search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:24
MENU CLOSE

Πόλεμος στη Γάζα: Υπάρχουν ελπίδες για μόνιμη εκεχειρία; (video)

27.11.2023 12:03
gaza_new

Πιέσεις για παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα ασκούν οι ΗΠΑ, το Κατάρ και η Αίγυπτος, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου, μιλώντας σε στρατιώτες στην Γάζα δήλωσε ότι «τίποτα δεν μας σταματά» και διεμήνυσε στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι θα δεχτεί παράταση της κατάπαυσης του πυρός κατά μία ημέρα για κάθε δέκα αιχμαλώτους που θα απελευθερώνει η Χαμάς.

Η Χαμάς από την πλευρά της δήλωσε έτοιμη να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση κι άλλων ομήρων, με τον όρο της παράτασης της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης Παλαιστίνιων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι δύο κοινότητες δείχνουν να εστιάζουν στην ανάγκη παράτασης της περιόδου εκεχειρίας για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, παρά τις διακηρύξεις Νετανιάχου ότι «τίποτα δεν μας σταματά».

Η πρώτη φάση της ανταλλαγής αιχμαλώτων, την Παρασκευή, εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης καθώς οι διαδικασίες ήταν πρωτόγνωρες για όλες τις πλευρές. Αλλά οι εικόνες χαράς και ανακούφισης  από τους αιχμαλώτους που απελευθερώθηκαν, που μετέδωσαν τα Μέσα Ενημέρωσης και στις δύο κοινότητες, αναζωπύρωσαν τις ελπίδες για εκεχειρία. Το Σάββατο προέκυψαν προβλήματα, με την Χαμάς να απειλεί ότι δεν θα απελευθερώσει άλλους αιχμαλώτους επειδή -όπως υποστήριξε- το Ισραήλ δεν σεβόταν τους όρους της εκεχειρίας, κυρίως αναφορικά με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η άμεση παρέμβαση διπλωματών από το Κατάρ και την Αίγυπτο είχε ως αποτέλεσμα να δοθούν διαβεβαιώσεις στην Χαμάς για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, τις οποίες αποδέχτηκε η παλαιστινιακή πλευρά προχωρώντας σε νέα απελευθέρωση ομήρων.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους ύστερα από 50 μέρες φόβου και ολέθρου και πανηγύριζαν. Ήταν χαρακτηριστικές οι εικόνες από το Τελ Αβίβ, όπου βγήκαν στους δρόμους 100.000 Ισραηλινοί πανηγυρίζοντας, ενώ σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο, στην Ραμάλα, εκτυλίχθηκαν αντίστοιχες σκηνές με Παλαιστίνιους να τραγουδούν και να χορεύουν.

Εικόνες που δείχνουν πόσο έντονη είναι η επιθυμία για κατάπαυση του πυρός, έστω και για λίγες μέρες, καθώς είναι η πρώτη θετική εξέλιξη μετά το ξέσπασμα του πολέμου. Η διεθνής κοινότητα διεμήνυσε προς όλες τις πλευρές την επιθυμία για εκεχειρία και είναι σαφές ότι γίνονται παρασκηνιακά αρκετές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση παρόλο που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα λεπτομέρειες των συζητήσεων.

Τα διεθνή ΜΜΕ τονίζουν ότι η επιθυμία για μόνιμη κατάπαυση του πυρός είναι τόσο έντονη, ώστε οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυψε έμεινε στην άκρη. Ακόμα και η δολοφονία οκτώ Παλαιστίνιων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Κυριακή, περιορίστηκε να μεταδοθεί ως είδηση που δεν επηρέασε τη μεγάλη εικόνα. Η κατάπαυση του πυρός και η διαφύλαξη αυτού του κλίματος ήταν πιο πολύτιμη από μερικές ζωές αμάχων, σημειώνει το al Jazeera.

Τονίζεται επίσης ότι ακόμα και το Ιράν παρενέβη για να εξασφαλίσει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα προέβαινε σε καμία ενέργεια υπονόμευσης του κλίματος. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν μετέβη στο Λίβανο, πριν ακόμα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία εκεχειρίας για τέσσερις μέρες για να συναντηθεί με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και το μήνυμα της Τεχεράνης ήταν σαφές: αν η εκεχειρία δεν τηρηθεί «θα διευρυνθούν τα μέτωπα του πολέμου». Το μήνυμα αυτό ελήφθη από την Χεζμπολάχ.

Όμως λίγες ώρες πριν από την εκπνοή της εκεχειρίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου μετέβη στην Γάζα και φρόντισε να φωτογραφηθεί με στρατιώτες φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος, και μιλώντας στους άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων υπενθύμισε ότι τα όπλα σιώπησαν προσωρινά.

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ισραηλινών δυνάμεων, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, δήλωσε ότι μόλις εκπνεύσει η εκεχειρία οι δυνάμεις «θα επιστρέψουν στις επιχειρήσεις με αποφασιστικότητα για την απελευθέρωση των ομήρων και την πλήρη διάλυση της Χαμάς». Το ίδιο μήνυμα έστειλε και ο Νετανιάχου φορώντας κράνος και αλεξίσφαιρο: θα συνεχίσουμε «μέχρι τη νίκη».

Σήμερα έχει προγραμματιστεί και η τελευταία ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στις δύο πλευρές και το ερώτημα είναι αν μετά θα επικρατήσει η λογική Νετανιάχου-Χαλεβί, ή θα δοθεί εντολή στους στρατιώτες να αφήσουν στην άκρη τα όπλα.

Διαβάστε επίσης:

Ταϊλάνδη: Γαμπρός σκότωσε τη νύφη και άλλα τρία άτομα στο γαμήλιο γλέντι και αυτοκτόνησε!

Βερμόντ: Συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση με όπλο στους τρεις Παλαιστίνιους φοιτητές

Γαλλία: Σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα ενώ κοιμόταν στο κρεβάτι του! (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 22:22