search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 05:07
MENU CLOSE

Προς συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για απελευθέρωση 50 ομήρων και τριήμερη κατάπαυση πυρός

15.11.2023 15:41
omiroi xamas 876- new

Συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που περιλαμβάνει την απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Γάζα με αντάλλαγμα μια τριήμερη κατάπαυση του πυρός, διαπραγματεύονται οι διαμεσολαβητές του Κατάρ, σύμφωνα με σημερινό, αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters. 

Αξιωματούχος με γνώση των  διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο πρακτορείο ότι η συμφωνία που επεξεργάζεται το Κατάρ – η οποία συντονίζεται με την συνεργασία των ΗΠΑ – περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις ισραηλινές φυλακές και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς της Γάζα. 

Σύμφωνα με το Reuters,που επικαλέιται αξιωματούχο με γνώση των συζητήσεων, η ομάδα φέρεται να συμφωνεί με το περίγραμμα της συμφωνίας ωστόσο αναμένεται η απάντηση από την πλευρά του Ισραήλ, το οποίο εξακολουθεί να διαπραγματεύεται τις λεπτομέρειες.

Την Τρίτη, Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στο CNN πως Ισραήλ και Χαμάς πλησιάζουν σε συμφωνία.

«Το Ισραήλ και η Χαμάς πλησιάζουν σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ με αντάλλαγμα μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών», ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο.

«Ορισμένοι όμηροι μπορεί να απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες», πρόσθεσε το CNN, με πληροφορίες από Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι νεότερο δημοσίευμα του CNN αναφέρει ότι ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δρομολογείται μια συμφωνία για την άμεση απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς και εμφανίζεται αισιόδοξος. «Θα γίνει» είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, αλλά τόνισε ότι δεν επιθυμεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι πηγές του αμερικανικού καναλιού ανέφεραν ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές προσεγγίζουν σταδιακά σε μια συμφωνία, αλλά οι διαπραγματεύσεις παραμένουν ασταθείς και θα μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή.

Νωρίτερα πάντως ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στο Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η τελική φόρμουλα για τη συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ πρόσφατα ζήτησε την απελευθέρωση 100 ομήρων σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς και μια πηγή γνωστή για την ενασχόλησή της με τις διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά της η Χαμάς δια στόματος του Qassam Brigades, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την απελευθέρωση των 70 γυναικών και παιδιών γίνεται με αντάλλαγμα την παύση του πυρός για πέντε μέρες.

Ένας ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πάντως στο CNN ότι το Κατάρ, η CIA και οι μυστικές υπηρεσίες της Mossad στο Ισραήλ ηγούνται των διπραγματεύσων που διεξάγονται για την απελευθέρωση ομήρων υπογραμμίζοντας ότι εξελίσσονται «ομαλά».

Διαβάστε επίσης:

Λαμπεντούζα: Άφιξη 1.200 μεταναστών και προσφύγων σε ένα 24ωρο – «Ασφυξία» στο κέντρο κράτησης (video)

Ζευγάρι θέλει να αγοράσει τα δικαιώματα του Last Christmas και να το «σβήσει από τον χάρτη» (photo/video)

Κολοράντο: Σκύλος έμεινε επί δέκα εβδομάδες δίπλα στο άψυχο σώμα του 71χρονου αφεντικού του (Photos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 02:07