ο όρος «ψυχρή λίμνη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια αποκομμένη μάζα ψυχρών αερίων μαζών στα μεσαία στρώματα της τροπόσφαιρας, συνήθως σε ύψος 5-6 χλμ. πάνω από την επιφάνεια.

Αυτό το φαινόμενο -επισημαίνει- συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών στην επιφάνεια, ευνοώντας τις ανοδικές κινήσεις, τη δημιουργία νεφών, και τη μεταφορά μεγάλης ποσότητας υδρατμών και ενέργειας στην τροπόσφαιρα.

Όταν η ατμοσφαιρική κυκλοφορία -εξηγούν οι ερευνητές- πάνω από την Ευρώπη ευνοεί τη δημιουργία μιας ψυχρής λίμνης πάνω από το Ιόνιο Πέλαγος, οι αέριες μάζες γύρω της κινούνται αντίθετα των δεικτών του ρολογιού.

Θερμές και υγρές αέριες μάζες κινούνται από Μεσόγειο Θάλασσα πάνω από τη χώρα μας, και ταυτόχρονα τοπικές ροές και μεγάλης κλίμακας ανοδικές κινήσεις ευνοούν τη δημιουργία καταιγίδων. Όταν μια ψυχρή λίμνη εντοπίζεται στο Νότιο Ιόνιο, οι πιο ισχυρές καταιγίδες πλήττουν τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας.

Μικρές μετατοπίσεις των Ψυχρών Λιμνών και διαφορετικά χαρακτηριστικά των αερίων μαζών που μετακινούνται προς τη χώρα μας, μπορούν να προκαλέσουν καταστροφικά φαινόμενα σε διαφορετικές περιοχές. Για παράδειγμα, η περιοχή του Βόλου πλήττεται από καταστροφικές πλημμύρες όταν το κέντρο των ψυχρών λιμνών εντοπίζεται νότια/νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου.

Αυτό, σύμφωνα με το Meteo, συμβαίνει λόγω της πολύπλοκης μορφολογίας του εδάφους στη χερσόνησο της Μαγνησίας (ορεινός όγκος του Πηλίου), η οποία προκαλεί συγκλίσεις αερίων μαζών και κατ’ επέκταση έντονες ανοδικές κινήσεις των αερίων μαζών. Μια στάσιμη συνοπτική κατάσταση στην κυκλοφορία των αερίων μαζών, σημαίνει ότι οι τοπικές ροές στην περιοχή του Δυτικού Πηλίου θα προκαλέσουν ισχυρές και πολύωρες βροχοπτώσεις, ή και χιονοπτώσεις τους χειμερινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Ιωαννίδης: Όταν «λύγισε» on camera σε βράβευση του Άρη

Hellenic Train: Ακυρώνονται τελικά δρομολόγια του Προαστιακού λόγω της νέας βλάβης στην τηλεδιοίκηση στο ΣΚΑ – Νέα ανακοίνωση

Η καθέλκυση της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» στα ναυπηγεία Λοριάν της Γαλλίας (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 02:31