search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:32
MENU CLOSE

Έγκλημα στη Γάζα: Οι δύσκολες ισορροπίες της κυβέρνησης, η ΟΛΜΕ και μια περίεργη σύλληψη

08.11.2023 08:30
PALAISTINE
Eurokinissi

Αν κάποιος ρωτήσει οιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης ποια είναι η θέση της Ελλάδας σχετικά με τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, η απάντηση που θα λάβει είναι ένα στερεότυπο τρίπτυχο: υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ιδιαίτερη μέριμνα για τους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας και οριστική λύση του ζητήματος με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών.

Η αλήθεια είναι ότι η συγκεκριμένη θέση είναι απολύτως λογική, καθώς «καλύπτει όλες τις βάσεις», που λένε και οι Αμερικανοί (πολλώ δε μάλλον, με την προσθήκη της φράσης ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό» που ο πρωθυπουργός έχει πει πολλάκις ως σήμερα), ωστόσο στο επίπεδο εφαρμογής τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και σύνθετα.

Η μείζονα ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλανθρωπιστική κρίση που επισημάνθηκε από τον ίδιο το γ.γ. του ΟΗΕ – έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις σε πολλές χώρες που ταυτόχρονα υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να απαντήσει στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση τα διεθνή ΜΜΕ καταγράφουν διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του δυτικού κόσμο, με τους διαμαρτυρόμενους να ζητούν κατάπαυση του πυρός και άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας, αλλά και να πιέζουν για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και αναγνώρισή του.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καλείται να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην επίσημα διατυπωμένη θέση της για την κρίση και στο αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να εκφράζονται ελεύθερα – πάντα εντός πλαισίου του νόμου – ισορροπία που πρακτικά, ωστόσο, προκαλεί διάφορες παρενέργειες και ανοίγει ζητήματα.

Για παράδειγμα, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, συναντήθηκε με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (ΚΙΣΕ) προκειμένου να καταδικάσει ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, η οποία καλούσε τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στην «πανελλαδική ημέρα δράσης υπέρ του Παλαιστινιακού λαού», την περασμένη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών εδώ και τόσες δεκαετίες από το Ισραήλ, η διαρκής εξόντωση αμάχων και παιδιών, οι καταδικαστέοι, απαράδεκτοι εποικισμοί και οι καθημερινοί εξευτελισμοί που υφίσταται ο λαός της Παλαιστίνης συνιστούν ένα διαχρονικό έγκλημα που συνεχίζεται».

Κατά τη συνάντησή του με το ΚΙΣΕ, ο Κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «ο αντισημιτισμός – και κάθε μορφής τυφλός φανατισμός – είναι απέναντι στις αξίες που υπηρετούμε, γι’ αυτό και το υπουργείο Παιδείας ήδη βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου για την καταπολέμησή του, όπως έχει, εξάλλου, ήδη εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις».

Προσέθεσε, δε, ότι «ο ρόλος του σχολείου είναι το να καλλιεργεί τις αξίες του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της ευθύνης απέναντι στον συνάνθρωπο, του διαλόγου και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Δεν είναι το να ποδηγετεί την ελεύθερη σκέψη των μαθητών, ούτε το να τους ξεχωρίζει ανάλογα με το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα ή όποιο άλλο στοιχείο ταυτότητας. Σίγουρα, επίσης, δεν είναι το να διακρίνει τα θύματα της τρομοκρατίας ή ενός πολέμου σε αθώους και ενόχους».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις εντός της ΟΛΜΕ, με την ΕΛΜΕ Κέρκυρας να κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας ότι «με τις δηλώσεις του προσβάλλει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια δίνουμε μάχη μέσα στις τάξεις, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να αποτρέψουμε ρατσιστικές συμπεριφορές και να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας να απομονώνουν ιδεολογίες φυλετικού μίσους» και να καλεί την Ομοσπονδία να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού.

