search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 06:32
MENU CLOSE

Ποια είναι η ξεχασμένη ρωμαϊκή πόλη, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη (videos)

13.12.2023 11:37
University of Cambridge

Έμεινε ξεχασμένη για 1.500 χρόνια αν και κάποτε ήταν μία ακμάζουσα πόλη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με πληθυσμό 2.000 κατοίκων. Η πόλη Ιντεράμνα Λίρενας «ξαναζωντανεύει» χάρη στην αρχαιολογική σκαπάνη, που έφερε στο φως εντυπωσιακά ευρήματα.

Η Ιντεράμνα Λίρενας χρονολογείται επί της εποχής του Ιουλίου Καίσαρα και βρίσκεται στα μισά του δρόμου από την Ρώμη στη Νάπολη. Στη δεκαετία του 1980, όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα ευρήματα στην περιοχή οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι επρόκειτο για έναν μικρό οικισμό. Αλλά στη διάρκεια των ανασκαφών διαπίστωσαν ότι έφερναν στο φως ένα αστικό κέντρο, που διέθετε ναό, λουτρά και ένα κλειστό θέατρο.

Η Ιντεράμνα Λίρενας δεν είχε το τραγικό τέλος της Πομπηίας, αλλά εγκαταλείφθηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ, λόγω της απειλής εισβολέων.

Οι συστηματικές ανασκαφές άρχισαν το 2010 και σήμερα δημοσιεύονται τα συμπεράσματα των αρχαιολόγων, με την υπογραφή του Δρ. Αλεσάντρο Λαουνάρο, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.

«Η Ιντεράμνα Λίρενας βρισκόταν σε στρατηγική τοποθεσία, ανάμεσα σε ένα ποταμό και μία κεντρική οδό και αποτελούσε έναν κόμβο στο περιφερειακό αστικό δίκτυο που άκμαζε.

Ήταν πολύτιμη (για τον αυτοκράτορα) καθώς προσπαθούσε να εξασφαλίσει υποστήριξη σε όλη την Ιταλία στη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων», δήλωσε ο Δρ. Αλεσάντρο Λαουνάρο, προσθέτοντας ότι «αυτή η πόλη έπαιζε σωστά τα χαρτιά της, αναπτύσσοντας σχέσεις με τις κοινότητες μεταξύ Ρώμης και νότιας Ιταλίας, ενώ ήταν ένα ακμάζον εμπορικό κέντρο».

Ιδρύθηκε το 312 π.Χ, στην εποχή της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας, δηλαδή πριν συγκροτηθεί η πανίσχυρη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το 46 π.Χ η πόλη εξασφάλισε την προστασία του στρατηγού Ιουλίου Καίσαρα, δύο χρόνια πριν από την δολοφονία του.

Όμως εγκαταλείφθηκε τον 6 ο αιώνα, περίπου 100 χρόνια μετά την παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με τον Δρ. Λαουνάρο, η πόλη είχε καταφέρει να αντισταθεί στην παρακμιακή πορεία της αυτοκρατορίας, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί πως.

«Πιστεύουμε ότι τα τοπικά και περιφερειακά δίκτυα (πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά) αποδείχτηκαν πολύ ανθεκτικά και επέτρεψαν την συνέχιση της ζωής», δήλωσε ο Δρ Λαουνάρο στην MailOnline.

Η Ιντεράμνα Λίρενας κοσμείτο από σημαντικά δημόσια κτήρια, από τα οποία έχουν μείνει σήμερα μόνο τα θεμέλια. Ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια ήταν το κλειστό θέατρο, που ήταν χτισμένο με μάρμαρο που είχε εισαχθεί από διάφορα σημεία της Μεσογείου. Είχε 1.500 θέσεις για τους θεατές.

Τα κλειστά θέατρα είναι σπάνια στην ρωμαϊκή Ιταλία και θεωρούνται σημαντικά αρχιτεκτονήματα, που βασίστηκαν στην εξέλιξη των αρχαίων ανοιχτών θεάτρων.

«Αυτό το θέατρο ήταν ένα κορυφαίο σύμβολο του στάτους της πόλης. Ήταν απόδειξη του πλούτου, της ισχύος και των φιλοδοξιών της πόλης», είπε ο Δρ. Λαουνάρο.

Δίπλα στο θέατρο βρισκόταν ένα άλλα σημαντικό δημόσιο κτήριο, η βασιλική, που χρησιμοποιείτο για κυβερνητικές συσκέψεις, ή για την διεξαγωγή δικών. Η πόλη είχε επίσης τρία δημόσια λουτρά, από τα οποία το μεγαλύτερο διέθετε μεγάλη πισίνα.

Όπως η Πομπηία και το Ερκολάνο, η Ιντεράμνα Λίρενας ήταν μια κοινωνία στην οποία δεν είχαν επικρατήσει ταξικοί διαχωρισμοί και γι αυτό ο αστικός ιστός ήταν πυκνός, αποτελούμενος από κατοικίες διαφόρων μεγεθών. Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι από τα σπίτια που έχουν ανασκάψει τα 190 ήταν μικρού μεγέθους, δηλαδή είχαν εμβαδόν μικρότερο από 500 τετραγωνικά μέτρα, τα 25 σπίτια ήταν μεγαλύτερα (εμβαδόν μεταξύ 500 και 1.000 τετραγωνικών) και μόλις 5 ήταν μεγαλύτερα από 1.000 τετραγωνικά.

University of Cambridge

Οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει επίσης 19 κτιριακά συγκροτήματα που λειτουργούσαν ως κλειστές αγορές, δημόσιες αποθήκες και έδρες συντεχνιών. Σε κανένα σημείο της ανασκαφής δεν εντοπίστηκαν στρώματα ηφαιστειακής στάχτης ή κάποιο άλλο στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η πόλη καταστράφηκε από φυσική καταστροφή, όπως η Πομπηία και το Ερκολάνο. Αντιθέτως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη εν μέσω «αυξανόμενης ανασφάλειας», κάποια στιγμή τον 6ο αιώνα. Πιθανολογείται ότι η ανασφάλεια προκλήθηκε από την εισβολή των Λομβαρδών, στα τέλη του 6ου αιώνα.

Διαβάστε επίσης:

Η άνοδος και η πτώση τεσσάρων celebrities που έχασαν τον έλεγχο (videos)

Ελεωνόρα Μελέτη: Το τσιφτετέλι στην εκπομπή της που «γκρέμισε» το πλατό (Video)

Σπύρος Μπιμπίλας: Αν είσαι Αριστερός δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάς την πατρίδα σου όπως κάποιοι άλλοι (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 01:20