search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:41
MENU CLOSE

Jasper Maskelyne: O στρατιωτικός «μάγος» που «εξαφάνισε» τους Ναζί

11.12.2023 10:38
Jasper _ Maskelyne

Η οικογένεια του Τζάσπερ Μάσκελιν είχε μια μεγάλη παράδοση στη «μαγεία», και η ιστορία της κρατούσε από τη βικτωριανή εποχή.

Ο παππούς του, Τζον Νέβιλ Μάσκελιν, ήταν ονομαστός μάγος, που εθεωρείτο ο πρύτανης των μάγων, τη δεκαετία του 1870, αλλά ήταν και πρωτοπόρος στη σύλληψη και εφαρμογή νέων μαγικών κόλπων, κατασκευάζοντας και το περίφημο μηχανικό αυτόματο «Ψυχώ» το οποίο διάβαζε τη σκέψη, και έπαιζε χαρτιά με το κοινό.  

Το ίδιο και ο πατέρας του Νέβιλ Μάσκελιν, ο οποίος συνδύαζε τη μαγεία με γνώσεις μηχανικής, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Ο Τζάσπερ Μάσκελιν, ασχολήθηκε κι αυτός με τη μαγεία, αλλά δεν κατόρθωσε να φτάσει τα υψηλά στάνταρντς των προγόνων του. Το 1930, η εταιρεία των Μάσκελιν έπνεε τα λοίσθια, και το ιδιόκτητο θέατρο Σεντ Τζορτζ, όπου δίνονταν οι θρυλικές μαγικές παραστάσεις της οικογένειας πουλήθηκε.

Με το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζάσπερ Μάσκελιν, αποφάσισε να υπηρετήσει την πατρίδα του. Τον Οκτώβριο του 1940, κατατάχθηκε σε μια μικρή ομάδα ανορθόδοξου πολέμου, που ειδικευόταν στην τέχνη του καμουφλάζ και της παραπλάνησης. Μετά από 6 εβδομάδες εκπαίδευση, η ομάδα μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο. Εκεί οι Άγγλοι υπό την ηγεσία του στρατηγού Μοντγκόμερι αγωνίζονταν ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα που ήθελε να κατακτήσει το κανάλι του Σουέζ και να αποκτήσει πρόσβαση στα πετρέλαια του Αραβικού κόλπου.

Ο Μάσκελιν συνεργάστηκε με τον ταξίαρχο Ντάντλεϊ Κλαρκ, που ηγείτο της απόκρυφης μονάδας MI-9, και αρχικά εκπαίδευσε τους άντρες του Αγγλικού στρατού πώς να αποκρύπτουν μικρά αντικείμενα, μαχαίρια και ξυράφια, και πώς να τα χρησιμοποιούν σε περίπτωση αιχμαλωσίας.

Στη συνέχεια οργάνωσε μια ομάδα με στρατιώτες διάφορων ειδικοτήτων. Η ομάδα ονομάστηκε «Magic Band» και σκοπός της ήταν η προετοιμασία και εκτέλεση έργων παραπλάνησης.

 Ένα από τα μαγικά τρικ που ισχυρίστηκε ότι έκανε ο Μάσκελιν, είναι η «μεγάλη εξαφάνιση» του λιμανιού της Αλεξάνδρειας. Για να γίνει αυτό, χτίστηκε πρόχειρα ένα «λιμάνι» μερικά μίλια πιο μακριά στον κολπο Μαϊρούτ Μπέι, μεταφέρθηκαν προβολείς αεράμυνας, ενώ επιστρατεύτηκαν και πολεμικά πλοία για να το φυλάνε, και συσκοτίστηκε το πραγματικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Έτσι, οι νυκτερινές επιδρομές των αεροπλάνων της Λουφτβάφε και των Ναζί, ξεγελάστηκαν και βομβάρδισαν αδυσώπητα το ψεύτικο αυτό αγκυροβόλιο.

Ο Μάσκελιν, ισχυρίστηκε ότι οι Άγγλοι ανατίναξαν και μερικές από τις πρόχειρες κατασκευές ώστε οι Γερμανοί πιλότοι να σιγουρευτούν για την επιτυχία της αποστολής τους.

Μια από τις μεγαλύτερες ίσως συνεισφορές του Μάσκελιν ήταν στη μάχη του Ελ Αλαμέιν, όπου αυτός και η ομάδα του μεταμόρφωσαν εκατοντάδες τανκς, σε φορτηγά, παραπλανώντας τις εχθρικές δυνάμεις.

Δεν ξέρουμε τις ακριβείς συνθήκες, αλλά ο Μάσκελιν χρησιμοποιήθηκε και για κάποιο διαφημιστικό λόγο. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Daily Mail, στις 9 Απριλίου του 1941,  ανέφερε ότι ο Μάσκελιν είχε μεταβεί στην Αίγυπτο προκειμένου «να εξαφανίσει τα αγγλικά στρατεύματα». Ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί η πραγματική αιτία αυτού του δημοσιεύματος αφού υποτίθεται ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να παραμείνει κρυφό και να μην γραφτεί στον Τύπο.

Ο Μάσκελιν, στη συνέχεια πέρασε τα επόμενα 3 χρόνια του πολέμου ψυχαγωγώντας τους Άγγλους στρατιώτες. Το 1949, όμως, έβγαλε ένα βιβλίο με τίτλο «Magic: Secret File» όπου περιέγραφε πολλά από τα «κατορθώματα» του πολέμου. Οι στρατιωτικοί κύκλοι φρόντισαν να δυσφημιστεί το βιβλίο, και ο Μάσκελιν μετακόμισε στη Νότια Αφρική όπου εργάστηκε σαν εκπαιδευτής οδηγών.

Ο Μάσκελιν πέθανε το 1963, αλλά δέκα χρόνια αργότερα ο μύθος του άρχισε να διαδίδεται. Αυτό κορυφώθηκε το 1980, όταν ο συγγραφέας Ντέιβιντ Φίσερ κυκλοφόρησε το βιβλίο, «The War Magician». Ο Φίσερ, επιβεβαίωσε τις περιπέτειες και τα μαγικά κατορθώματα του Μάσκελιν, αντλώντας πληροφορίες από απόρρητο υλικό, και τη μαρτυρία του Τζέφρι Μπάρκας που είχε συμμετάσχει σε τέτοιες επιχειρήσεις παραπλάνησης. Παρόλα αυτά, οι στρατιωτικοί κύκλοι δεν επιβεβαίωσαν τα νέα στοιχεία.

Το πιθανότερο είναι ότι η ιστορία του στρατιωτικού μάγου Τζάσπερ Μάσκελιν θα μείνει για πάντα επίκαιρη -πολλοί την θεωρούν meme- αλλά και ταυτόχρονα ανεπιβεβαίωτη, καθώς πολλά απόρρητα αρχεία ακόμη προστατεύονται.

Είναι όμως γεγονός ότι οι πόλεμοι δεν κερδίζονται μόνο στα πεδία των μαχών, αλλά και στη σκιά των παρασκηνίων.   

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Άνδρας υιοθετεί ηλικιωμένα ζωάκια δίνοντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία

Η «διεθνής της Ακροδεξιάς» κάνει πάρτι και οι υπόλοιποι… ευχέλαια

Ο Μάριο Ντράγκι λέει «όχι» στην προεδρία της Κομισιόν – Στο κενό οι προσπάθειες του Μακρόν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:41