search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 04:38
MENU CLOSE

Πώς το X του Έλον Μασκ πυροδότησε τα επεισόδια των ακροδεξιών στην Ιρλανδία

04.12.2023 21:26
douvlino_slider

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X του Έλον Μασκ τροφοδότησε την ακροδεξιά παραπληροφόρηση στην Ιρλανδία και έπαιξε βασικό ρόλο στα επεισόδια του περασμένο μήνα στο Δουβλίνο, λένε ειδικοί στο CBS News.

Οι βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στις 23 Νοεμβρίου μεταξύ περίπου 200 πολιτών και της αστυνομίας στο κέντρο του Δουβλίνου, καθώς οι διαδηλωτές ξέσπασαν μετά από ένα επεισόδιο με μαχαίρι που άφησε πολλούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένα 5χρονο κορίτσι που νοσηλεύτηκε με σοβαρά τραύματα.

Ψεύτικες αναφορές που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άφηναν να εννοηθεί ή το δήλωναν ευθέως, ότι τα μαχαιρώματα έγιναν από παράνομο μετανάστη. Ο φερόμενος ως δράστης ήταν στην πραγματικότητα πολιτογραφημένος Ιρλανδός πολίτης με καταγωγή από την Αλγερία, ανέφεραν οι Irish Times.

Η βία που ξέσπασε, με ένα τραμ και ένα λεωφορείο να πυρπολούνται και καταστήματα να λεηλατούνται, υποκινήθηκε εν μέρει από ακροδεξιούς τοπικούς παράγοντες με σημαντικό αριθμό ακολούθων στο X, το οποίο ονομαζόταν Twitter πριν ο Μασκ αγοράσει την πλατφόρμα.

«Αυτό που είδαμε στην αρχή των επεισοδίων ήταν ότι άρχισε σαν μια διαμαρτυρία, ξέρετε, είτε οργανωμένη από την ακροδεξιά είτε αν δεν οργανώθηκε από την ακροδεξιά, η ακροδεξιά δεν ήταν μακριά», δήλωσε στο CBS News ο Μάθιου Ντόναχιου, επίκουρος καθηγητής κοινωνικής πολιτικής στο University College του Δουβλίνου.

«Το γεγονός ότι είδαμε επιθέσεις στον [αστυνομικό] κλοιό και στον τόπο του εγκλήματος, αυτές είναι ξεκάθαρα οργανωμένες και ενορχηστρωμένες δραστηριότητες που χρειάζονται πολύ μεγάλη οργάνωση με υπόβαθρο … εδώ βλέπουμε τη χρήση του Χ από την ακροδεξιά», είπε. «Μπόρεσαν να φέρουν πολλούς ανθρώπους εκεί πολύ γρήγορα για να πάρουν ουσιαστικά τον έλεγχο αυτής της κατάστασης, να την κατευθύνουν».

Η Eileen Culloty, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημοκρατίας και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, είπε στο CBS News ότι οι ταραχές σχεδιάστηκαν από «μια βασική ομάδα» δεξιών επιρροών στο X που «έχουν σχετικά υψηλό προφίλ στον εναλλακτικό, δεξιό κόσμο. Μερικοί από αυτούς αποτελούν εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, κάποιοι από αυτούς είναι δεξιοί ακτιβιστές κατά της μετανάστευσης».

«Πήραν «φωτιά» ενόψει των ταραχών», είπε η Culloty στο CBS News. «Δημοσίευαν πολλά μηνύματα στο Twitter [X], αλλά και στο Telegram και σε άλλες πλατφόρμες από το μεσημέρι και μετά και προέτρεπαν τον κόσμο να δράσει. Πολλά από τα hashtags που χρησιμοποιούσαν προωθούσαν αυτήν την εθνικιστική ιδέα ότι η Ιρλανδία είναι γεμάτη μετανάστες ή ότι η Ιρλανδία ανήκει στους Ιρλανδούς».

Μια μελέτη που διεξήχθη από το Institute for Strategic Dialogue, μια ανεξάρτητη μη κερδοσκοπική ομάδα σκέψης που μελετά και προσφέρει συμβουλές πολιτικής για τον εξτρεμισμό και την παραπληροφόρηση, λίγες μέρες πριν από τις ταραχές στην Ιρλανδία, διαπίστωσε επίσης ότι το Twitter (X) «χρησιμοποιείται σχεδόν από όλους τους πιο εξέχοντες πρωταγωνιστές στο ιρλανδικό οικοσύστημα παραπληροφόρησης».

Η μελέτη επικεντρώθηκε στην αυξανόμενη διαδικτυακή επιρροή της ακροδεξιάς στην Ιρλανδία τα τελευταία τρία χρόνια, αναλύοντας 13.180.820 δημοσιεύσεις από 1.640 λογαριασμούς σε 12 διαδικτυακές πλατφόρμες. Ο Χ είχε τον μεγαλύτερο αριθμό ακροδεξιών απολογισμών από αυτούς που αναλύθηκαν από τους ερευνητές.

Μετά την εξαγορά της πλατφόρμας τον Οκτώβριο του 2022, ο μεγιστάνας Μασκ έχει καταργήσει τα βασικά χαρακτηριστικά της πλατφόρμας – συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επαλήθευσης και της συμβουλευτικής ομάδας Trust and Safety, καθώς και της ευρύτερης εποπτείας περιεχομένου και επιβολής ρητορικής μίσους.

