search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:42
MENU CLOSE

Εχούντ Μπαράκ: Το Ισραήλ έχει μόνο λίγες εβδομάδες για να νικήσει τη Χαμάς

07.11.2023 17:20
gaza

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να προειδοποιεί για έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο», αλλά ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Εχούντ Μπαράκ, φοβάται ότι το Ισραήλ έχει μόνο λίγες εβδομάδες στη διάθεσή του προκειμένου να εξαλείψει τη Χαμάς, καθώς η κοινή γνώμη -κυρίως στις ΗΠΑ- στρέφεται γρήγορα ενάντια στις επιθέσεις στη Γάζα.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο POLITICO, ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός των ισραηλινών δυνάμεων πρότεινε επίσης ότι μια πολυεθνική αραβική δύναμη θα μπορούσε να χρειαστεί να αναλάβει τον έλεγχο της Γάζας μετά τη στρατιωτική εκστρατεία, για να βοηθήσει να ξεκινήσει η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς. Ακόμη και με αυτήν την αλλαγή της πολιτικής τάξης στη Γάζα, ωστόσο, ο Μπαράκ τόνισε ότι η επιστροφή στη διπλωματία με στόχο τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι μια πολύ μακρινή προοπτική.

Ο Μπαράκ, ο οποίος ηγήθηκε του Ισραήλ μεταξύ 1999 και 2001, παρατήρησε ότι η ρητορική των Αμερικανών αξιωματούχων έχει αλλάξει τις τελευταίες ημέρες με μια αυξανόμενη χορωδία εκκλήσεων για ανθρωπιστική παύση των μαχών. Η συμπάθεια που δημιουργήθηκε προς το Ισραήλ αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την πιο θανατηφόρα τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ στην 75χρονη ιστορία του εβραϊκού κράτους, τώρα μειώνεται.

«Βλέπετε ότι το παράθυρο κλείνει. Είναι σαφές ότι οδεύουμε σε τριβή με τους Αμερικανούς σχετικά με την επίθεση. Η Αμερική δεν μπορεί να υπαγορεύσει στο Ισραήλ τι να κάνει. Αλλά δεν μπορούμε να τους αγνοήσουμε», είπε, αναφερόμενος στον ρόλο της Ουάσιγκτον ως κύριου εγγυητή της ασφάλειας του Ισραήλ. «Θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με τις αμερικανικές απαιτήσεις μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, πιθανότατα λιγότερο».

Ο Μπαράκ πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μήνες ή ακόμα και ένας χρόνος για την εξόντωση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς – ο κύριος πολεμικός στόχος που έθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο – αλλά σημείωσε ότι η δυτική υποστήριξη εξασθενεί λόγω του αριθμού των νεκρών αμάχων στη Γάζα και των φόβων ότι η εκστρατεία του Ισραήλ μπορεί να πυροδοτήσει έναν πολύ ευρύτερο και ακόμη πιο καταστροφικό πόλεμο στην περιοχή.

Τα δυτικά έθνη ανησυχούν επίσης για τους υπηκόους τους ανάμεσα στους 242 ομήρους που η Χαμάς κρατά αιχμάλωτους στη Γάζα, συνέχισε.

«Ακούστε τον τόνο του κόσμου — ακόμη και πίσω από τις πόρτες είναι λίγο πιο σαφής. Χάνουμε εύνοια της κοινής γνώμης στην Ευρώπη και σε μια ή δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να χάνουμε κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Και μετά από άλλη μια εβδομάδα η τριβή με τους Αμερικανούς θα βγει στην επιφάνεια», είπε ο Μπαράκ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έθεσε την ανάγκη για μια «ανθρωπιστική παύση».

Και αυτή την εβδομάδα, στο τέταρτο ταξίδι του στο Ισραήλ και το τρίτο του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, πίεσε τον Νετανιάχου και το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο λέγοντάς τους ότι πρέπει τώρα να δώσουν προτεραιότητα στην προστασία των αμάχων στη Γάζα και να ελαχιστοποιήσουν απώλειες αμάχων.

Οι προσπάθειες του Μπλίνκεν μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί από τον Νετανιάχου, αλλά ο Μπαράκ δεν πιστεύει ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο είναι σε θέση να αποκρούει την κυβέρνηση Μπάιντεν και τους Ευρωπαίους για πολύ ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο διαφθοράς στην Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα -Έφοδος στο σπίτι του, συνελήφθη το δεξί του χέρι

Το Ισραήλ «κηρύσσει πόλεμο» και στην Αντζελίνα Τζολί

Τουρκία: Μποϊκοτάζ της βουλής σε προϊόντα της Coca Cola και της Nestle λόγω… στήριξης στο Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 07:41