search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:29
MENU CLOSE

Η προσπάθεια του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς θα προκαλέσει περισσότερη ριζοσπαστικοποίηση, λέει ειδικός του ΟΗΕ

07.11.2023 21:31
gaza prosfyges

Η προσπάθεια του Ισραήλ να εξοντώσει τη Χαμάς ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου είναι πιθανό να προκαλέσει μόνο περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση, υποστηρίζει η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε συνέντευξή της στον Guardian, η Φραντσέσκα Αλμπανέζε είπε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα «θερίζει τον ανεμοστρόβιλο» της αποτυχίας να λάβει υπόψη τις ανησυχίες εκείνων, ακόμη και της ίδιας, που είχαν επικρίνει τη «συστηματική καταστολή των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Ισραήλ».

«Κηρύξαμε τον κώδωνα του κινδύνου στη διεθνή κοινότητα, την κοινότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά κανείς δεν άκουσε πραγματικά», είπε η Αλμπανέζε. «Τώρα έχει φτάσει σε ένα επικίνδυνο σημείο χωρίς επιστροφή όπου οι πιθανότητες ειρηνικής συνύπαρξης έχουν πέσει κατακόρυφα. Στην πραγματικότητα, κοιτάμε σε μια άβυσσο».

Η Αλμπανέζε, μια Ιταλίδα ακαδημαϊκός, έχει κατηγορηθεί συχνά από το Ισραήλ για προκατάληψη υπέρ της Παλαιστίνης, μια κατηγορία που η ίδια αρνείται.

Η ίδια προκάλεσε το Ισραήλ να σκεφτεί τι είναι προς το δικό του συμφέρον. «Η μισή υποδομή της Γάζας έχει καταστραφεί. 9.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, 3.500 από αυτούς φέρεται να είναι παιδιά, πάνω από 1.000 από αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Πώς στο καλό αυτό θα οδηγήσει στην ειρήνη;»

Επιπλέον η Αλμπανέζε αμφιβάλλει ότι είναι δυνατή η εξάλειψη της Χαμάς, την οποία περιγράφει ως «όχι απλώς στρατιωτική παρουσία αλλά μια πολιτική πραγματικότητα».

«Ακόμα κι αν ήταν δυνατό να εξαλειφθεί η Χαμάς, αν [το Ισραήλ] ήταν να εξοντώσει τους πάντες, όλους, όχι μόνο τους μαχητές, αλλά οποιονδήποτε εργάζεται για τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων υπηρεσιών, ακόμα κι αν αυτό ήταν δυνατό και η κατοχή του Ισραήλ παρέμενε, όλα τα παράπονα θα συνέχιζαν να αυξάνονται και μια άλλη αντίσταση θα εμφανιζόταν. Είναι φυσικό, είναι σχεδόν ένας νόμος της φυσικής. Η ιστορία το επιβεβαιώνει».

Η πιο πρόσφατη έκθεσή της ως ειδικής εισηγήτριας του ΟΗΕ αφορούσε τα παιδιά στα κατεχόμενα, στην οποία εξέφραζε τον φόβο για την περαιτέρω ψυχολογική βλάβη που προκλήθηκε τον τελευταίο μήνα.

«Όταν βλέπεις παιδιά εκεί, ένα βαθύ τραύμα έχει περάσει στα μικροσκοπικά σώματά τους», είπε. «Μπορούν να μιλήσουν σαν ενήλικες, μιλούν για τα δικαιώματα, μιλούν για τον κόσμο που ξέρουν και τον κόσμο που θέλουν. Ζουν με φόβο και ο κύριος φόβος τους είναι να μην ξανά τη μητέρα και τον πατέρα τους, είτε επειδή σκοτώνονται είτε επειδή σκοτώνονται τα ίδια τα παιδιά.

«Οι γονείς αυτών των παιδιών λένε ότι φοβούνται γιατί βλέπουν πώς είναι για αυτά, ότι υπάρχουν λιγότερες εναλλακτικές στην ένοπλη αντίσταση. Και είναι δύσκολο να κρατήσεις τα παιδιά μακριά από αυτό το μονοπάτι γιατί τόσες πολλές ελπίδες έχουν καταστραφεί. Όταν αντιστέκονται ειρηνικά και χρησιμοποιούν το διεθνές δίκαιο, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, η διεθνής κοινότητα είναι κωφή. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν μείνει χωρίς τίποτα και αυτή είναι μια τεράστια ευθύνη για τη διεθνή κοινότητα να σκεφτεί».

