search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:39
MENU CLOSE

Χριστούγεννα στην Αυστρία, με τη μαγεία των στολισμένων πόλεων και του… ζεστού κρασιού (videos)

13.12.2023 15:06
vienna_christmas_new

Πουθενά αλλού αυτές τις μέρες δεν επικρατεί τόσο γιορτινό κλίμα, όσο στην κεντρική Ευρώπη.

Οι προορισμοί είναι αρκετοί, αλλά δύο κλασικές επιλογές είναι η αυστριακή πρωτεύουσα, η Βιέννη και το Χάλστατ.

Χριστουγεννιάτικη μαγεία στη Βιέννη

Το τσουχτερό κρύο δεν εμποδίζει κανέναν να βγει στους δρόμους -οι ντόπιοι είναι συνηθισμένοι εξάλλου, αλλά και οι ξένοι επισκέπτες μπαίνουν γρήγορα στο κλίμα των ημερών: βόλτες στις πανέμορφες πλατείες και τους δρόμους με τα γοτθικά κτίρια, υπαίθριες αγορές στολισμένες με φωτάκια, παντού αγορές για αναμνηστικά, μικροπράγματα και … ζεστό κρασί.

Η πανέμορφη αυστριακή πρωτεύουσα ζει σε μία διαρκή γιορτινή ατμόσφαιρα μέχρι την Πρωτοχρονιά. Γι’ αυτό και είναι προορισμός για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ποιος δεν θέλει μία selfie με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ποιος δεν θέλει να απολαύσει ζεστή σοκολάτα σε κάποια από τις υπαίθριες αγορές; Κοσμοσυρροή στην πανέμορφη αγορά έξω από το Δημαρχείο της Βιέννης, αλλά και στην αγορά Σπίτελμπεργκ. Εδώ βρίσκεις ό, τι μπορείς  να φανταστείς, από κομψά χειροποίητα διακοσμητικά, μέχρι γλυκά και ζεστά ροφήματα.

Παντού γύρω αντικρίζεις χαμογελαστούς ανθρώπους με ένα ποτήρι ζεστό κρασί στο χέρι, που περιδιαβαίνουν το ιστορικό κέντρο και δεν χορταίνουν να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της Βιέννης.

Η πρωτεύουσα του βαλς, η πόλη του Φρόιντ και του Κλιμτ με τα παλάτια και τα μνημεία, που συνυπάρχουν με την σύγχρονη αρχιτεκτονική είναι μια πόλη που δεν την ξεχνάς ποτέ.

Είναι μάλιστα ένας ιδανικός οικογενειακός προορισμός, αφού οι μεγάλοι θα θαυμάσουν (μεταξύ άλλων) το ανάκτορο Σενμπρούν και οι μικροί θα ενθουσιαστούν από τον Ζωολογικό Κήπο

Χριστούγεννα στη σκιά των Άλπεων, δίπλα στη λίμνη

Υπάρχει όμως και μια εναλλακτική στην Αυστρία, γι αυτές τις μέρες: το Χάλστατ. Χτισμένο στις όχθες της λίμνης Χάλστατερ και περιτριγυρισμένο από τις χιονισμένες κορυφές των Άλπεων, το Χάλστατ είναι μια εντυπωσιακής ομορφιάς κωμόπολη, που προστατεύεται από την UNESCO

Τα περισσότερα σπίτια είναι του 16ου αιώνα, το τοπίο απίστευτης ομορφιάς, η ηρεμία της λίμνης υποβάλει τον επισκέπτη να χαλαρώσει και να απολαύσει τις μέρες των γιορτών.

Στο κέντρο της κωμόπολης οργανώνεται η ανοιχτή χριστουγεννιάτικη αγορά, σημείο συνάντησης για ντόπιους και ξένους. Κι όλοι φωτογραφίζονται μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο με την φάτνη, όλοι χαζεύουν τα μικρά μαγαζάκια με τα διακοσμητικά και τα δώρα, όλοι απολαμβάνουν ένα ζεστό ρόφημα.

Οι μόλις 7000 μόνιμοι κάτοικοι λένε πως το Χάλστατ είναι «το πιο όμορφο μέρος στην Αυστρία», παρόλο που τις μέρες των Χριστουγέννων υποδέχεται περισσότερους επισκέπτες απ΄  ό, τι μπορεί να αντέξει.  Διαθέτει μόλις τέσσερα ξενοδοχεία και γι αυτό πρέπει κάποιος να έχει κλείσει αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Αλλά οι περισσότεροι ημερήσιοι επισκέπτες πηγαίνουν εκεί μόνο για λίγες ώρες, από άλλα σημεία της Αυστρίας ή από τις γειτονικές χώρες. Κι όταν φύγουν, το Χάλστατ είναι παράδεισος, για τους λίγους εκλεκτούς που επιλέγουν να μείνουν εκεί λίγες μέρες.

Διαβάστε επίσης:

Ημέρα της Λουσίας: Τι συμβολίζει η μεγάλη γιορτή των Σουηδών και γιατί είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο (Photos/Video)

Ποια είναι η ξεχασμένη ρωμαϊκή πόλη, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Η άνοδος και η πτώση τεσσάρων celebrities που έχασαν τον έλεγχο (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 07:35