search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:41
MENU CLOSE

Mega και ΑΝΤ1 ετοίμασαν εκπομπές για την έμφυλη και τη ενδοεξωσχολική βία

22.11.2023 11:05
ekpomp;es new

Με διαφορά δέκα λεπτών θα μεταδοθούν απόψε οι δημοσιογραφικές εκπομπές «Αρένα» και «Mega stories» με κεντρικό άξονα τη βία, σε ΑΝΤ1 και Mega αντιστοίχως.

Η έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος αποτελεί αντικείμενο της έρευνας της Μαρίας Αναστασοπούλου και της ομάδας συναδέλφων της στην «Αρένα» (24.00, ΑΝΤ1).

Τα καθημερινά περιστατικά βίας τα οποία αποτελούν πλέον μέρος της επικαιρότητας κινητοποίησαν τους συντελεστές της εκπομπής οι οποίοι αναζήτησαν τα αίτια που οδηγούν τους μαθητές σε παραβατικές συμπεριφορές και ενέργειες.

Συνδυαστικά, ετοίμασαν ρεπορτάζ για ενέργειες που μπορούν να κάνουν οι γονείς και τα μέλη της σχολικής κοινότητας στο πλαίσιο προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το ανησυχητικό φαινόμενο ώστε να μην λάβει διαστάσεις κατάστασης.

Στην κάμερα της εκπομπής μιλούν νέοι οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να γίνουν μέλη συμμοριών και εξηγούν για τους λόγους που έχουν «καταφύγει» στο περιθώριο, αλλά και γιατί η δράση των συμμοριών «πλημμυρίζει» τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Γίνεται ακόμη, αναφορά στο ρόλο που παίζουν στη δράση τους οι εξαρτησιογόνες ουσίες.

Η εκπομπή γίνεται «κοινωνός» καταγγελίας μητέρας σύμφωνα με την οποία το παιδί της έδεσαν και βασάνισαν συμμαθητές του μέσα στο σχολείο.

Θα μεταδοθεί επίσης ρεπορτάζ στην διάρκεια του οποίου περίπολο γονιών στα Βόρεια της Αττικής, επεμβαίνει για να σταματήσει συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων.

Στο στούντιο ειδικοί και αρμόδιοι φορείς αναλύουν τις πτυχές του φαινομένου και αναφέρουν τι μπορούν να κάνουν γονείς και εκπαιδευτικοί για να αντιμετωπίσουν την ανεξέλεγκτη βία.

«Μega Stories»

Στην εκπομπή «Mega stories» (00.15, Mega) ξεδιπλώνεται η ιστορίας της 16χρονης – το 2020 -, θύμα βιασμού, από ένα μικρό χωριό της Πέλλας, η οποία έσπασε ταμπού και σιωπή.

Το κορίτσι εκείνο, έπεσε θύμα 54χρονου Έλληνα, ο οποίος της επιτέθηκε και την κακοποίησε σεξουαλικά.

Η στιγμή «χώρισε» τη ζωή της, εκείνη όμως δεν επέτρεψε στην τραυματική εμπειρία να ορίσει τη ζωή και το μέλλον της.

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Το «Mega stories» ακούει την ιστορία τριών γυναικών οι οποίες με το τραύμα, την εμπειρία και τον αγώνα τους εξηγούν με τον πιο χειροπιαστό τρόπο τον λόγο ύπαρξής της.

Η Δώρα Αναγνωστοπούλου ταξίδεψε στον γενέθλιο τόπο της 19χρονης σήμερα Βασιλικής, στην ελληνική επαρχία, όπου όλα είθισται να κρύβονται κάτω από το χαλί, να καλύπτονται και να μην συζητιούνται.

Εκεί συνάντησε τη γυναίκα-θύμα της έμφυλης βίας, η οποία όχι μόνο αποφάσισε να μιλήσει με δύναμη για την κακοποιητική εμπειρία της, αλλά να αποδομήσει και να σπάσει ένα μεγάλο και μέχρι πρότινος αξεπέραστο κοινωνικό ταμπού.

Η Βασιλική περιγράφει τη ζοφερή στιγμή που ανίσχυρη παραδόθηκε στο μένος του βιαστή της, αλλά και όσα έζησε κατόπιν, διεκδικώντας με πυγμή και κερδίζοντας τελικά τη δικαίωσή της.

Η νέα γυναίκα αναπλάθει την βιωματική και κυρίως επώδυνη εμπειρία, την οποία η ίδια αντιμετώπισε με δύναμη ψυχής, απόθεμα κουράγιου και χωρίς να αφήσει το κοινωνικό στίγμα να την αποθαρρύνει.

Έπειτα από τρία χρόνια η 19χρονη γυναίκα έχει βρει το «φως» και γίνεται με την αφήγησή της το πιο ανάγλυφο παράδειγμα για όλες τις γυναίκες-θύματα κακοποίησης που από φόβο και ντροπή βρίσκουν συνήθως καταφύγιο στο σκοτάδι και τη σιωπή.

Η εκπομπή συνάντησε, ακόμα, τη μητέρα της Βασιλικής, η οποία στάθηκε σύμμαχος της κόρης της σε όλη την επώδυνη διαδρομή αλλά και τη συνήγορό της, Μελίνα Πελίδου, μαζί με την οποία η 19χρονη κακοποιημένη γυναίκα ιχνηλάτησε τον δύσβατο δρόμο προς τη δικαίωση.

Διαβάστε επίσης

Tom Waits – Iggy Pop: Συνάντηση κορυφής στο ραδιόφωνο του BBC

Netflix: Τα 5 κορυφαία ντοκιμαντέρ για τις ζωές διασήμων

«Napoleon»: Αυτό είναι το τελικό τρέιλερ της επικής ταινίας με τον Joaquin Phoenix (video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 19:41