search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:12
MENU CLOSE

Aμβέρσα: Η τραγική ιστορία της γυναίκας με το τατουάζ, που δολοφονήθηκε το 1992 (Video)

20.11.2023 12:48
tattoo new

Αρχές Ιουνίου του 1992, μόλις άρχιζε το καλοκαίρι στην Αμβέρσα του Βελγιου και ένας περιπατητής κάνει βόλτα δίπλα στο ποτάμι Groot Schijn. Βλέπει ένα πτώμα που επιπλέει στα βρώμικα νερά, κοντά σε ένα σημείο που ένα μικρό πάρκο προσπαθεί να καλύψει το βουητό της βιομηχανικής ζώνης της πόλης.

Λίγα μέτρα πιο πέρα περνούν αυτοκίνητα με ταχύτητα- είναι ένας πολυσύχναστος κεντρικός δρόμος.

Στο τοπίο δεσπόζει το γήπεδο της Αμβέρσας. Σ αυτό το σημείο του ποταμού υπάρχει μια μονάδα επεξεργασίας νερού. Το άψυχο σώμα έχει παγιδευτεί σε μια σχάρα, κάτω από το παρκάκι.

Η αστυνομία που σπεύδει διαπιστώνει πως ήταν μια γυναίκα που βρήκε τραγικό θάνατο, έχοντας δεχτεί πολλές μαχαιριές. Τα σημάδια είναι έντονα στην πλάτη και στον λαιμό, παρόλο που το σώμα της βρισκόταν αρκετές μέρες στα νερά.

Την επόμενη μέρα, στις 4 Ιουνίου, η τοπική εφημερίδα Gazet van Antwerpen, έχει ένα σύντομο ρεπορτάζ, που αναφέρεται στον εντοπισμό της νεκρής. Γράφει πως δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να οδηγεί στην ταυτοποίηση της νεκρής.

Η γυναίκα με το τατουάζ

Οι αστυνομικοί την περιγράφουν σαν μια γυναίκα ηλικίας 30-45 χρόνων, ύψους 1,70, με μαύρα μακριά μαλλιά, που φτάνουν μέχρι τους ώμους.

Φορούσε σκούρα μπλε φόρμα Adidas, ένα μπλουζάκι με την λέξη «Splinter» και αθλητικά παπούτσια DAG. Είχε πιάσει τα μαλλιά της με μια μικρή ροζ κορδέλα.

Τίποτα ιδιαίτερο. Εκτός από το τατουάζ στον πήχη του αριστερού χεριού: ήταν ένα τατουάζ με μαύρο λουλούδι και πράσινα φύλλα, κάτω από το οποίο είχε γραφτεί στο δέρμα η λέξη «R Nick».

Παρά το ιδιαίτερο τατουάζ δεν την αναγνωρίζει κανένας. Ο δολοφόνος δεν εντοπίζεται. Η ταυτότητα του θύματος παραμένει άγνωστη.

Η τελευταία της κατοικία είναι ένας ανώνυμος τάφος στην Αμβέρσα και στα αστυνομικά χρονικά μένει ως η γυναίκα με το τατουάζ, για να προστεθεί στον κατάλογο με τα άγνωστης ταυτότητας θύματα εγκληματικών ενεργειών.

Περνούν 31 χρόνια μετά τον εντοπισμό της νεκρής γυναίκας με το τατουάζ για να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της: είναι η Ρίτα Ρόμπερτς, 31 χρόνων, από το Κάρντιφ, που βρέθηκε νεκρή 380 μίλια μακριά από το σπίτι της οικογένειάς της.

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής της Ρίτα

Με αφορμή την αποκάλυψη της ταυτότητας της γυναίκας με το τατουάζ η Daily Mail κάνει ρεπορτάζ, μιλάει με συγγενείς της και συνθέτει το παζλ της ζωής της Ρίτα Ρόμπερτς, που τερματίστηκε με βίαιο τρόπο στην Αμβέρσα.

Η Ρίτα δεν ήταν άγνωστη στις αστυνομικές αρχές, στην πραγματικότητα ήταν καταζητούμενη όταν δολοφονήθηκε.

Η Ρίτα Ρόμπερτς ήταν φυγάς στην Αμβέρσα, καταφεύγοντας στην ηπειρωτική Ευρώπη επειδή καταζητείτο για εμπλοκή σε εμπρησμό, για πορνεία, κλοπές και εκβιασμούς.

Στο Κάρντιφ η οικογένειά της αναζητούσε αγωνιωδώς τα ίχνη της, που είχαν χαθεί ξαφνικά.

Οι δικοί της φοβούνταν πως ήταν μεταξύ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας του 1992, όταν ένα ολλανδικό Boeing 747 έπεσε σε ένα μπλοκ διαμερισμάτων στο Άμστερνταμ, σκοτώνοντας 43 ανθρώπους.

