search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 00:46
MENU CLOSE

NASA: Ανακαλύφθηκε η παλαιότερη μαύρη τρύπα – Σχηματίστηκε 470 εκατ. χρόνια μετά το Big Bang (photo/video)

07.11.2023 16:17
nasa_black-hole_0711_1460-820_new

Οι επιστήμονες της NASA, χρησιμοποιώντας τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb και Chandra X-Ray, ανακάλυψαν την παλαιότερη μαύρη τρύπα που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Η μαύρη τρύπα, η οποία εκτιμάται ότι είναι 10 έως 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον ήλιο, υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε 470 εκατομμύρια χρόνια μετά τo Big Bang, όταν το σύμπαν είχε μόλις το 3% της τρέχουσας ηλικίας του.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Astronomy, ίσως συμβάλουν στην επίλυση ενός κοσμικού μυστηρίου σχετικά με τις υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Άκος Μπογκντάν, από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, τόνισε ότι η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα πιστεύεται πως ζυγίζει από 10% έως 100% της μάζας όλων των άστρων του γαλαξία στον οποίο ανήκει.

Ο επιστήμονας αποκάλυψε, μάλιστα, ότι αυτή η «αναλογία ούτε κατά διάνοια πλησιάζει εκείνη της μαύρης τρύπας στον γαλαξία μας ή σε άλλους κοντινούς γαλαξίες που υπολογίζεται σε 0,1%».

Πώς σχηματίστηκε

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών, η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε από κολοσσιαία νέφη αερίων που κατέρρευσαν σε διπλανό γαλαξία, με αποτέλεσμα δύο γαλαξίες να συγχωνευτούν και η μαύρη τρύπα να κυριαρχήσει.

Τα δύο διαστημικά τηλεσκόπια της NASA εντόπισαν το αντικείμενο με τη χρήση του λεγόμενου βαρυτικού φακού (gravitational lensing), μια τεχνική που μεγέθυνε την περιοχή του UHZ1 – του γαλαξία δηλαδή όπου βρίσκεται η μαύρη τρύπα. Για να το πετύχουν, τηλεσκόπια χρησιμοποίησαν το φως από ένα πολύ πιο κοντινό σμήνος γαλαξιών, σε απόσταση μόλις 3,2 δισ. ετών φωτός από τη Γη.

«Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πρώτη ανίχνευση μιας τέτοιας μαύρης τρύπας και η καλύτερη απόδειξη μέχρι σήμερα ότι ορισμένες μαύρες τρύπες σχηματίζονται από μαζικά νέφη αερίου», σημείωσε η Πριγιαμβάντα Ναταρατζάν από το Γέιλ.

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ «κηρύσσει πόλεμο» και στην Αντζελίνα Τζολί

Τουρκία: Μποϊκοτάζ της βουλής σε προϊόντα της Coca Cola και της Nestle λόγω… στήριξης στο Ισραήλ

San Jose: Το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» με θησαυρό που ξεπερνά τα 20 δισ. – Μάχη για τα δικαιώματα της ανέλκυσης (Videos/Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 00:46