search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:28
MENU CLOSE

Ραγδαίες εξελίξεις στην Πορτογαλία μετά την έρευνα για διαφθορά: Παραίτηση Αντόνιο Κόστα και ολοταχώς προς πρόωρες εκλογές

07.11.2023 16:31
kosta paraitisi 876- new

Την παραίτηση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα προκάλεσε το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την Πορτογαλία φθάνοντας μέχρι και την «αυλή» του, καθώς συνελήφθη το δεξί χέρι του, ο επιτελάρχης Βίτορ Εσκάρια.

«Η αξιοπρέπεια των λειτουργιών του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με οποιαδήποτε υποψία για την ακεραιότητά του, την καλή συμπεριφορά του και ακόμη λιγότερο με την υποψία της πρακτικής οιασδήποτε εγκληματικής ενέργειας», δήλωσε ο Κόστα στους δημοσιογράφους.

Ο Κόστα ανακοίνωσε την απόφασή του σε τηλεοπτικό διάγγελμα έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Είπε πως η συνείδησή του είναι καθαρή, αλλά δεν θα ξαναείναι υποψήφιος πρωθυπουργός.

Ο Κόστα είναι «πλήρως διαθέσιμος να συνεργαστεί» με το δικαστικό σύστημα μετά τη δήλωση των εισαγγελέων ότι αποτελεί επίσης στόχο έρευνας.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, ο οποίος βρέθηκε στη δίνη ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Στη συνέχεια συγκάλεσε για την Τετάρτη συνεδρίαση των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο, ενόψει της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει για τον ίδιο λόγο το Κρατικό Συμβούλιο.

Προκειμένου να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές ο πρόεδρος οφείλει προηγουμένως, με βάση το Σύνταγμα, να ακούσει την άποψη των εκπροσώπων των κομμάτων και στη συνέχεια να συγκαλέσει το Κρατικό Συμβούλιο στο οποίο μετέχουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι, πρώην πρόεδροι και άλλες προσωπικότητες, διορισμένες από τον ίδιο.

Ο πρόεδρος «θα απευθυνθεί στο έθνος» αμέσως μετά τη συνεδρίαση αυτού του Συμβουλίου, πρόσθεσε η προεδρία.

Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση είχε ζητήσει την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με επίσημη δήλωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της Πορτογαλίας , ο Αντόνιο Κόστα, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία από το 2015, βρίσκεται και ο ίδιος υπό έρευνα για την υπόθεση της διαφθοράς.

Η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι του Αντόνιο Κόστα, στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στο πλαίσιο υπόθεσης διαφθοράς, όπως μεταδίδουν πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης.

Πέντε άτομα τέθηκαν υπό κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, μεταξύ των οποίων ο Βίτορ Εσκαρία, προσωπάρχης του Κόστα, και ένας σύμβουλος επιχειρήσεων. 

Πάνω από 40 έφοδοι πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη σε διάφορα κυβερνητικά κτίρια, ανάμεσά τους το γραφείο του Εσκαρία και τα υπουργεία Yποδομών και Περιβάλλοντος, ανέφερε στην ανακοίνωση το γραφείο του εισαγγελέα.

«Επιβεβαιώνουμε πως διεξήχθησαν έρευνες στο γραφείο του προσωπάρχη» του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, «όμως δεν σχολιάζουμε τις ενέργειες της δικαιοσύνης», ανέφερε το γραφείο Τύπου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο συντηρητικός Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, συνομίλησε για λίγο με τον Κόστα, διευκρίνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος του προέδρου, τον οποίο επικαλείται επίσης το Lusa. Το πορτογαλικό ειδησεογραφικό δίκτυο ανέφερε ότι ο Κόστα συναντήθηκε με τον Πορτογάλο Πρόεδρο Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα λίγο πριν την έφοδο στο σπίτι του. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε, και εκεί φέρεται να υπέβαλε την παρίτησή του ο Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.

Σύμφωνα με το Politico, η κυβέρνηση του Κόστα έχει υποστηρίξει πολυάριθμα προγράμματα εξόρυξης λιθίου σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας ως μέρος της ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να εξασφαλίσει πρώτες ύλες, όμως τα συγκεκριμένα έργα έχουν προκαλέσει διαμάχες λόγω της χαμηλής ποιότητας των στοιχείων που θα εξορυχθούν, αλλά και για τη δυσανάλογα μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά που αναμένεται να προκαλέσουν οι εργασίες.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έρευνα που είχε κάνει το POLITICO το 2021 σε ένα από τα συστήματα εξόρυξης στο Μοντεαλέγκρε αναδεικνύοντας αυτές τις αντιπαραθέσεις, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί τελικά η πορτογαλική κυβέρνηση στην απόφαση να ακυρώσει ένα μεγάλο έργο στην περιοχή.

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που συνελήφθη, έχει επίσης στοιχηματίσει πολλά σε έναν σύστημα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στο λιμάνι του Sines, το μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι στην Πορτογαλία, ένα έργο που χρηματοδοτείται με δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ.

Λίγο μετά την αποχώρηση του Κόστα από το προεδρικό μέγαρο, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTP ανέφερε ότι ο Ρεμπέλο ντε Σόουσα κάλεσε τη Λουσίλια Γκάγκο, τη γενική εισαγγελέα της Πορτογαλίας.

Διαβάστε επίσης:

NASA: Ανακαλύφθηκε η παλαιότερη μαύρη τρύπα – Σχηματίστηκε 470 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang (photo/video)

Το Ισραήλ «κηρύσσει πόλεμο» και στην Αντζελίνα Τζολί

Τουρκία: Μποϊκοτάζ της βουλής σε προϊόντα της Coca Cola και της Nestle λόγω… στήριξης στο Ισραήλ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 11:28