search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 12:32
MENU CLOSE

Απελευθερώθηκαν 24 όμηροι της Χαμάς, υποδοχή με ψυχολόγους, γιατρούς και παιχνίδια – Ελεύθεροι και οι 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι

24.11.2023 16:19
israel1-NEW

Ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων που είχαν αιχμαλωτιστεί στις 7 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας παρέλαβαν τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθεροι από την Χαμάς ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι και 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος. 39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά, αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας (Σιν Μπετ) παρέλαβαν τους 13 Ισραηλινούς ομήρους που αφέθηκαν νωρίτερα ελεύθεροι από την Χαμάς, δήλωσε μια πηγή των ισραηλινών υπηρεσιών. Νωρίτερα είχαν παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό στην Αίγυπτο. Δύο πηγές που πρόσκεινται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς επιβεβαίωσαν νωρίτερα ότι όμηροι που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ισραήλ.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε 24 ομήρους που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

39 Παλαιστίνιοι, γυναίκες και παιδιά, αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς μετά από την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ με ανάρτηση στο Χ.

Αν και στην αρχή ήταν γνωστό ότι αφέθηκαν ελεύθεροι 25 όμηροι (13 Ισραηλινοί και 12 Ταϊλανδοί), σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ αφέθηκαν ελεύθεροι 13 Ισραηλινοί, 10 Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος.

Η απελευθέρωση αυτών των ομήρων δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς. Απελευθερώθηκαν βάσει χωριστής συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου με τη Χαμάς, δήλωσε αξιωματούχος. 

Σημειώνεται ότι μαζί με τη σταδιακή απελευθέρωση των 50 Ισραηλινών ομήρων θα γίνει και η επιστροφή Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Όλοι παιδιά και γυναίκες. Το Ισραήλ πρόκειται να απελευθερώσει 150 Παλαιστίνιους κρατούμενους για τρομοκρατικά αδικήματα, όλοι τους γυναίκες και ανήλικοι, με αντάλλαγμα τους 50 Ισραηλινούς. 

Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες. 

Σχεδόν 7 εβδομάδες πολέμου και σήμερα στις επτά το πρωί τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ – Χαμάς που προβλέπει προσωρινή κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων της Χαμάς με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Απο τις πρώτες πρωινές ώρες πέρασαν από τη Ράφα 200 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας με το Ισραήλ να διαμηνύει πως ο πόλεμος ακόμα δεν έχει τελειώσει.

Οι Ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι είχαν ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για την υποδοχή της πρώτης ομάδας των 13 ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Πύλη του Ουρανού».

Οι όμηροι μεταφέρθηκαν από το IDF στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ για μια πρώτη υποδοχή, όπου υποβλήθηκαν σε σύντομο σωματικό και ψυχικό έλεγχο.

Ο στρατός έχει προετοιμάσει ψυχολόγους και ειδικούς ψυχικής υγείας για την υποδοχή των ομήρων, πολλοί από τους οποίους είναι παιδιά.

Οι ειδικοί θα τους εξηγήσουν τι συνέβη στην κοινότητά τους (Κιμπουτς) στις 7 Οκτωβρίου, όταν πιστεύουν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Οι IDF αγόρασαν τηλέφωνα των ομήρων, ώστε να μπορούν να καλούν τους συγγενείς τους αμέσως μόλις φτάσουν στο Χατζερίμ.

Οι απελευθερωμένοι όμηροι θα παραμείνουν έως και δύο ώρες στο Χατζερίμ πριν μεταφερθούν στο νοσοκομείο, είτε με ελικόπτερο είτε με μίνι λεωφορείο.

Όσοι χρειάζονται άμεση ιατρική φροντίδα θα μεταφερθούν απευθείας από τα σύνορα σε νοσοκομείο, χωρίς να πάνε στο Χατζερίμ.

Οι οικογένειες των ομήρων περιμένουν στα νοσοκομεία, ενώ στην περιοχή έχουν κρατηθεί δωμάτια ξενοδοχείων. Το νοσοκομείο παίδων Schneider, συνέστησε οι όμηροι να παραμείνουν τουλάχιστον 48 ώρες υπό παρακολούθηση πριν απελευθερωθούν στο σπίτι.

Η ίδια διαδικασία θα γίνει τις επόμενες τέσσερις ημέρες και για τους υπόλοιπους ομήρους που θα απελευθερωθούν από την αιχμαλωσία της Χαμάς.

Το IDF σε ανακοίνωσή του ζητά από το κοινό να «δείξει υπομονή και ευαισθησία και να σεβαστεί το απόρρητο των απελευθερωμένων ομήρων και των οικογενειών τους» και να μην διακινήσει μη επαληθευμένες πληροφορίες.

Η διαδικασία απελευθέρωσης

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα.

Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ.Μ όλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.

Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά. Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Σύντομη παύση η εκεχειρία

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ με τη Χαμάς στη Γάζα είναι μια «σύντομη παύση», μετά την οποία το Ισραήλ θα επαναλάβει τις επιχειρήσεις με πλήρη στρατιωτική δύναμη.

Ο Γκάλαντ έκανε τα σχόλια αυτά στον Ιταλό ομόλογό του, που πραγματοποίησε επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Θα υπάρξει μια σύντομη παύση και μετά θα συνεχίσουμε να επιχειρούμε με πλήρη στρατιωτική δύναμη. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους από τη Γάζα στο Ισραήλ – υπάρχουν 240 όμηροι και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχθούμε και να ανεχθούμε», δήλωσε ο Γκάλαντ.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεκινά η 4ήμερη εκεχειρία στη Γάζα

Πώς και γιατί ο Όρμπαν «παγιδεύει με εκρηκτικά» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ για την στήριξη της Ουκρανίας

Συνελήφθη στο Μεξικό ο Ελ Νίνι «ένας από τους σημαντικότερους δολοφόνους του καρτέλ Σιναλόα» – Την άμεση έκδοσή του θέλουν οι ΗΠΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 12:32