Την περασμένη Παρασκευή, ο μικρός αδελφός της Ρίτα, ο 54χρονος Τζέισον, είπε στην Mail πως ποτέ δεν έχασε τις ελπίδες ότι θα έβρισκε την αδελφή του, που την χαρακτήρισε «θηλυκό Πίτερ Παν, γεμάτη ζωή και χαρά».

Ο Τζέισον είχε κάνει δυο ταξίδια στην Ολλανδία και το Βέλγιο αναζητώντας ίχνη της Ρίτα, απευθύνθηκε στις αστυνομικές αρχές και στις δύο χώρες, αλλά, όπως είπε, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον.

Το μόνο που του έλεγαν ήταν να απευθυνθεί στη βρετανική αστυνομία.

«Νομίζω πως όλοι αντιλαμβανόμαστε πως κάτι κακό είχε συμβεί. Η Ρίτα πάντα έστελνε κάρτες γενεθλίων και Χριστουγέννων στη μητέρα μας», είπε ο Τζέισον. Όταν σταμάτησαν οι κάρτες, η οικογένεια της Ρίτα κατελήφθη από φόβο για την τύχη της.

Η επιχείρηση «Identify Me»

Τον περασμένο Μάιο η κατάσταση άλλαξε, όταν οι αστυνομικές αρχές του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Γερμανίας, συνεργάστηκαν με την Interpol, στο πλαίσιο της επιχείρησης με τον κωδικό «Operation Identify Me».

Στόχος ήταν να εντοπιστεί η ταυτότητα 22 γυναικών, που πιστεύεται ότι είχαν πέσει θύματα δολοφονικών επιθέσεων και δεν υπήρχαν στοιχεία για τα θύματα.

Ήταν η πρώτη φορά που η Interpol έδωσε στη δημοσιότητα λίστα για τα 22 άγνωστα θύματα, δημοσιοποιώντας στοιχεία από τις αποκαλούμενες «μαύρες σημειώσεις», που ως τότε κυκλοφορούσαν μόνο εσωτερικά στο δίκτυο της αστυνομίας.

Η επιχείρηση αυτή απέδωσε αμέσως καρπούς: στην κομητεία Ντάρχαμ της Βρετανίας, η 61χρονη αδελφή της Ρίτα, η Ντόνα, είδε τη δημόσια έκκληση της Interpol για συνεργασία, διάβασε προσεκτικά τα στοιχεία από τις «μαύρες σημειώσεις» και αμέσως αναγνώρισε την περιγραφή του τατουάζ που είχε στο χέρι η εξαφανισμένη αδελφή της.

Συγγενείς της Ρίτα ταξίδεψαν στο Βέλγιο, συνεργάστηκαν με την αστυνομία και ζήτησαν από τις δικαστικές αρχές της Αμβέρσας να δώσουν επιτέλους όνομα στη γυναίκα με το τατουάζ.

«Τα νέα ήταν σοκαριστικά και συγκλονιστικά. Η παθιασμένη, αξιαγάπητη και ανοιχτόμυαλη αδελφή μας είχε δολοφονηθεί. Δεν υπάρχουν λέξεις να εκφράσουμε την θλίψη που αισθανόμαστε», ανακοίνωσαν οι συγγενείς της Ρίτα.

«Η Ρίτα ήταν ένας όμορφος άνθρωπος, που λάτρευε τα ταξίδια. Αγαπούσε την οικογένεια, ιδιαίτερα τα ανίψια της και πάντα ήθελε να κάνει τη δική της οικογένεια. Είχε την ικανότητα να φωτίζει τον χώρο, όπου κι αν βρισκόταν ήταν η ζωή και η ψυχή του πάρτι. Ελπίζουμε όπου κι αν βρίσκεται τώρα, να αναπαύεται εν ειρήνη», ανακοίνωσαν οι συγγενείς της.

Στη λάθος πλευρά, από νωρίς

Ποια ήταν λοιπόν η γυναίκα με το τατουάζ; Είχε γεννηθεί τον Οκτώβριο του 1960. Η μητέρα της ήταν η Ίαρλις, η οποία απεβίωσε το 2001 σε ηλικία 68 χρόνων, χωρίς να μάθει ποτέ τι είχε συμβεί στο μεγαλύτερο παιδί της.

Ο πατέρας της ήταν ο Τζόζεφ Κορντίνα από την Μάλτα, ψαράς στο επάγγελμα, που είχε αρχίσει μια νέα ζωή στην Ουαλία, έκανε δύο γάμους και απέκτησε αρκετά παιδιά.

Αλλά δεν είχε παντρευτεί την Ίαρλις, ούτε βέβαια είχε αναγνωρίσει την πατρότητα της Ρίτα. Κι αυτός πέθανε χωρίς να μάθει τι είχε συμβεί στην Ρίτα.

Η Ίαρλις απέκτησε εκτός από τη Ρίτα άλλα τρία παιδιά, που μεγάλωσαν δύσκολα, έχοντας βοήθεια μόνο από τη μητέρα τους.

