search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 04:24
MENU CLOSE

Πόλεμος στο Ισραήλ: Κλιμάκωση συγκρούσεων λίγες ώρες πριν την εφαρμογή της εκεχειρίας – Δεκάδες νεκροί από πλήγμα σε σχολείο

23.11.2023 20:23
gaza ekexeiria 654- new

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις στη Γάζα εν όψει της εκεχειρίας που θα τεθεί σε ισχύ αύριο στις 7 τοπική ώρα.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τη συνοικία Σέιχ Νάσερ στο ανατολικό Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας δεκάδες. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας φωτορεπόρτερ, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Τουλάχιστον 10 άλλοι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε κατοικημένη κατοικία στη συνοικία Σέιχ Ραντουάν στη βόρεια Γάζα.

Άλλες επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί στον προσφυγικό καταυλισμό al-Nuseirat στην κεντρική Γάζα. Πολλοί από αυτούς που βρίσκονταν εκεί είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην πόλη της Γάζας.

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν από «ισραηλινό πλήγμα» σε σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA (το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) στην Τζαμπαλίγια, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο γιατρό – ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του – στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το AFP υπογραμμίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει την αναφορά, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Τις πληροφορίες για την συγκεκριμένη επίθεση στο σχολείο της Τζαμπαλίγια μετέδωσε λίγο νωρίτερα και το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως είχαν βρει καταφύγιο εκεί εκατοντάδες εκτοπισμένοι.

Στην Τζαμπαλίγια βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 156 σχολεία και δομές για να γλιτώσουν από τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν επίσης:

  • Τουλάχιστον 11 κτίρια κατοικιών στη γειτονιά Ζεϊτούν.
  • Πόλη Bani Suhaila στο ανατολικό Khan Younis.
  • Τουλάχιστον 4 σπίτια στις συνοικίες al-Daraj και al-Tufah στην πόλη της Γάζας.
  • Τουλάχιστον 9 κτίρια κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia, στο Beit Lahia και στο Beit Hanoun.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ζήτησε κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ σε όλα τα μέτωπα της επίθεσης.

«Καλούμε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης με την κατοχή σε όλη τη Δυτική Όχθη και σε όλα τα μέτωπα αντίστασης», δήλωσε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, σε βίντεο που μεταδόθηκε από το Al Jazeera TV.

 Ο εκπρόσωπος των IDF, Ρίτσαρντ Χεχτ, δήλωσε στο δίκτυο NBC News ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις «μπορεί ακόμη και να ενταθούν» εν όψει της κατάπαυσης του πυρός.

Είναι «business as usual», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρίτσαρντ Χεχτ αντικρούοντας την ιδέα ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να περιορίσει τις επιχειρήσεις στη Γάζα πριν από την παύση των μαχών.

Κοντά στους 15.000 οι Παλαιστίνιοι νεκροί – Πάνω από 6.000 παιδιά

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 14.854 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των καταγεγραμμένων νεκρών συγκαταλέγονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες. Επιπλέον, 36.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τόνισε παράλληλα ότι δεκάδες πτώματα είναι σκορπισμένα σε δρόμους της βόρειας Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατο να περισυλλεγούν και να καταμετρηθούν λόγω της έντασης των βομβαρδισμών.

«Το πρώτο στάδιο σε έναν μακρύ πόλεμο»

Ο έλεγχος επί του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας θα είναι μόνο το πρώτο στάδιο των επιχειρήσεων του Ισραήλ με στόχο την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, λίγες ώρες προτού τεθεί σε εφαρμογή η τετραήμερη κατάπαυση των συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ο έλεγχος (του Ισραήλ) στη βόρεια Γάζα είναι το πρώτο βήμα ενός μακρύ πολέμου», είπε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια, τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επόμενων σταδίων του πολέμου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης:

Να «τιμωρήσει» την εφημερίδα Haaretz θέλει ισραηλινός υπουργός – Πρόταση για κλείσιμο της στρόφιγγας εσόδων

ΗΠΑ: Εκκενώθηκε κοινότητα στο Κεντάκι – Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία που μετέφερε θείο σε υγρή μορφή (Video)

Βίλντερς: Σε αναζήτηση εταίρων ο «Ολλανδός Τραμπ» για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20