Η Αλμπανέζε είπε ότι φοβάται ότι ο χώρος συρρικνώνεται για φωνές που εξακολουθούν να καλλιεργούν την ειρήνη.

«Η 7η Οκτωβρίου μας έστειλε όλους σε μια αχαρτογράφητη περιοχή, είναι πολύ πιο σκοτεινή. Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, όσοι υποστήριζαν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών Ισραηλινών, ένιωθαν ότι η συζήτηση για το απαρτχάιντ βρισκόταν στο κατώφλι της απόκτησης νομιμότητας. Τώρα αυτός ο χώρος έχει συρρικνωθεί.

Πολλοί από τους αμάχους που σκοτώθηκαν ειδεχθώς από τη Χαμάς ή κρατήθηκαν όμηροι ήταν από την αριστερά και υποστήριζαν την ειρήνη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εδώ και χρόνια».

Οι αναφορές της Αλμπανέζε στο απαρτχάιντ, την κατοχή και τους εποικισμούς την οδήγησαν στο να κατηγορηθεί ότι είναι κατά του Ισραήλ. Λέει ότι ο όρος «εποικισμοί» για εκείνη είναι πολύ ουδέτερος για μια παράνομη πράξη. Επιμένει ότι δεν είναι υπέρμαχος των Παλαιστινίων, αλλά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, ενώ αναγνωρίζει την ασυμμετρία στην εξουσία και τις ευθύνες των δύο πλευρών.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε την απόλυσή της, χαρακτηρίζοντας τη γλώσσα της ως γεμάτη μίσος, αντισημιτική και ως σύμπτωμα μιας αντι-ισραηλινής νοοτροπίας που υπονομεύει τις νόμιμες ανησυχίες της χώρας για την ασφάλεια. Αρνείται να συνεργαστεί μαζί της όπως το έκανε με τους προκατόχους της. Διορίστηκε για εξαετή θητεία το 2022.

Όσο κι αν το Ισραήλ την απεχθάνεται, τα επιχειρήματα της Αλμπανέζε έχουν κερδίσει ευρύ κοινό στα αραβικά και σε μέρος των δυτικών μέσων ενημέρωσης.

Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμα στην αυτοάμυνα βάσει του καταστατικού του ΟΗΕ, καθώς η απειλή δεν προέρχεται από ένα κράτος, αλλά από μια στρατιωτική ομάδα, σε ένα έδαφος που το Ισραήλ κατέχει στρατιωτικά. Το Ισραήλ απορρίπτει την ιδέα ότι έχει καταλάβει τη Γάζα από τότε που απέσυρε τις δυνάμεις του το 2005, αλλά ο ΟΗΕ και άλλοι παγκόσμιοι φορείς θεωρούν ότι η κατοχή συνεχίστηκε από τότε, καθώς έχει διατηρήσει τον αποτελεσματικό έλεγχο στη μικρή περιοχή από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Όπως λέει, ακόμη και αν το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να επικαλεστεί την αυτοάμυνα, η επίθεση στη Γάζα δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί βάσει του νόμου του πολέμου. «Οι επιθέσεις είναι σαφώς αδιάκριτες, δυσανάλογες και παραβιάζουν την αρχή της πρόληψης. Δεν μπορεί κανείς να βομβαρδίζει νοσοκομεία που φιλοξενούν εκατοντάδες ασθενείς και φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες. Λυπούμαστε, πρέπει να αναζητήσουμε άλλη λύση και όχι να βομβαρδίσουμε τα νοσοκομεία. Με τίποτα. Αυτό είναι εγκληματικό».

Διαβάστε επίσης:

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Βλέπουν «τραγωδία χωρίς δίοδο διαφυγής»

«Στην καρδιά της Γάζας» ο Ισραηλινός στρατός: Παραλήρημα Γκάλαντ και «άδειασμα» ΗΠΑ – «Είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει»

Ψαράδες σώζουν μωρό δελφίνι από βέβαιο θάνατο (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 21:28