Ο πατέρας τους, που είχε κάνει τη δική του οικογένεια, ζούσε στο Γκραντζταουν, μια μικρή κοινότητα λίγο έξω από το Κάρντιφ, όπου τότε βασίλευε η εγκληματικότητα και η βία.

Για τη νεαρή Ρίτα οι μπελάδες άρχισαν νωρίς. Υπάρχουν δικαστικά έγγραφα από τον Φεβρουάριο του 1983, όταν η Ρίτα ήταν 22 χρόνων, μέχρι λίγους μήνες πριν από την εξαφάνισή της, από τα οποία προκύπτει πως είχε διαλέξει την λάθος πλευρά της ζωής.

Οδηγήθηκε στο δικαστήριο κατηγορούμενη για εκβιασμό και κλοπή. Στο δικαστήριο ο συνήγορος υπεράσπισης είχε πως ότι η Ρίτα «ενεπλάκη από νεαρή ηλικία στην πορνεία, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και θα ήταν αναπόφευκτο να μην φτάσει να εμπλέκεται σε σοβαρά αδικήματα».

Η τελευταία φορά που οδηγήθηκε στις εισαγγελικές αρχές του Κάρντιφ ήταν το 1991, όταν κατηγορήθηκε για εμπρησμό ενός σπιτιού, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή επτά ατόμων.

Ο αδελφός της, Τζέισον, λέει πως αυτή η ιστορία ήταν το αποτέλεσμα μιας βεντέτας ανάμεσα σε αντίπαλες οικογένειες. Η Ρίτα είχε αθωωθεί τότε, αλλά η βεντέτα συνεχίστηκε, με συνέπεια να εκδοθεί αργότερα κι άλλο ένταλμα σύλληψης της Ρίτα.

Γνωρίζοντας ότι την περίμενε η φυλακή η Ρίτα έφυγε για το Βέλγιο, χρησιμοποιώντας το διαβατήριο της αδελφής της, της Ντόνα.

Η Ρίτα είχε ζήσει στο Άμστερνταμ και το Βέλγιο και όπως λέει ο Τζέισον, στην Αμβέρσα βρέθηκε μπλεγμένη με προαγωγούς, από τους οποίους την έσωσαν τότε οι συγγενείς της.

Η Ρίτα έφυγε για τελευταία φορά από το Κάρντιφ τον Φεβρουάριο του 1992, τέσσερις μήνες πριν βρει τραγικό θάνατο. Τον Μάιο εκείνης της χρονιά η οικογένειά της έλαβε την τελευταία ευχετήρια κάρτα από την Ρίτα.

«Η μητέρα μας καταλάβαινε ότι την χάσαμε», λέει ο αδελφός της, Τζέισον, «δεν μιλούσε ποτέ γι αυτό, αλλά το έβλεπα στα μάτια της».

Τον Οκτώβριο του 1992, συνετρίβη σε ένα 11οροφο κτήριο στο Άμστερνταμ ένα τζάμπο της El Al. Η οικογένεια της Ρίτα ήξερε πως το κορίτσι είχε επαφές στην Ολλανδία και φοβήθηκαν πως ήταν μεταξύ των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας.

«Νομίζαμε ότι βρισκόταν στο Βέλγιο, την Ολλανδία ή την Γερμανία και ελπίζαμε ότι είχε αρχίσει μια καινούρια ζωή.

Όταν έπεσε το αεροπλάνο πάνω στο κτήριο, σκοτώνοντας τόσους ανθρώπους… υπήρχαν πτώματα που δεν μπορούσαν να αναγνωριστούν. Σκεφτήκαμε πως ίσως ανάμεσα σε αυτά ήταν η Ρίτα», λέει ο Τζέισον.

Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα

Όμως η Ρίτα είχε δολοφονηθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα, στην Αμβέρσα.

«Την αναγνωρίσαμε από το τατουάζ. Δεν έγινε ποτέ τεστ DNA», λέει ο Τζέισον, «εγώ θυμόμουν πως η Ρίτα είχε τατουάζ, αλλά η αδελφή μου, Ντόνα, ήταν αυτή που θυμόταν το λουλούδι στο τατουάζ- ήταν σίγουρη πως αυτή ήταν η Ρίτα».

Οι συγγενείς της λένε πως επιτέλους έμαθαν τι είχε συμβεί στην Ρίτα και μπορούν να θρηνήσουν.. Αλλά ο πόνος τους δεν απαντά στα ερωτήματα για το τι ακριβώς συνέβη στο κορίτσι- ποιος την σκότωσε, και γιατί.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Στο Κίεβο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ – «Ακλόνητη υποστήριξη στον αγώνα για ελευθερία»

Τι συμβαίνει με το Threads που ήρθε από τη Meta για να ανταγωνιστεί το X;

ΗΠΑ: Νεαρή ράπερ πυροβόλησε και σκότωσε τον μάνατζέρ της μέσα στη μέση του δρόμου (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 10:12