search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:23
MENU CLOSE

Attica TV: Επετειακό ντοκιμαντέρ για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων από τους ναζί

13.12.2023 16:13
kalavryta

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την «Επιχείρηση Καλάβρυτα» των ναζιστικών στρατευμάτων Κατοχής, την πιο βαριά περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Attica TV επιχειρώντας να διαφυλάξει την πολύτιμη αιματοβαμμένη, από τη ναζιστική θηριωδία, μνήμη, έχει προγραμματίσει για τις 24.00 το ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα 1943» που προσεγγίζει τον χρόνο και τον τόπο όπου «δάκρυσε η Ιστορία».

Μέσα από τις μαρτυρίες επιζώντων -παιδιών τότε- που εγκλωβίστηκαν στο σχολείο υπό τον φόβο των Γερμανών και έζησαν την ολοκληρωτική καταστροφή, αναδεικνύονται όλα όσα ο πόλεμος απαξιώνει.

Η «επιχείρηση Καλάβρυτα» πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 1943 όταν οι Γερμανοί, μετά από τέσσερις μέρες παραμονής τους στην πόλη, ξεκινούν να πυρπολούν τα σπίτια των κατοίκων.

Άμαχοι, άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρέθηκαν στην δύνη του κακού που έσπειραν οι Γερμανοί και δεν τους μένει παρά να προσευχηθούν για την ζωή τους. Ο εχθρός διατάζει τη συγκέντρωση όλων των Καλαβρυτινών στο δημοτικό σχολείο. Λεηλατούν και κρατώντας τα γυναικόπαιδα έγκλειστα, εκτελούν όλο τον ανδρικό πληθυσμό από δεκατριών ετών και άνω στη ράχη του ΚΑΠΗ. Αντίποινα, όπως είπαν, για τη μάχη της Κερπινής, όπου οι αντάρτες του ΕΛΑΣ κατατρόπωσαν τον λόχο του Σόμπερ.

Διαβάστε επίσης:

ΕΡΤ3: «Ενδυνάμωση» δια της αποψίλωσης ενημερωτικών εκπομπών της

«Στο Κόκκινο»: Να ξανακάνει εκπομπή η Ευγενία Λουπάκη, ζητούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον ραδιοσταθμό

Kate Micucci: Η «Λούσι» του Big Bang Theory διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:23