search
ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 03:21
MENU CLOSE

Και Άραβες στο ράλι διεκδίκησης των The telegraph και The Spectator

22.11.2023 17:43
telegraph-new

Οι Μπάρκλεϊ, πρώην ιδιοκτήτες της ιστορικής βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph», επανήλθαν δριμύτεροι στο πλαίσιο δημοπρασίας του δημοσιογραφικού τίτλου που βγήκε στο «σφυρί»  μαζί με το περιοδικό «The Spectator», παρότι αμφότερα είναι κερδοφόρα.

Ο σερ Ντέιβιντ Μπάρκλεϊ πέθανε τον Ιανουάριο του 2021 και ο σερ Φρέντερικ σήμερα είναι 88 ετών, αλλά τον περασμένο Ιούνιο όταν οι Loyds απέκτησαν την Telegraph Media Group εξαιτίας ανεξόφλητων υποχρεώσεων, οι γιοί του σερ Ντέιβιντ, Αϊνταν και Χάουαρντ, ήταν επικεφαλής στο ΔΣ του ομίλου.

Οι Μπάρκλεϊ δεν «κατέθεσαν τα όπλα» παρότι η αρχική προσφορά τους, στα περίπου 600 εκατ. λίρες, απορροφήθηκε γρήγορα. Επανήλθαν με νέα ισχυρή προσφορά, ύψους 1,2 δισ. λιρών, για την πλήρη εξόφληση του χρέους προς τον οίκο Loyds, με την υποστήριξη επενδυτών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην αρχή της εβδομάδας το επενδυτικό ίδρυμα RedBird IMI, το οποίο υποστηρίζεται από το Αμπού Ντάμπι, και στο οποίο επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος του CNN World Τζεφ Ζάκερ, ως διευθύνων σύμβουλος, ανακοίνωσε ότι αναμένει να αναλάβει τον έλεγχο των δημοσιογραφικών τίτλων «The Telegraph» και «The Spactator», έπειτα από τη συμφωνία δανείων για την αποπληρωμή του χρέους της οικογένειας Μπάρκλεϊ. Μάλιστα από το επενδυτικό φάντ εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως «η RedBird IMI θα παράσχει δάνειο αξίας 600 εκατ. λιρών, με εγγύηση την εφημερίδα The Telegraph και το περιοδικό The Spectator».

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το δίκτυο BSkyB, αναφέροντας ότι συμφωνήθηκε η κάλυψη της οφειλής να πραγματοποιηθεί έως την 1η Δεκεμβρίου.

Από την The Telegraph εξάλλου, έγινε γνωστό ότι στη συμφωνία συμμετέχει ο ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ, αναπληρωτής πρωθυπουργός των ΗΑΕ.

Η διαδικασία του πλειστηριασμού διακόπηκε το απόγευμα της Τρίτης (21 Νοεμβρίου) για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω σύγχυση ή σπατάλη χρόνου και χρημάτων εκ μέρους άλλων ενδιαφερόμενων πλειοδοτών μέχρι να αποσαφηνιστεί η εξέλιξη της υπόθεσης.

Η πιθανή εμπλοκή ενός τόσο μεγάλου κεφαλαίου από τα ΗΑΕ είχε ως αποτέλεσμα μια ομάδα Συντηρητικών βουλευτών να απευθύνει επιστολή προς την υπουργό Πολιτισμού Λούισι Φρέιζερ και τον  αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Όλιβερ Ντόουντεν ζητώντας «στενό έλεγχο» της συμφωνίας.

Στην επιστολή που αποκάλυψε πρώτο το τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg, οι μεταξύ άλλων επισημαίνουν: «Η ουσιαστική επιρροή επί μιας ποιοτικής εθνικής εφημερίδας η οποία μεταβιβάζεται σε έναν ξένο ηγεμόνα ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να εγείρει ανησυχίες και λαμβάνοντας  υπόψη το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, μια τέτοια συμφωνία πρέπει να διερευνηθεί».

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Λιάγκας: «Πήγα γήπεδο να δω αγώνα και παραλίγο να τις φάω, στα 53 μου» (Video)

Mega και ΑΝΤ1 ετοίμασαν εκπομπές για την έμφυλη και τη ενδοεξωσχολική βία

ΕΡΤ3: Βαρύ κλίμα για την «επόμενη μέρα» – Απογοήτευση και κινήσεις εκτόνωσης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05.05.2024 01:50