search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 04:48
MENU CLOSE

«Στην καρδιά της Γάζας» ο Ισραηλινός στρατός: Παραλήρημα Γκάλαντ και «άδειασμα» ΗΠΑ – «Είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει»

07.11.2023 20:22
GAZA

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, αποκάλεσε την Τρίτη τη Λωρίδα της Γάζας «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατίας που έχει κατασκευάσει ποτέ η ανθρωπότητα» και απέρριψε οποιαδήποτε ανθρωπιστική παύση προτού οι παλαιστινιακές ομάδες απελευθερώσουν τους περισσότερους από 240 ομήρους που κρατούν.

Σε μια συνέντευξη Τύπου, ο Γκάλαντ είπε οι χερσαίες δυνάμεις του IDF αναπτύσσονται «στην καρδιά» της πόλης της Γάζας. Όπως είπε, οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν εισβάλει σε προπύργια τρομοκρατίας στη Γάζα «από όλες τις κατευθύνσεις, σε τέλειο συντονισμό με τις θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις» και «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη της Γάζας.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη και μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο ίδιος, ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ «κρύβεται στο καταφύγιό του και δεν έχει επαφή με τους συνεργάτες του», ενώ δεσμεύτηκε ξανά να τον εξοντώσει.

«Σήμερα είδαμε χιλιάδες πολίτες της Γάζας να κατευθύνονται νότια [στον λεγόμενο ανθρωπιστικό διάδρομο]», είπε ο Γκάλαντ. Προέτρεψε παράλληλα όλους τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές στον νότο.

Σχετικά με τις αυξανόμενες διεθνείς απαιτήσεις για ανθρωπιστικές παύσεις, ο Γκάλαντ είπε «οι ανθρωπιστικές παύσεις, για μένα, σημαίνουν πρώτα και κύρια την [επιστροφή των] αιχμαλώτων που κρατούν οι άγριοι. Δεν θα υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις χωρίς [την επιστροφή] των ομήρων».

Για το επόμενο διάστημα, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι ένας από τους κύριους στόχους είναι να διασφαλιστεί η ελευθερία δράσης του IDF στη Γάζα «χωρίς περιορισμούς».

Ο υπουργός Άμυνας έκανε τη δήλωση λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ «για αόριστο χρονικό διάστημα… θα έχει τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Γάζα.

Τα σχόλια του Νετανιάχου προκάλεσαν ανησυχία ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει τον θύλακα μετά τον πόλεμο.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Πόλη της Γάζας και διεξάγουν επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού.

Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, ούτε θα παραδοθούν καύσιμα στη Γάζα, μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι Ισραηλινοί όμηροι από τη Χαμάς. Επανέλαβε επίσης την έκκλησή του προς τους Παλαιστίνιους αμάχους να μετακινηθούν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια. «Δεν θα σταματήσουμε», είπε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε εξάλλου τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ ότι «θα διαπράξει το λάθος της ζωής της» αν εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Στη μεθόριο του Ισραήλ με τον Λίβανο σημειώνονται καθημερινά συγκρούσεις, με ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού, της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου.

«Άδειασμα» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βεντάντ Πατέλ, απάντησε στα σχόλια του πρωθυπουργού Νετανιάχου στο ABC News σχετικά με τον επ’ αόριστον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας: «Η άποψή μας είναι ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των αποφάσεων. Η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή γη. Σε γενικές γραμμές, δεν υποστηρίζουμε την εκ νέου κατάληψη της Γάζας και ούτε το Ισραήλ».

Σε μια αλλαγή της ρητορικής τους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, επιχειρούν σταδιακά να περιορίσουν τις επιδιώξεις του Ισραήλ, καθώς η κοινή γνώμη -κυρίως στις ΗΠΑ- στρέφεται γρήγορα ενάντια στις επιθέσεις στη Γάζα.

Ανακάλυψαν τούνελ δίπλα σε λούνα παρκ

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν την ίδια ώρα, ότι έχουν αποκαλύψει περισσότερες σήραγγες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κοντά σε μια ρόδα λούνα πάρκ και ένα πανεπιστήμιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αλεξιπτωτιστές που δρούσαν στη βόρεια Γάζα βρήκαν μια σήραγγα δίπλα σε ένα παλιό λούνα παρκ.

Μια άλλη ομάδα αλεξιπτωτιστών που επιχειρούσε με δυνάμεις της 7ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας βρήκε μια ξεχωριστή σήραγγα δίπλα σε ένα πανεπιστήμιο στη βόρεια Γάζα.

Διαβάστε επίσης:

Ψαράδες σώζουν μωρό δελφίνι από βέβαιο θάνατο (Video)

Eφιάλτης στη θάλασσα: Κρουαζιέρα του τρόμου με 100 τραυματίες – Χτυπήθηκε από καταιγίδα

Διαψεύδονται οι αναφορές για απόπειρα δολοφονίας κατά του Μαχμούντ Αμπάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:46