Όπως ανέφερε το Associated Press τον Οκτώβριο, ειδικοί που μελετούν την παραπληροφόρηση είπαν ότι το X έχει επιδεινωθεί υπό τον Μασκ σε σημείο που όχι απλώς αποτυγχάνει να εντοπίσει και να αφαιρέσει παραπληροφόρηση, αλλά ευνοεί τις αναρτήσεις από λογαριασμούς που πληρώνουν για τη συνδρομητική υπηρεσία blue-check της πλατφόρμας, ανεξάρτητα από το ποιος τις διευθύνει και τι γράφει.

Είναι πολύ σημαντικό, σύμφωνα με την Culloty, όσον αφορά τη βία στο Δουβλίνο, η βασική ομάδα ακροδεξιών λογαριασμών που ήταν ύποπτοι για υποκίνηση της βίας είχε προηγουμένως αφαιρεθεί από την πλατφόρμα για παραβίαση των πολιτικών ασφάλειας της εταιρείας, αλλά αποκαταστάθηκαν μετά την εξαγορά της εταιρείας από τον Μασκ.

«Μπόρεσαν να επιστρέψουν στο Χ και πολλοί άνθρωποι που είχαν απαγορευτεί μπόρεσαν να επιστρέψουν», είπε. «Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που δεν προσπαθούν να κρύψουν την ταυτότητά τους [μετά την εξαγορά του Μασκ.] Έτσι, τώρα νιώθουν αρκετά άνετα να κάνουν αυτές τις εμπρηστικές δηλώσεις».

Στον απόηχο των ταραχών, άλλες εξέχουσες προσωπικότητες από τη δεξιά πτέρυγα της αμερικανικής πολιτικής έχουν προωθήσει μια συνωμοσιολογική, αντιμεταναστευτική ρητορική στο X σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσουν τη βία στην Ιρλανδία.

Ο πρώην παρουσιαστής του Fox News, Τάκερ Κάρλσον, ο οποίος τώρα μεταδίδει τη δική του εκπομπή στο X, είπε στους εκατομμύρια ακολούθους του την περασμένη εβδομάδα ότι «η ιρλανδική κυβέρνηση προσπαθεί να αντικαταστήσει τον πληθυσμό της Ιρλανδίας με ανθρώπους από τον τρίτο κόσμο».

Ο συνεντευξιαζόμενος του Κάρλσον στην εκπομπή, ο πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου και σύμμαχος του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, αποκάλεσε την Ιρλανδία «πυριτιδαποθήκη».

Ο ίδιος ο Μασκ στάθηκε στη βία στην Ιρλανδία στο X και έβαλε στο στόχαστρο την ιρλανδική κυβέρνηση τον περασμένο μήνα.

Σε μια ανάρτηση την επομένη των επεισοδίων στο Δουβλίνο, ο Μασκ είπε ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ «μισεί τον ιρλανδικό λαό», αφού η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έχει ως στόχο να εγκρίνει νέους νόμους κατά των εγκλημάτων και της ρητορικής μίσους ως απάντηση στις ταραχές.

Μιλώντας στο ιρλανδικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η υπουργός Δικαιοσύνης Helen McEntee είπε ότι το X είχε αρνηθεί να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της Garda Síochána, της εθνικής αστυνομίας της Ιρλανδίας, να καταργήσει εμπρηστικές θέσεις σε πραγματικό χρόνο καθώς η βία ξεσπούσε στο Δουβλίνο.

Η McEntee είπε ότι είχε μιλήσει με έναν ντετέκτιβ «ο οποίος ασχολήθηκε ενεργά με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης» καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς των ταραχών, μετέδωσε το ιρλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTÉ.

Άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και η Meta, η οποία κατέχει το Facebook και το Instagram, «απαντούσαν, αλληλεπιδρούσαν με τους Gardaí και κατέβαζαν αυτές τις άθλιες αναρτήσεις καθώς έβγαιναν», είπε η McEntee. «Το X όχι. Δεν συμμετείχαν. Δεν πληρούσαν τα δικά τους πρότυπα της κοινότητας».

Ο Μασκ και το X αντιμετωπίζουν μαζική απόσυρση από τη διαφήμιση καθώς επωνυμίες όπως η Disney, η Apple, η Coca Cola, η μητρική εταιρεία CBS News Paramount Global και άλλες μεγάλες εταιρείες έχουν αφαιρέσει τις πληρωμένες διαφημίσεις από την πλατφόρμα μετά την έγκριση μιας αντισημιτικής ανάρτησης στο X που ισχυριζόταν ότι οι Εβραίοι υποθάλπουν το μίσος εναντίον Λευκών ανθρώπων.

Ενώ ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του, επέκρινε τις εταιρείες που ανέστειλαν τη διαφήμιση στο X.

Μιλώντας στο 2023 DealBook Summit στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο Μασκ επιτέθηκε με χυδαίες εκφράσεις κατά των διαφημιστών που δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες πως εγκαταλείπουν την πλατφόρμα λόγω των αντισημιτικών αναρτήσεών του.

«Αν κάποιος προσπαθήσει να με εκβιάσει με διαφήμιση, η απάντηση είναι μόνο μία: άντε γαμ…τε», είπε στον δημοσιογράφο του CNBC, Άντριου Ρος Σόρκιν.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή η αεροπορική όχι μόνο επιτρέπει τα κατοικίδια στην καμπίνα αλλά έχει και… ειδικό μενού για αυτά

Βίντεο: Κοπάδι από καρχαρίες επιτίθενται σε ανυποψίαστο κροκόδειλο

Νετανιάχου: Ξεκινά εκ νέου η δίκη του με κατηγορίες για διαφθορά

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09