search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:55
MENU CLOSE

The Crown: Mύθοι και πραγματικότητα στα επεισόδια της πολύκροτης σειράς (Video/Photos)

23.11.2023 11:06
the crown new

Αναμφισβήτητα είναι ελκυστική. Έχει τους φανατικούς της. Έχει και τους  «πολέμιους» της. Εκείνους που αρνούνται να παρακολουθήσουν έστω μισό από τα επεισόδια της. Άλλωστε η βασιλεία, ως θεσμός, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιερός. Για αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους η σειρα «The crown» («Το στέμμα») του Netflix θεωρείται επιτυχημένη.

Και επιβεβαιώνεται με τα πρώτα τέσσερα επεισόδια του έκτου και τελευταίου κύκλου τα οποία είναι ήδη είναι προσβάσιμα στο Netflix, ενώ τα τελευταία έξι θα «ανέβουν» στις 14 Δεκεμβρίου. Και πάλι προκάλεσε αντιδράσεις για ανακρίβειες και αναλήθειες.

Από την πρεμιέρα της , το 2106, η σειρά «The crown» ακολούθησε τη βασιλεία της βασίλισσας Ελισάβετ Β συνδυάζοντας γεγονότα και μυθοπλασία καθώς κάθε σεζόν πλησιάζει στο σήμερα.

Πέρυσι, ύστερα από παράπονα για τις ιστορικές ανακρίβειες της σειράς, το Netflix πρόσθεσε μια δήλωση αποποίησης ευθύνης με την οποία αποσαφηνίζει πως το «The Crown» είναι προϊόν μυθοπλασίας.

Η πλοκή στην έκτη και καταληκτική σεζόν αρχίζει το 1997, οκτώ εβδομάδες  πριν από το θάνατο της Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κάτω από τη γέφυρα Αλμά στο Παρίσι, με τον φίλο της Ντόντι αλ Φαγιέντ.

Η είδηση συγκλόνισε τον κόσμο και μόνον στις ΗΠΑ 30 εκατ. ανθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία της «πριγκίπισσας του λαού».

Η παγκόσμια κοινή γνώμη δεν μπορούσε ποτέ να γνωρίζει τις ιδιωτικές συζητήσεις της Νταϊάνα και των ανθρώπων που βρίσκονταν κοντά της τις εβδομάδες πριν από το θάνατο της. Το «The crown» τις φαντάζεται, αναφέρει η εφημερίδα.

Οι Times της Νέας Υόρκης έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τους τη σειρά για να δείξουν που βρίσκεται η ιστορική πραγματικότητα και ποιο είναι το «παραμύθι» στην πολύκροτη σειρά με αναφορές σε ρεπορτάζ της εποχής τα οποία δημοσιεύτηκαν στις σελίδες τους αλλά και σε εκείνα ειδησεογραφικών πρακτορείων που κάλυψαν το θέμα.

Στις 15 Ιουλίου 1997 οι Times αναφέρθηκαν στην κάλυψη των βρετανικών ΜΜΕ ότι Καμίλα και Κάρολος ήθελαν να παντρευτούν. Στην Daily mail η οποία είχε και διατηρεί στήλη για διασημότητες υπήρχε αναφορά ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ γνώριζε πως η Νταϊάνα θα πήγαινε με τα παιδιά καλοκαιρινές διακοπές στη Γαλλία όμως «δεν είναι σαφές αν γνώριζε ότι οικοδεσπότης θα ήταν ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ, ο οποίος λίγο καιρό νωρίτερα είχε εμπλακεί σε πολιτικό σκάνδαλο», αναφέρει το βρετανικό ταμπλόιντ.

Στο δεύτερο επεισόδιο κομβικούς ρόλους εμφανίζονται να έχουν δύο φωτογράφοι. Ένας Ιταλός και ένας Σκωτσέζος. Ο Μάριο Μπρένα και ο Ντάνκαν Μιούιρ.

