search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:43
MENU CLOSE

Ισραηλινή όμηρος της Χαμάς που απελευθερώθηκε λέει ότι είχε καλή μεταχείριση – Γιατί έδωσε το χέρι της στον απαγωγέα της 

24.10.2023 16:44
omiros xamas israil 765- new

Καλή μεταχείριση στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της στον παλαιστινιακό θύλακα είχε μία ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος, που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανέφερε η ίδια μετά την απελευθέρωσή της.

Η 85χρονη γυναίκα είπε ότι χτυπήθηκε από μαχητές κατά τη μεταφορά της στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια είχε καλή μεταχείριση .

Όχι μόνο έδωσε το χέρι της για να αποχαιρετήσει μασκοφόρο ένοπλο της Χαμάς, αλλά του ευχήθηκε «Σαλόμ», που στη γλώσσα της σημαίνει ειρήνη και αρμονία, επίσης «γεια» και «αντίο». «Επειδή μας φέρθηκαν πολύ καλά», ήταν η εξήγηση που έδωσε η 85χρονη, όταν ρωτήθηκε γιατί έσφιξε το χέρι του τρομοκράτη της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου αναρρώνει.

Το βίντεο το βράδυ της Δευτέρας δείχνει τη Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, και την Nουρίτ Κούπερ, 79 ετών, να παραδίδονται στον Ερυθρό Σταυρό στο πέρασμα της Ράφα, στη Γάζα. Τότε η Γιοσεβέντ στράφηκε σε έναν από τους μασκοφόρους ένοπλους, απλώνοντας το χέρι της.

Νωρίτερα, η κόρη της είπε στο BBC ότι η χειρονομία ήταν ήταν σύμφωνη με τον χαρακτήρα της μαμάς της, που στην ίδια συνέντευξη είχε περιγράψει ότι από την απαγωγή της στις 7 Οκτωβρίου, «βρισκόταν στην κόλαση».

Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτς ήταν μια από τις δύο γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες αργά χθες, Δευτέρα. Η άλλη γυναίκα που απελευθερώθηκε ήταν η Ισραηλινή Νούριτ Κούπερ, 79 ετών. Όμως οι σύζυγοι και των δύο, ηλικίας 83 και 84 ετών, παραμένουν όμηροι μαζί με άλλους περίπου 220 πολίτες στα χέρια της Χαμάς.

«Πέρασα από κόλαση, δεν πιστεύαμε ούτε ξέραμε ότι θα φθάναμε σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, καθισμένη σε αναπηρική καρέκλα έξω από το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου μεταφέρθηκε μετά την απελευθέρωσή της.

Με αδύναμη όψη, η Λίφσιτς είπε πως την έβαλαν πάνω σε μοτοσικλέτα και την μετέφεραν από το κιμπούτς της στη γειτονική Γάζα.

«Όταν ήμουν πάνω στη μοτοσικλέτα, το κεφάλι μου ήταν στην μία πλευρά και το υπόλοιπο κορμί μου στην άλλη πλευρά. Οι νεαροί με χτύπησαν στον δρόμο. Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, αλλά πονούσα και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω».

Άπαξ και έφθασε στη Γάζα, είπε πως οι απαγωγείς της την οδήγησαν μέσα σε σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό της αράχνης, και τη μεταχειρίστηκαν καλά.

Η Λίφσιτς είπε πως την επισκέφθηκε γιατρός, ο οποίος και εξασφάλισε ότι η ίδια και άλλοι όμηροι θα έπαιρναν το ίδιο είδος φαρμάκων που έπαιρναν και στο Ισραήλ.

Είπε πως ο ισραηλινός στρατός δεν έλαβε αρκετά σοβαρά υπόψη την απειλή της Χαμάς, και πως ο πολυδάπανος φράκτης ασφαλείας, που υποτίθεται ότι θα κρατούσε μακριά τους μαχητές, «δεν βοήθησε καθόλου».

Η κόρη της ηλικιωμένης, η Σάρον Λίφσιτς, που ζει στο Λονδίνο, καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός, είπε πως είναι «απίστευτο» που ξαναβρέθηκε μαζί της – «που κρατάει το χέρι της και τη φιλάει στο μάγουλο».

«Είναι πολύ έξυπνη και θέλει πολύ να μοιραστεί τις πληροφορίες, να περάσει τις πληροφορίες στις οικογένειες των άλλων ομήρων με τους οποίους ήταν μαζί», δήλωσε στο BBC.

Είπε πως θα εξακολουθήσει να κάνει εκστρατεία για την απελευθέρωσή του πατέρα της, του Όντεντ Λίφσιτς, και των υπόλοιπων ομήρων.

«Ελπίζω να τον φροντίζουν και να έχει την ευκαιρία να μιλάει», είπε η Σάρον Λίφσιτς.

«Μιλάει καλά αραβικά, άρα μπορεί να επικοινωνήσει πολύ καλά με τους ανθρώπους εκεί.

»Γνωρίζει πολλούς ανθρώπους στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι ΟΚ.

»Η μητέρα μου είπε πως τους φρόντιζαν και υπήρχε ένας γιατρός εκεί, αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό για όλους.

»Είναι τόσοι οι άνθρωποι που έχουμε χάσει — είναι μια μικρή αχτίδα φωτός αλλά υπάρχει επίσης τεράστιο σκοτάδι».

Η Λίφσιτς είπε πως η ίδια και η μητέρα της εξακολουθούν να ονειρεύονται την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, ακόμη κι αν μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα από το Ισραήλ απειλεί να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή.

«Πρέπει να βρούμε τρόπους γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Το αντίθετο, με κάνει ακόμη πιο αποφασισμένη», είπε.

«Ο δρόμος έχει γίνει μακρύτερος — έχουμε να κάνουμε με πένθος και απώλεια σε επίπεδο που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεπεράσουμε, αλλά ως έθνη πρέπει να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός».

Διαβάστε επίσης:

Φυλλάδια Ισραηλινού στρατού στη Γάζα: «Στείλτε μας πληροφορίες για ομήρους, εγγυόμαστε αμοιβή και διακριτικότητα»

Γενίκευση της σύρραξης θέλει ο Μακρόν: Ζητά εμπλοκή της Δύσης στον «πόλεμο κατά της Χαμάς»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ο γιος του Νετανιάχου παραμένει στο Μαϊάμι – Έντονες αντιδράσεις από τους εφέδρους (photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 07:43