search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:29
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικοποιείται σήμερα η διάσπαση – Αναμένεται κείμενο αποχώρησης από την Ομπρέλα και η τοποθέτηση Αχτσιόγλου  

12.11.2023 08:59
kasselakis

Με μια ομιλία πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα με σκληρές έως και ανοίκειες επιθέσεις στο κόμμα και τους διαφωνούντες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, χθες πρώτη μέρα της Κεντρικής Επιτροπής τούς έδειξε την έξοδο και μάλιστα όχι μόνο σε όσους έχουν προαναγγείλει την αποχώρησή τους όπως η Ομπρέλα.

Με την ομιλία του, η οποία χαρακτηρίστηκε «βαθιά διχαστική» και «προσβλητική» αλλά και την άρνηση του ιδίου και του προεδρείου να ξεκαθαρίσει το θέμα του δημοψηφίσματος στην αρχή της συνεδρίασης όπως ζητήθηκε από τους Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο και Τεμπονέρα, έδειξε την έξοδο όχι μόνο στην Ομπρέλα, αλλά και σε όσους δεν σκόπευαν να αποχωρήσουν.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ενδεικτικά, είπε αποχωρώντας ότι το θέμα περί διαγραφών με δημοψήφισμα είναι υπαρξιακού χαρακτήρα ζήτημα, μίλησε για πρόταση «προσβλητική», «αντιδημοκρατική» και «αντικαταστατική» επομένως δεν γινόταν να παραμείνουν χωρίς να ξεκαθαριστεί στην αρχή της διαδικασίας. Πηγές από το περιβάλλον της ανέφεραν σε δημοσιογράφους, εξηγώντας τη στάση της, πως δεν είναι δυνατόν να συζητάμε εδώ δυο μέρες, με τα «λαϊκά δικαστήρια» να επικρέμανται πάνω απ’ το κεφάλι των συντρόφων μας. Από την άλλη μπάντα, έδιναν την ερμηνεία ότι οι αποχωρήσεις έγιναν διότι δεν ήθελαν να στηρίξουν την πολιτική καταδίκη των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα.

Μηνύματα Κασσελάκη σε διαφωνούντες και στηρίζοντες

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως έστειλε το μήνυμα, και στην πράξη και ρητορικά, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφωνία, κριτική και συζήτηση, ενώ οι πολιτικές αναλύσεις καθίστανται περιττές – τις χαρακτήρισε «σάλτσες» και «πολιτική του pummaro». Χαρακτήρισε επίσης τους παραπεμφθέντες για διαγραφή «5η φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας», ενώ επικαλούμενος τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε στελέχη της μειοψηφίας μικρούς ανθρώπους: «Πόσες φορές ένας ηγέτης είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους», είπε.

Διεμήνυσε άλλωστε ότι «τέρμα η συζήτηση για τα εσωκομματικά»,  τέρμα και «η κομματίλα και η καμαρίλα» και πως είναι η τελευταία φορά που ασχολήθηκε. Μήνυμα έστειλε και σε όσους τον στηρίζουν λέγοντας ότι δεν θέλει να έχει στενό κύκλο και εν πολλοίς τους κάλεσε να μην του υπενθυμίζουν ότι τον στηρίζουν λέγοντας «είμαι ευγνώμων, αλλά από εδώ και πέρα αυτό δεν έχει σημασία για μένα. Δουλέψτε, φέρτε αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία, και θα σας στηρίξω πρώτος εγώ».

Είπε τέλος πως «η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αρχή της ενότητας».

Η κόντρα με την Επιτροπή Δεοντολογίας

Σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος ο ίδιος στην ομιλία του το συμπεριέλαβε στο εκβιαστικό δίλημμα που έθεσε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που ανήκουν στην μειοψηφία, καλώντας τους ουσιαστικά είτε να στηρίξουν μια σκληρή αποδοκιμασία των υπό διαγραφή στελεχών, είτε θα προσφύγει στην επιλογή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών, το οποίο όπως είναι και θεσμικό και εύκολο να το κάνει.

Επιπλέον άφησε να εννοηθεί ότι η άμεση και ξεκάθαρη λύση που ζήτησε, δηλαδή η στήριξη μιας ισχυρής πολιτικής καταδίκης των 4 θα έχει χαρακτηριστικά γνωμοδότησης στην Επιτροπή Δεοντολογίας στην οποία από εκεί και πέρα έδωσε διορία μιας εβδομάδας να λάβει τις αποφάσεις που της υπέδειξε. Εναντίον της Επιτροπής Δεοντολογίας άφησε άλλωστε αιχμές για καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.