Σημειώνεται, δε, ότι και το ΚΙΣΕ με ανακοίνωσή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «με το κείμενο αυτό, υιοθετεί το Δ.Σ της ΟΛΜΕ και χρησιμοποιεί ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία της Χαμάς που επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ, και τη δολοφονία Εβραίων, όπου κι αν βρίσκονται. Οι συντάκτες του κειμένου δαιμονοποιούν το Κράτος του Ισραήλ και απονομιμοποιούν το δικαίωμα ύπαρξής του».

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη σύλληψη ενός 22χρονου Παλαιστινίου, ο οποίος την περασμένη Κυριακή στη διάρκεια συλλαλητηρίου υπέρ του λαού της Γάζας, ανεβασμένος πάνω σε στύλο φωτισμού, σήκωσε ταυτόχρονα την παλαιστινιακή και την ελληνική σημαία. Φωτογραφίες του έκαναν το γύρο του διαδικτύου και ορισμένοι λογαριασμοί στα social media υποστήριξαν ότι ο νεαρός άνδρας κατέβασε την ελληνική σημαία, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Άλλωστε, αυτό υποστήριξε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανακοινώνοντας τη σύλληψη του νεαρού έγραψε στο X/Twitter ότι «ύστερα από ενδελεχή έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη το άτομο που την Κυριακή, στο πλαίσιο διαδήλωσης στο Σύνταγμα, τοποθέτησε παλαιστινιακή και κατόπιν ελληνική σημαία σε στύλο. Ο συλληφθείς παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δέχθηκε κατά το briefing μπαράζ ερωτήσεων για τους λόγους της σύλληψης, ωστόσο επιφυλάχθηκε να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω γνώση της δικογραφίας. Υπήρξε μια συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία διαπιστώθηκε από τις Αρχές και υπήρξε η συγκεκριμένη προσαγωγή. Δεν έχω μπροστά μου τη δικογραφία για τα ακριβή άρθρα του Ποινικού Κώδικα που θεωρείται ότι παραβιάστηκαν για να έχουμε μια προσαγωγή και διερευνώνται».

Λίγο αργότερα, από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι ο συλληφθείς κατηγορείται βάσει του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει ότι «όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τριών μηνών μέχρι τριών ετών. Αν τα αντίποινα επήλθαν πραγματικά εξαιτίας των ενεργειών του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών».

Το κατηγορητήριο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Όλγα Γεροβασίλη, να σχολιάζει την ανακοίνωση του Γ. Οικονόμου για τη σύλληψη με τη φράση: «Για να καταλάβω, συνελήφθη και διώκεται γιατί τοποθέτησε την Παλαιστινιακή ή την Ελληνική σημαία; Ή και τις δύο μαζί; Ή μήπως για την σειρά με την οποία τις τοποθέτησε; Θα μας τρελάνετε;».

Από την πλευρά του, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «η σύλληψη του Παλαιστίνιου διαδηλωτή επειδή ύψωσε μαζί με την ελληνική και την παλαιστινιακή σημαία αποτελεί πράξη ντροπής για την χώρα και για κάθε δημοκρατικό πολίτη. Δεν υπάρχει καμία νομική βάση για την σε βάρους του δίωξη. H επίκληση μάλιστα του άρθρου 141 του ΠΚ, περί έκθεσης της χώρας, δείχνει το μέγεθος του αυταρχισμού και τα καθαρά πολιτικά κίνητρα της κίνησης».

Για την ιστορία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος από τη ΓΑΔΑ, με την αστυνομία να συνεχίζει την προανάκριση, ενώ φαίνεται ότι δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του…

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Διαμαντοπούλου σε Κασσελάκη: Προσεχώς τίτλοι τέλους – Αποστροφή στους κεντρώους το υβρεολόγιο για τον Σημίτη

Ραντεβού Μητσοτάκη-Δούκα την επόμενη Πέμπτη στη «σκιά» της μετωπικής σύγκρουσης για τα δέντρα στα Εξάρχεια

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση, «μοιρασμένοι» οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07