search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:56
MENU CLOSE

«Καλά στην υγεία τους» οι όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Βίντεο από τη στιγμή που μπαίνουν στο Ισραήλ, εκτός φυλακής 39 Παλαιστίνιοι

24.11.2023 19:37
isarel1232-NEW (1)

Τα πρώτα πλάνα από τη στιγμή που οι όμηροι της Χαμάς εισέρχονται στο ισραηλινό έδαφος, έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός, μετά την απελευθέρωσή τους, συνεπεία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Στο βίντεο των IDF φαίνεται το λεωφορείο που μεταφέρει τους ομήρους να περνά τα σύνορα με την Αίγυπτο και να μπαίνει στο Ισραήλ, συνοδεία αυτοκινήτων του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε απόψε την απελευθέρωση 13 συμπατριωτών του που κρατούνταν όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων.

«Θέλω να σας τονίσω, στις οικογένειες των ομήρων και σε όλους τους πολίτες του Ισραήλ: Έχουμε δεσμευτεί για την επιστροφή όλων των απαχθέντων», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτός είναι ένας από τους στόχους του πολέμου και έχουμε δεσμευτεί πως θα επιτύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου».

«Οι πολίτες μας υποβλήθηκαν σε προκαταρκτικό ιατρικό έλεγχο και οι οικογένειές τους ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους αξιωματούχους ότι έχουν επιστρέψει», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, επιβεβαιώνοντας ότι απελευθερώθηκαν επίσης 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Από την πλευρά του, ο Μπένι Γκαντς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εθνική Ενότητα» ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης, ανέφερε ότι τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, «χαρά, πόνος, θλίψη και αποφασιστικότητα», καθώς μόνο λιγοστοί εκ των ομήρων απελευθερώθηκαν σήμερα. Χαρακτήρισε «ηθική επιταγή» να συνεχιστεί ο αγώνας για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων.

IDF: Καλά στην υγεία τους οι όμηροι

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου μετά την απελευθέρωση των 24 ομήρων υποστήριξε ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους μετά από εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Χατζερίμ για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και στη συνέχεια να κληθούν οι οικογένειές τους.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε απόψε ότι ο καθένας από αυτούς που επιστρέφουν σπίτι τους απόψε έχει ακόμα ένα μέλος της οικογένειας που δολοφονήθηκε ή κρατήθηκε αιχμάλωτος στη Γάζα» είπε ο Χαγκάρι και πρόσθεσε:

«Το θέαμα των ομήρων που επέστρεφαν στο σπίτι και περνούσαν στο Ισραήλ μας έδωσε μια μεγάλη αίσθηση ανακούφισης και παρόλα αυτά η καρδιά μας είναι σε όλους τους άλλους ομήρους που κρατούνται ακόμα στη Γάζα» πρόσθεσε.

Με την κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να είναι σε ισχύ από νωρίς το πρωί της Παρασκευής υλοποιείται σταδιακά ο όρος της απελευθέρωσης ομήρων της Χαμάς, που είχαν απαχθεί από την ισλαμιστική οργάνωση στις 7 Οκτωβρίου κατά την επίθεσή της σε ισραηλινό έδαφος.

Η πρώτη ομάδα των ομήρων αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς και με τη βοήθεια του προσωπικού της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα από το Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα προς το πέρασμα της Ράφα στο Ισραήλ, όπως δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο, έγινε γνωστό πριν από λίγο από τον ισραηλινό στρατό.

«Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο στρατός.

Οι όμηροι μεταφέρθηκαν από το IDF στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ για μια πρώτη υποδοχή, όπου υποβλήθηκαν σε σύντομο σωματικό και ψυχικό έλεγχο.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 13 Ισραηλινών ομήρων που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα σήμερα. Στον κατάλογο των ομήρων περιλαμβάνονται 4 παιδιά και 6 ηλικιωμένες γυναίκες.

Οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν νωρίτερα σήμερα από τη Χαμάς είναι οι: Hannah Katzir Margalit Mozes Yafa Ader Hannah Perry Adina Moshe Danielle Aloni and Emilia Aloni Ruthi Mondar, Keren Mondar and Ohad Mondar Aviv Asher, Raz Asher and Doron Katz-Asher.

Ποιοι είναι οι 13 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς

Η Margalit Mozes, 78 ετών, απήχθη από το σπίτι της στις 7 Οκτωβρίου. Δίδασκε για 25 χρόνια και έπλεκε μάλλινα καπέλα για πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Tel Hashomer του Ισραήλ ως εθελόντρια. Ο πρώην σύζυγός της, Gadi Mozes, κάτοικος του κιμπούτς, απήχθη επίσης. Η Margalit έχει επιβιώσει από τον καρκίνο και είναι λάτρης της φύσης και ιδιαίτερα των πουλιών.

