search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 04:26
MENU CLOSE

Ραντεβού Μητσοτάκη-Δούκα την επόμενη Πέμπτη στη «σκιά» της μετωπικής σύγκρουσης για τα δέντρα στα Εξάρχεια

07.11.2023 21:31
MITSOTAKIS-DOUKAS

Το πρώτο ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο δήμαρχο Αθηναίων κλείστηκε σήμερα για την ερχόμενη Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση οδηγείται σε μετωπική σύγκρουση με τον Χάρη Δούκα, με αφορμή το μετρό στα Εξάρχεια, που έχει ήδη πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις.

Μετά από όσα έγιναν με τη Βασιλίσσης Όλγας και την πρόθεση του κ. Δούκα να αποδώσει έστω μία λωρίδα στην κυκλοφορία, η κόντρα αυτές τις μέρες πήρε νέες διαστάσεις μετά την τοποθέτηση του Χάρη Δούκα για τα έργα του μετρό στα Εξάρχεια και την κοπή δέντρων στην πλατεία.

Η κατάσταση στα Εξάρχεια παραμένει τεταμένη με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται για τα περίπου 70 δέντρα που θα κοπούν λόγω των εργασιών για τον νέο σταθμό του μετρό. Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες, με την αστυνομία να προχωρά σε χρήση χημικών.

Από την πλευρά του το Μαξίμου, πάντως, διαμηνύει ότι τα έργα για το μετρό θα γίνουν χωρίς περαιτέρω συζήτηση. «Μήνυμα» προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων έστειλε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά, και με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι οι Αθηναίοι «θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ» κατά τη θητεία του Χ. Δούκα στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι η ολοκλήρωση των έργων του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και κεντρική εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ούτε βήμα πίσω. Προσέθεσε, δε, ότι η εταιρεία έχει δώσει πλήρη αναφορά σχετικά με τα δέντρα στην πλατεία και, στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι η δήλωση του νέου δήμαρχου Αθηναίων δεν συνάδει με τις δηλώσεις του περί συνεργασίας και συναινέσεων.

Πάντως, κύκλοι του κ. Δούκα κάνουν λόγο για διαστρέβλωση των θέσεων του για το θέμα που έχει προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, ανέλαβε να υπερασπιστεί την αποψίλωση του πρασίνου στην τσιμεντούπολη που λέγεται Αθήνα, εκτιμώντας μάλιστα ότι «δεν είναι μακριά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση του Χάρη Δούκα, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης. Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους. Κάθε δέντρο που κόβεται, αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή, όσο σημαντική και αν είναι αυτή».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να συναντηθεί με όλους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με έμφαση με πρώτη φάση με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους των μεγάλων δήμων της χώρας και τόνισε ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης να συνεργαστεί με όλους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, αν και σημείωσε ότι ο Ά. Γεωργιάδης εξέφρασε προσωπικές απόψεις, εντούτοις ανέφερε ότι ο Χ. Δούκας δεν ήταν επιλογή της ΝΔ και συμπλήρωσε ότι τα πρώτα δείγματα δεν κάνουν την κυβέρνηση αισιόδοξη σχετικά με τις προοπτικές συνεργασίας με το νέο δήμαρχο της πρωτεύουσας. Όσον αφορά, δε, στις αντιδράσεις πολιτών των Εξαρχείων, ο Π. Μαρινάκης έκανε λόγο για «επαναστατική γυμναστική» στις πλάτες των πολιτών της Αθήνας.

Απάντηση στον Άδωνι Γεωργιάδη έδωσε χθες ο Κώστας Ζαχαριάδης. «Φαιδρό είναι να μιλάς προεκλογικά για πράσινο και ελεύθερους χώρους και μετεκλογικά να κόβεις δέντρα και να ακυρώνεις το χαρακτήρα αδόμητων χωρών» τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.

Ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης υπογραμμίζοντας ότι «το μετρό βεβαίως πρέπει να γίνει στα Εξάρχεια» ξεκαθάρισε ότι «υπάρχει η καλύτερη χωροθέτηση της οδού Τοσίτσα. Και μετρό και πράσινο και πλατεία».

Καταλήγοντας, ο κ. Ζαχαριάδης υπογράμμισε: «Να το χωνέψετε όσο κι αν σας ενοχλεί, για τα πέντε επόμενα χρόνια τουλάχιστον, ο μεγαλύτερος Δήμος της χώρας δεν είναι γαλάζιο κομματικό παιχνίδι. Θα μάθετε να σέβεστε το εκλογικό αποτέλεσμα και τις Αρχές».

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση Alco: Δυσαρέσκεια για κυβέρνηση, «μοιρασμένοι» οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαγραφές

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά κατά Τσακαλώτου και «Ομπρέλας» από τους «προεδρικούς»

Τα καρφιά του Αντώνη Τζανακόπουλου για Κασσελάκη και Τσίπρα – Λάβρος ο αδελφός του Δημήτρη στην εκδήλωση με την Ομπρέλα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 03:24