search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 01:36
MENU CLOSE

«Δεν σκοπεύουμε να καταλάβουμε τη Λωρίδα της Γάζας», λέει τώρα το Ισραήλ μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ

08.11.2023 16:47
gaza_polemos_0311_1920-1080_new
credit: AP

Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό», ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, την ώρα που οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους κατά των μαχητών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον αργά το βράδυ της Τρίτης, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.

«Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές ενδεχομένως να αποτυπώνουν ότι αποδίδει η πίεση των ΗΠΑ, καθώς την Τρίτη Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσιγκτον είναι αντίθετη σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, με αφορμή τη δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακα αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα, υπουργός της Ισραηλινής κυβέρνησης, όχι μόνο αφήνει ανοιχτό ένα νέο status quo στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά λέει επίσης πως το Ισραήλ εξετάζει να επαναφέρει τους οικισμούς του εντός της περιοχής.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Yoav Kisch δήλωσε ότι δεν αποκλείει ένα σενάριο όπου το Ισραήλ θα χτίσει οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ο Kisch είπε ότι δεν αποκλείει «οποιαδήποτε απόφαση» και ότι «δεν υπάρχει status quo και τίποτα δεν είναι ιερό».

Ο Kisch πρόσθεσε ότι το Ισραήλ μπορεί «σίγουρα να επαναφέρει τους οικισμούς και να χαράξει εκ νέου τις γραμμές» και ότι θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε «να είναι σαφές ότι δεν υπάρχει απειλή κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Kisch είπε ακόμη ότι το Ισραήλ δεν θα μπορεί να φύγει από τη λωρίδα αμέσως μετά το τέλος των μαχών, προκειμένου να γίνει βέβαιο ότι δεν υπάρχει στρατιωτική δραστηριότητα εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να ελέγχει τη Γάζα επ’ αόριστον.

Διαβάστε επίσης:

Βραζιλία: Κύμα τριών μέτρων σκόρπισε τον πανικό στο Ρίο ντε Τζανέιρο (Video)

Τουρκία: Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Αττάλεια – Αισθητός και στο Καστελλόριζο

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι με λευκές σημαίες στα χέρια εγκαταλείπουν τη Γάζα (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24.05.2024 01:35