search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:36
MENU CLOSE

Το μήνυμα των BRICS προς τη Δύση, με αφορμή το Παλαιστινιακό

23.11.2023 06:03
brics notia afriki – new

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων αναδυόμενων οικονομικών έκαναν μία διαδικτυακή σύνοδο, υπό την προεδρία του Νοτιοαφρικανού προέδρου, Σίριλ Ραμαφόζα και ολοκληρώνοντας την συνάντηση απηύθηναν από κοινού έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών και αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας.

Τα μέλη των BRICS καταδίκασαν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ και χαρακτήρισαν «έγκλημα πολέμου» τον βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστίνιων είτε εντός των ορίων της Γάζας, είτε εκτός του θύλακα.

Η ομάδα των BRICS αποτελείται από την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, τις αναδυόμενες χώρες που αποζητούν μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή σκηνή και είναι γνωστές και ως «Χρυσός Νότος».

Αλλά δεν αναφέρθηκαν μόνο τα πέντε ιδρυτικά μέλη των BRICS  στον πόλεμο στην Γάζα. Νωρίτερα φέτος η ομάδα συμφώνησε να διευρυνθεί και να δεχτεί στους κόλπους της από το 2024 την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Αργεντινή, την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράν. ΟΙ ηγέτες των νέων μελών του «Χρυσού Νότου» συμμετείχαν στην διαδικτυακή συζήτηση, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι ισορροπιστές και οι μαχητικοί

Αν και η ανακοίνωση που ανέγνωσε ο Σίριλ Ραμαφόζα ήταν ένα «ισορροπημένο κείμενο», όπως επισημαίνει ο Στίβεν Γκρουζντ, αναλυτής του Νοτιοαφρικανικού Ινστιτούτου Διεθνών Θεμάτων  (SAIIA), κάποιους από τους συμμετέχοντες ήταν πιο δυναμικοί στις τοποθετήσεις τους.

Ο Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε ότι το Ισραήλ «παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο» και η τακτική της «συλλογικής τιμωρίας των Παλαιστινίων αμάχων από το Ισραήλ είναι έγκλημα πολέμου που ισοδυναμεί με τη γενοκτονία».

Η Ινδία τήρησε πιο ήπια στάση και ζήτησε «ειρηνική λύση μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας»

Άλλα μέλη, όπως η Ρωσία και η Βραζιλία έχουν επικρίνει ανοιχτά το Ισραήλ και η Κίνα φιλοξένησε προ ημερών αντιπροσωπεία από μουσουλμανικές χώρες και οργανισμούς.

Το ηχηρό μήνυμα στη Δύση

Η διαδικτυακή σύνοδος που συγκάλεσε η ηγεσία της Νότιας Αφρικής «αντανακλά την αυξανόμενη διεκδίκηση ρόλου και την αυτοπεποίθηση που αισθάνονται τα μέλη της ομάδας BRICS», δήλωσε στο al Jazeera ο Στίβεν Γκρουζντ, προσθέτοντας ότι στο παρελθόν η ομάδα αυτή φρόντιζε να τηρεί αποστάσεις από μείζονα θέματα πολιτικής και ασφάλειας, αλλά «αυτή τη φορά πηγαίνει αντίθετα με αυτή την τάση».

Τα κράτη-μέλη της ομάδας  BRICS αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας.

Πολλά μέλη της ομάδας έχουν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ και δεν έχουν καμία διάθεση να τις διακόψουν. 

Η Κίνα έχει τεράστιες επενδύσεις στο Ισραήλ, η Ινδία έχει ιστορικές σχέσεις με την χώρα και έχει αναπτύξει στενές σχέσεις στους τομείς της άμυνας και της τεχνολογίας. 

Η Νότια Αφρική με την πικρή πείρα από το απαρτχάιντ βλέπει στους Παλαιστίνιους να αντανακλώνται οι σκοτεινές σελίδες της ιστορίας της, αλλά συγχρόνως είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ στην Αφρική.  Αλλά η νοτιοαφρικανική Βουλή αποφάσισε να κλείσει την ισραηλινή πρεσβεία στην Πρετόρια και η κυβέρνηση ανακάλεσε τους διπλωμάτες της από το Τελ Αβίβ.

Η αλλαγή στάσης των BRICS αν και προσεκτική είναι πλέον σαφής και αυτό αποτελεί μήνυμα προς τη Δύση. Παρότι είναι νωρίς για να μετρηθεί το πολιτικό βάρος της συμμαχίας και ιδιαίτερα σε  ένα τόσο περίπλοκο πολιτικό πεδίο όπως το Μεσανατολικό, η αλλαγή αυτή «θα έχει αντίκτυπο στην Δύση, πέρα από το ότι προσθέτουν τις φωνές τους σε εκείνους που ζητούν κατάπαυση του  πυρός», δήλωσε ο Γκουζντ.

Είναι πλέον σαφής η προσπάθεια της ομάδας να αυξήσει την επιρροή της διεθνώς και να μην περιοριστεί στην υπεράσπιση των κοινών οικονομικών συμφερόντων. Γι αυτό είναι δεκάδες οι χώρες που χτυπούν την πόρτα των BRICS επιδιώκοντας να γίνουν μέλη του κλαμπ του «Χρυσού Νότου» και να μειώσουν την εξάρτηση από το καθοδηγούμενο από τις ΗΠΑ δυτικό χρηματοοικονομικό σύστημα.

Η Ρωσία, που θα αναλάβει την προεδρία του γκρουπ τον επόμενο χρόνο, αναμένεται ότι θα πιέσει για να χρησιμοποιούνται τοπικά νομίσματα σε διεθνείς εμπορικές συναλλαγές, δημιουργώντας μία εναλλακτική έναντι της κυριαρχίας του δολαρίου. Αυτή η πλατφόρμα θα ήταν ένας τρόπος για να ακουστεί πιο έντονα η φωνή του «Χρυσού Νότου».

«Στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας τάξης, οι BRICS προσφέρουν μιαν άλλη φωνή», λέει ο Μουχάμαντ Ντεσάι, της οργάνωσης Africa4Palestine, και «αυτό είναι αναγκαίο για να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα ηγεμονική άποψη της Δύσης».

Διαβάστε επίσης:

Εξήντα χρόνια από τη δολοφονία Κένεντι – «Ήρωας πολέμου και πολιτικός που σημάδεψε την αμερικανική ιστορία»

Το «πρώτο φως»: Η Γη έλαβε μήνυμα με λέιζερ από 10 εκατ. μίλια μακριά και δεν ήταν από εξωγήινους

Έτοιμος να συζητήσει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ ο Ζελένσκι, υπό όρους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:36