Για να λάβει την απάντηση από τον Αντώνη Κοτσακά, πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας, ότι το πειθαρχικό όργανο, δεν λαμβάνει εντολές από κανέναν, είναι ανεξάρτητο και λογοδοτεί μόνο στο συνέδριο, το σώμα από το οποίο εκλέχτηκε.

Ο συμβιβασμός με Παππά

Η επιλογή του πάντως να θέσει το θέμα με αυτό τον τρόπο καθώς και το γεγονός ότι μέχρι χθες τουλάχιστον το ζήτημα των διαγραφών και του δημοψηφίσματος δεν υπήρχε στο Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης, παρά μόνο η πολιτική καταδίκη, θεωρείται προϊόν συμβιβασμού με την πλευρά Παππά ο οποίος την Παρασκευή τήρησε αποστάσεις συμπλέοντας με άλλα έξι στελέχη του κόμματος που διέρρεαν την αντίθεσή τους.

Μάλιστα, στέλεχος αυτής της πλευράς έλεγε χθες σε δημοσιογράφους ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, έκανε μια σκληρή ομιλία αλλά «αποφόρτισε την διαδικασία». Άφηναν δε να εννοηθεί ότι το θέμα του δημοψηφίσματος και των διαγραφών τελειώνει εδώ, (άρα δε θα δοθεί συνέχεια) και εκ των πραγμάτων, καθώς οι υπό διαγραφή αποχωρούν, ακόμη και ο Στέφανος Τζουμάκας αναμένεται να αποχωρήσει.

Πάντως, σε αυτούς που έμειναν αλλά διαφωνούν με το δημοψήφισμα, υπάρχει καχυποψία και αναμένουν να δουν αν στο τελικό κείμενο της Πολιτικής Απόφασης που θα έρθει για ψηφοφορία σήμερα, θα παραμείνουν εκτός, τα περί δημοψηφίσματος. Αν συμπεριληφθεί το δημοψήφισμα, στελέχη που διαφωνούν, αν και δεν έχουν συνταχθεί με την μειοψηφία αλλά παραμένουν στο στρατόπεδο της ηγεσίας, διαμηνύουν ότι θα το καταψηφίσουν. Ακόμη, όμως και αν δεν γίνεται αναφορά στις δημοψηφισματικές διαγραφές, αναμένεται να ζητηθούν ρητές διευκρινίσεις στο κείμενο ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.

Τα βήματα των διαφωνούντων – Κείμενο αποχώρησης δίνει στη δημοσιότητα η Ομπρέλα το απόγευμα

Όλα αυτά μένει να φανούν σήμερα κι ενώ η Ομπρέλα ετοιμάζεται να δώσει στην δημοσιότητα κείμενο αποχώρησής της, ενώ πιθανό είναι από αύριο να δούμε ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, καταρχάς του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στην διαδικασία της Κεντρικής Επιτροπής δεν επιστρέφει επ ουδενί – «δεν επιστρέφουμε στο κόμμα Κασσελάκη» λένε κάποιοι χαρακτηριστικά. Να μην επιστρέψει έχει αποφασίσει και η τάση Τεμπονέρα, ενώ σήμερα θα οριστικοποιήσει την απόφασή της και η ομάδα Αχτσιόγλου η οποία χτες πάντως ανέφερε πως δεν θα επιστρέψει.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα γίνει με τους 6+6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος) οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν στην ατζέντα την αποχώρηση, από την Παρασκευή και μετά όμως η  στάση αυτή έχει κλονιστεί και τα περιθώρια έχουν στενέψει.

Επίσης και ο Διονύσης Τεμπονέρας, λέγοντας πως «όλα είναι ανοιχτά» άφηνε χθες να εννοηθεί πως οι εξελίξεις υποχρεώνουν τον ίδιο και την τάση του να εξετάσουν κάθε ενδεχόμενο. Κοινώς, η τάση αυτή, αν και προσπάθησε να γεφυρώσει τις δύο πλευρές και καλούσε σε «σύνθεση και υπέρβαση» διεκδικώντας συνέδριο για την λύση όλων των πολιτικών ζητημάτων, ουδέποτε σκεφτόταν ζήτημα αποχώρησης από το κόμμα, κάτι που, όμως, πλέον από τα πράγματα είναι υποχρεωμένη να εξετάσει.

Διαβάστε επίσης:

Τεμπονέρας: Καλώ τον Κασσελάκη να κάνει πίσω και να ανακαλέσει

Εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ομπρέλα και Τεμπονέρας δεν επιστρέφουν στην Κεντρική Επιτροπή

Κασσελάκης: «Αντιγραφέας μου ο Μητσοτάκης, πηγαίνει απροειδοποίητα σε σούπερ μάρκετ» (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 08:27