Ο Μπρένα, φωτογράφος μόδας και παπαράτσο, εμφανίζεται στη σειρά και αφήνεται να εννοηθεί ότι ενημερώνεται από τον Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ για το πού και με ποιόν βρίσκεται η πριγκίπισσα Νταϊάνα. Ο μύθος κατά τον Μπρένα απέχει πόρρω από την αλήθεια

Η ιδιωτική ζωή του ζευγαριού

Το 2008, ο Guardian ανέφερε ότι ο αλ Φαγιέντ πήγε στα δικαστήρια τον Βρετανό φωτογράφο διασημοτήτων, Τζέισον Φρέιζερ, επειδή τράβηξε φωτογραφίες του ζευγαριού σε γιοτ στην Ιταλία λίγες ημέρες πριν πεθάνει. Το ρεπορτάζ του Guardian ανέφερε επίσης ότι ο Φρέιζερ διατάχθηκε από γαλλικό δικαστήριο να καταβάλει στον αλ Φαγιέντ αποζημίωση ύψους 3.900 λιρών (η 5.000 σε δολάρια), αφού έκρινε ότι οι εικόνες παραβίαζαν την ιδιωτική ζωή του ζευγαριού.

Στη σειρά ο υπεύθυνος Τύπου του- τότε- πρίγκιπα Κάρολου σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τον ντόρο από τις «λαμπερές» φωτογραφίες και τη νέα σχέση της Νταϊάνα, προτείνει μια «χαλαρή» φωτογράφηση του Καρολου με τους γιούς του στις εξοχές της Σκωτίας από τον Μιούιρ, οποίος λόγω της λατρείας του για τη βασίλισσα και την βασιλική οικογένεια, αξιολογείται ως έμπιστος. Στην πραγματικότητα οι φωτογραφίες των γαλαζοαίματων σε όχθη ποταμού έχουν αποδοθεί σε τρείς φωτογράφους.

Στο Παρίσι

Στο τρίτο επεισόδιο εμφανίζεται ο Ντόνι να στήνει ολόκληρη επιχείρηση ώστε να βρεθούν με τη Νταϊάνα στο Παρίσι και να της κάνει πρόταση γάμου προσφέροντας βαρύτιμο μονόπετρο με διακριτό τίτλο «Dis moi Oui» (δηλαδή «Πές μου ναι»). Το 2007 ο Guardian επικαλείται οπτικό υλικό κλειστού κυκλώματος ασφαλείας στο οποίο ο Ντόντι κοιτάζει δαχτυλίδια στο κοσμηματοπωλείο Repossi του Παρισιού. Ύστερα από το θάνατο του ζευγαριού στη σουίτα όπου διέμενε, βρέθηκε δαχτυλίδι με τη φράση «Dis moi Oui» χαραγμένη στο εσωτερικό του, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Έπειτα από τον αδόκητο θάνατο της Νταϊάνα η βασιλική οικογένεια παρουσιάζεται στη σειρά να αμφιταλαντεύεται για το πώς πρέπει να διαχειριστεί το γεγονός και την κηδεία. Ο Κάρολος εμφανίζεται να λέει να αποδοθούν τιμές, ο Φίλιππος ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουν τα προβλεπόμενα εφόσον η Νταϊάνα δεν ήταν πλέον μέλος της βασιλικής οικογένεια, με την βασίλισσα να το «παίρνει πάνω της» τελικά.

Στην πραγματικότητα ήταν τα βρετανικά ταμπλόιντ τα οποία με πρωτοσέλιδα απαιτούσαν από την Ελισάβετ να σπάσει το πρωτόκολλο. Στις 4 Σεπτεμβρίου ’97 υπήρχαν οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι «Δείξετε μας ότι νοιάζεστε» (The Express), «Ο λαός σας πονά, μιλήστε μας Κυρία» (The mirror) αλλά και «Πού είναι η βασίλισσά μας, πού είναι η σημαία μας» (The sun), τίτλος ο οποίος παρέπεμπε στην παράδοση να υψώνεται η σημαία μεσίστια για να τιμηθεί η μνήμη υψηλόβαθμου προσώπου

Διαβάστε επίσης

Νέο limit up στην τηλεθέαση από τη «Γη της ελιάς»

Και Άραβες στο ράλι διεκδίκησης των The telegraph και The Spectator

Tom Waits – Iggy Pop: Συνάντηση κορυφής στο ραδιόφωνο του BBC

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 07:55