search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:04
MENU CLOSE

Πώς μια ροζ ελληνική σημαία προκάλεσε… ημικρανία στην κυβέρνηση και στο ΥΠΕΞ

20.12.2023 06:13
roz-simaia-1

Μια από τις πλέον ομαλές συζητήσεις για κρατικό προϋπολογισμό την περασμένη Κυριακή επέλεξε ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, για να κάνει την κυβέρνηση να… τρέχει και… να τα ακούει και από τη μία πλευρά και από την άλλη.

Ο πρώην δάσκαλος και νυν επικεφαλής του κόμματος που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή, στη διάρκεια της ομιλίας του για τον προϋπολογισμό, εμφάνισε φωτογραφία που απεικόνιζε την ελληνική σημαία σε ροζ χρώμα, λέγοντας ότι «μεταξύ των εκθεμάτων στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης είναι και η σημαία μας φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα. Η σημαία μας είναι γαλανόλευκη και βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας».

Πιθανόν ο Δ. Νατσιός να αγνοούσε ότι η ροζ σημαία ήταν έργο της γνωστής εικαστικού, Γεωργίας Λαλέ, με τίτλο «Η ενοχή της γειτονιάς» και ήταν φτιαγμένη από τα σεντόνια γυναικών, θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Πιθανόν και να μην τον ενδιέφερε: άλλωστε, πέτυχε το στόχο του. Λίγες ώρες αργότερα, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, «μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, θα αποσυρθεί άμεσα η ροζ ελληνική σημαία από την έκθεση του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη».

Το ενδιαφέρον, όπως έγραψε και το topontiki.gr, είναι ότι ήδη από το 2001 υπάρχει νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων, η οποία ορίζει ξεκάθαρα πότε υπάρχει προσβολή εθνικού συμβόλου, ενώ και το άρθρο 191Α Π.Κ. αναφέρει ότι «όποιος δημόσια αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του ή ηχητικά παρεμποδίζει τη δημόσια ανάκρουση του εθνικού ύμνου, και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».  

Εν πάση περιπτώσει, τα κόμματα της αριστεράς εκτόξευσαν άμεσα μύδρους κατά του υπουργού Εξωτερικών, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να σημειώνει σε ανάρτησή του ότι «η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Αντίθετα, η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν επιτρέπεται να παίζει με τα εθνικά θέματα “υποκλινόμενη” -κυριολεκτικά και μεταφορικά- διότι αυτό είναι που προσβάλλει στην πράξη τα εθνικά μας χρώματα».

Ωστόσο, η κριτική προς τον Γ. Γεραπετρίτη δεν περιορίστηκε εκεί: αντιθέτως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, τόνισε ότι «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε. Οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε», ενώ και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπογράμμισε δηκτικά ότι «η τέχνη δεν πρέπει να λογοκρίνεται, αυτή είναι η πάγια θέση του υπουργείου Πολιτισμού», ουσιαστικά υπονοώντας ότι η παρέμβαση του ΥΠΕΞ ήταν λογοκριτικού χαρακτήρα.

Επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη υπερθεμάτισε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής όπου ο Γ. Γεραπετρίτης ενημέρωνε για θέματα της αρμοδιότητας του, λέγοντας ότι «διαφωνώ με αυτό που έγινε» και υποχρεώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, τον υπουργό Εξωτερικών να πει ότι κανένας δεν συζητά λογοκρισία της τέχνης και ότι αν το έργο είχε παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ιδιωτική γκαλερί, δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Σε παρόμοια γραμμή κινήθηκαν και πηγές του ΥΠΕΞ που αργότερα σημείωσαν ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα ελευθερίας της τέχνης. Θα μπορούσε σε οποιαδήποτε ιδιωτική έκθεση να υπάρχει το συγκεκριμένο. Σε κτήριο του σκληρού πυρήνα του ελληνικού κράτους όμως δεν είναι δυνατόν. Το προξενείο δεν είναι ιδιωτική γκαλερί. Για το ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του, δήλωσε: “Προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης. Υπάρχουν όμως και πράγματα που είναι πάνω από όλα, είναι ιερά και πάνω από την τέχνη. Η ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του έθνους και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων που συζητάμε”».

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το έργο δεν πρόκειται να επιστρέψει στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, καθώς η κυβέρνηση – παρά τα όσα προβλέπει ο νόμος και παρά τη νομολογία – εμφανίζεται να συμφωνεί με τον πρόεδρο της Νίκης.

Από την άλλη, η «στρατηγική του μεσαίου χώρου» την οποία έχει υιοθετήσει η ΝΔ, φαίνεται ότι αφήνει χώρο για δράση στα κόμματα στα δεξιά της, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναγκάζεται ακόμα και να αποσύρει έργα τέχνης αναφερόμενα στην έμφυλη βία, προκειμένου να «κρατήσει» τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους της.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη με παιδιά από το μειονοτικό δημοτικό σχολείο του Κενταύρου Ξάνθης

Βελόπουλος: Αυτοί που αντιδρούν στο κατέβασμα του «σεντονιού», ξεχνούν ότι η ελληνική σημαία δεν είναι κουρέλι

Νίκος Παππάς για έξωση στα Πετράλωνα: Η κυβέρνηση έφερε νύχτα διάταξη που αφήνει τους δανειολήπτες ανυπεράσπιστους

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 12:04