search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 01:32
MENU CLOSE

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των IDF στη Λωρίδα της Γάζας

23.10.2023 09:30
giannakopoulos-vasilis

Μετά τις αποτυχημένες διπλωματικές πρωτοβουλίες και παρά την πιθανή επέκταση της συγκρουσιακής κατάστασης, έφθασε η ώρα εισβολής των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να εξουδετερώσει τη μείζονα απειλή της επιχειρησιακής δυνατότητας της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ήδη, από τις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός διεξάγει ακατάπαυστα αεροπορικές επιδρομές κατά των εν λόγω εξτρεμιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, έχει σχεδιασθεί και η διεξαγωγή μιας ευρείας χερσαίας εκκαθαριστικής επιχείρησης, η οποία, εκτός από τη συντονισμένη αεροπορική και ναυτική υποστήριξη, θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου.

Οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών αναλυτών για τη φύση αυτών των επιχειρήσεων ποικίλουν. Η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας από το συνοριακό πέρασμα Erez (γνωστό και ως διάβαση Beit Hanoun, στο βόρειο άκρο της Λωρίδας της Γάζας) ευνοεί την ομαλή κίνηση μεγάλων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ).

Όμως, οι IDF θα μπορούσαν να επιλέξουν να εισέλθουν από άλλα σημεία της κεντρικής ή της νότιας Λωρίδας της Γάζας, προκειμένου να περικυκλώσουν, να αιφνιδιάσουν ή και να ανακόψουν τις γραμμές επικοινωνίας της Χαμάς.

Οι μαχητές στη Γάζα θα μπορούσαν να περιορίσουν την ικανότητα ελιγμών των ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων, με αντιαρματικές νάρκες, ρουκέτες, πυροβόλα όπλα (τροποποιημένα AK-47), χειροβομβίδες, UCAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης), καθώς και βλήματα εδάφους-αέρος για την κατάρριψη αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Από την πλευρά τους, οι ισραηλινές δυνάμεις αναμένεται να χρησιμοποιήσουν την προηγμένη τεχνολογία της ρομποτικής, τις ικανότητες αστικού πολέμου των αρμάτων μάχης Merkava, τις τεχνικές που απέκτησαν με τη συνεχή προηγμένη εκπαίδευση για την εκκαθάριση περιοχών και την αποφυγή ενεδρών, καθώς και την πολυεπίπεδη δυνατότητα των UCAVs και των αεροσκαφών.

Πολύ πιθανόν, προκειμένου να μειώσουν την απειλή της Χαμάς και να επιτύχουν τους αντικειμενικούς σκοπούς της επιχείρησης, να εφαρμόσουν τακτικές που διαφέρουν από τις παραδοσιακές χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ο απόστρατος στρατηγός Kenneth Franklin McKenzie, πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, δήλωσε σχετικά:

«Η μάχη σε μια κατοικημένη περιοχή είναι η πιο δύσκολη από όλες τις επιχειρήσεις μάχης και η Γάζα είναι μοναδικά πυκνή, μοναδικά γεμάτη με πολυώροφα κτίρια… Επιπλέον, η Χαμάς είχε στη διάθεσή της αρκετά χρόνια για να δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα με σήραγγες, το οποίο θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την επιχείρηση…». Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, υποστήριξε ότι «οι μαχητές θα μπορούσαν να εκπλήξουν τα ισραηλινά στρατεύματα με νέους τύπους όπλων».

Οι σήραγγες της Γάζας

Το 2021, η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι είχε κατασκευάσει σήραγγες συνολικού μήκους 500 χιλιομέτρων (311 μιλίων) κάτω από τη Γάζα. Δηλαδή, λίγο λιγότερο από το μισό μήκος του μετρό της Νέας Υόρκης.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών υποστηρίζουν ότι οι πόροι, που παρέχονται από διεθνείς δωρητές για την ανακούφιση ή την ανοικοδόμηση της Γάζας, έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς για την κατασκευή και την οχύρωση των τούνελ και των αποθηκών όπλων της.

Το Ισραήλ φέρεται να έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε «αισθητήρες για την ανίχνευση υπόγειων κινήσεων και την κατασκευή υπόγειου φράγματος, για να εμποδίσει τις σήραγγες να φτάσουν στο Ισραήλ».

Από την πλευρά του, το Κογκρέσο έχει διαθέσει 320 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της αμερικανο-εβραϊκής συνεργασίας με σκοπό τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση και την εξουδετέρωση των υπόγειων σηράγγων.

Σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες ανοικτών πηγών, το σύστημα των τούνελ της Λωρίδας της Γάζας περιλαμβάνει υποτυπώδες σιδηροδρομικό δίκτυο, που επιτρέπει στους άνδρες της Χαμάς να μεταφέρουν ρουκέτες υπόγεια σε διαφορετικές τοποθεσίες εκτόξευσης, αποθήκες όπλων, πυρομαχικών, τροφίμων, γεννητριών ηλεκτρικής ενέργειας και άλλων προμηθειών.

Επιπρόσθετα, χρησιμοποιούνται ως χώροι διασποράς και απόκρυψης των μαχητών, αλλά και κράτησης των ομήρων.

Γίνεται αντιληπτό ότι η καταστροφή αυτού του συστήματος υπόγειων διαδρομών, εκτός από επιτακτική είναι και περίπλοκη, ειδικά αν αναλογισθούμε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και η ασφάλεια των ομήρων που θα κρατούνται εντός αυτών.

Ο Βασίλης Γιαννακόπουλος είναι γεωστρατηγικός αναλυτής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 00:59