Η Adina Moshe, 72 ετών, απήχθη επίσης από το σπίτι της αφού τρομοκράτες δολοφόνησαν τον σύζυγό της, Said (David ) Moshe. Η Adina είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Η Hanna Katzir -για την οποία η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα ότι πέθανε στην αιχμαλωσία, σε ένα φρικτό παράδειγμα ψυχολογικού πολέμου- είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν, όπως επιβεβαιώνει η οικογένειά της.

Τρία μέλη της οικογένειας Mundar που είχαν κρατηθεί όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είναι μεταξύ των 13 Ισραηλινών που απελευθερώθηκαν.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι είναι ο 9χρονος Ohad, η 55χρονη μητέρα του Keren Mundar και η γιαγιά του Ruti, 78 ετών.

Ο σύζυγος της Ruti, Avraham Mundar, παραμένει στη Γάζα.

Η 44χρονη Daniel Aloni και η 5χρονη κόρη της Emilia απήχθησαν από το Kibbutz Nir Oz ενώ επισκέπτονταν την αδελφή της Daniel.

Η 85χρονη Yaffa Adar απήχθη από το σπίτι της και μεταφέρθηκε στη Γάζα με ένα όχημα που οδηγούσε η Χαμάς -μια εικόνα που έκτοτε έχει γίνει σύμβολο του πολέμου. Η Adar έχει τρία παιδιά, οκτώ εγγόνια και επτά δισέγγονα.

Ένα από τα εγγόνια της, ο 38χρονος Tamir Adar, απήχθη επίσης στη Γάζα.

Ο στρατός έχει προετοιμάσει ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας για την υποδοχή των ομήρων, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Οι ειδικοί θα τους εξηγήσουν τι συνέβη στην κοινότητά τους (Κιμπουτς) στις 7 Οκτωβρίου, όταν πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Οι IDF αγόρασαν τηλέφωνα των ομήρων, ώστε να μπορούν να καλούν τους συγγενείς τους αμέσως μόλις φτάσουν στο Χατζερίμ.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι θα παραμείνουν έως και δύο ώρες στο Χατζερίμ πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο, είτε με ελικόπτερο είτε με μίνι λεωφορείο.

Όσοι χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα θα μεταφερθούν απευθείας από τα σύνορα σε νοσοκομείο, χωρίς να πάνε στο Χατζερίμ.

Οι οικογένειες των ομήρων περιμένουν στα νοσοκομεία, ενώ στην περιοχή έχουν κρατηθεί δωμάτια ξενοδοχείων. Το νοσοκομείο παίδων Schneider, συνέστησε οι όμηροι να παραμείνουν τουλάχιστον 48 ώρες υπό παρακολούθηση πριν απελευθερωθούν στο σπίτι.


Αν και στην αρχή ήταν γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 25 όμηροι (13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί), σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ αφέθηκαν ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Ένας αριθμός Ταϊλανδών πολιτών απελευθερώθηκε εκτός της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και μεταφέρεται εκτός της Γάζας μαζί με τον Ερυθρό Σταυρό, συμπλήρωσε ο Μαχίντ αλ Ανσάρι σε ανάρτησή του στο X.

Επίσης, 31 Παλαιστίνιοι – γυναίκες και παιδιά – αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ.

Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι

Τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι – 24 γυναίκες και 15 παιδιά, που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές – απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Λέσχη Παλαιστινίων Κρατουμένων – μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία υπερασπίζεται τους Παλαιστίνιους που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές – ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι 28 απελευθερωθέντες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 11 αποβιβάστηκαν από λεωφορείο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι 39 απελευθερωθέντες κρατούνταν σε τρεις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Δυτική Όχθη.

Η 23χρονη Μάλακ Σαλμάν είχε συλληφθεί πριν από επτά χρόνια καθ’ οδόν για το σχολείο της, επειδή προσπάθησε να μαχαιρώσει αστυνομικό στην Ιερουσαλήμ. Φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016, εκτίοντας ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Συνοδεία αστυνομικών επέστρεψε σήμερα στο σπίτι της, στη συνοικία Μπέιτ Σαλάφα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. «Αστυνομικοί είναι στο σπίτι μας και εμποδίζουν τον κόσμο που θέλει να έρθει για να μας δει», είπε στο AFP η μητέρα της, συμπληρώνοντας ότι η 23χρονη «είναι αδύναμη, επειδή δεν έχει φάει από χθες».

Οι ισραηλινές αρχές είχαν γνωστοποιήσει νωρίτερα ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε εκδήλωση στην Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της αποφυλάκισης κρατουμένων.

Οι πρώτες εικόνες από την αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει ομήρους

Την ίδια στιγμή το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι πρώτες εικόνες από την αυτοκινητοπομπή που τους μεταφέρει, υπό πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πρόκειται για εικόνες των ομήρων μέσα από τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού καθώς περνούν από το μεθοριακό πέρασμα της Ράφας. Σε κοντινά πλάνα φαίνονται ηλικιωμένοι αλλά και μία μητέρα με δύο παιδιά.

Ειδικότερα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Τα επόμενα στάδια της συμφωνίας

Η απελευθέρωση των 13 ομήρων είναι το πρώτο από τα τέσσερα στάδια που αναμένονται. Η Χαμάς έχει συμφωνήσει να απελευθερώσει περίπου 50 ομήρους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της εκεχειρίας με το Ισραήλ, όλοι τους παιδιά, μητέρες και άλλες γυναίκες. Οι πλευρές συμφώνησαν ότι η Χαμάς μπορεί τελικά να απελευθερώσει περισσότερους, με αντάλλαγμα την παράταση της εκεχειρίας για λίγες ακόμη ημέρες.

Οι όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι μόνο μια μικρή ομάδα από τους περίπου 240 που κρατούν οι μαχητές της Χαμάς στη Γάζα.

Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι.

Πώς θα γίνεται η διαδικασία απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς


Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.



Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.

Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.



«Η εκεχειρία στη Γάζα είναι μια σύντομη παύση»


Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.

Ο Γκάλαντ έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.


Κέντρο Τύπου στο Ισραήλ για την ενημέρωση για τους ομήρους

Όλα είναι έτοιμα στο κέντρο τύπου που έχει στηθεί από την κυβέρνηση του Ισραήλ ώστε η ενημέρωση για τους ομήρους να γίνεται από αυτό το σημείο στο Τελ Αβίβ.

Όπως δήλωσε ο Zin Agmon Δικηγόρος – Σύμβουλος του Επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ: «Είναι πολύ μεγάλη μέρα ύστερα από 48 ημέρες που δεν μπορούσαμε να χαμογελάσουμε και ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να χαμογελάμε και αργότερα όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι μετά την απαγωγή και την αιχμαλωσία τους στη Γάζα. Υπάρχουν πολλές οικογένειες και ολόκληρη η χώρα περιμένει αυτό να συμβεί, να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όλοι μέχρι τον τελευταίο όμηρο».

Στους πεζόδρομους γύρω από το κέντρο τύπου είναι στημένα κιόσκια στα οποία Ισραηλινοί στηρίζουν τις οικογένειες των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου και ελπίζουν ότι όλα θα πάνε καλά κατά την παράδοση των πρώτων 13 ομήρων.

Συγγενής ομήρων, ανέφερε πως: «Περιμένουμε όλοι να απελευθερωθούν και ότι ο κόσμος δεν θα υποστηρίζει τηνΧαμάς γιατί η Χαμάς είναι σαν την ISIS. Μετά να συζητήσουμε το μέλλον της Γάζας. Όλοι στο Ισραήλ θέλουμε να είναι η Γάζα ένα “καλό” μέρος, όπου θα μένουν οι άνθρωποι. Δεν υποστηρίξαμε ποτέ ότι πρέπει να υποφέρει υπό το καθεστώς της Χαμάς».

Για το Ισραήλ πάντως η προσωρινή σιγή των όπλων δεν σημαίνει ότι αυτός ο πόλεμος έχει τελειώσει.

Ο Zin Agmon Δικηγόρος/Σύμβουλος του Επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του Ισραήλ, επισημαίνει: «Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί και πριν από αυτό να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, πίσω ασφαλείς στη χώρα μας. Δεν επιλέξαμε αυτόν τον πόλεμο. Ο πόλεμος της 7ης Οκτωβρίου ξεκίνησε από τη οργάνωση της Χαμάς, είμαστε μία σταθερή χώρα, μία οργανωμένη χώρα που λειτουργεί με νόμους.)

Το Ισραήλ δείχνει με τις κινήσεις του πως προετοιμάζει το έδαφος για το επόμενο βήμα, μετά το 5θημερο κατάπαυσης του πυρός. Τα πάντα συγκλίνουν ότι επόμενος στόχος είναι ο μεγαλύτερος έλεγχος και της νότιας Γάζας.

Διαβάστε επίσης:

Αργεντινή: Το κλείσιμο της κεντρικής τράπεζας δεν είναι διαπραγματεύσιμο, λέει ο Μιλέι

Χαμάς: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

Νότια Κορέα: Ισόβια στην 23χρονη που μαχαίρωσε και διαμέλισε μία άγνωστη γυναίκα «από περιέργεια»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 18:54