search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:32
MENU CLOSE

Η ροζ σημαία και ο Τζίμης Πανούσης

19.12.2023 12:58
tzimis_panousis_arxeio

Ήταν το μακρινό πλέον 2001 όταν το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας προχωρούσε σε μια ιστορική απόφαση, σχετικά με το τι συνιστά προσβολή εθνικού συμβόλου.

Ένα χρόνο πριν, στο πλαίσιο παράστασής του, ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης είχε παρουσιάσει ένα γραφικό όπου στην ελληνική σημαία αντικαθιστούσε τον σταυρό με λευκό σφυροδρέπανο. Κάποιοι προσβλήθηκαν από την εικόνα και έκαναν μήνυση στον «Τζιμάκο», κατηγορώντας τον για περιφρόνηση του εθνικού συμβόλου.

Τελικά, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο Τζίμης Πανούσης παρουσίασε την παραλλαγή της ελληνικής σημαίας «χωρίς να αποβλέπει σε περιφρόνηση του εθνικού συμβόλου ή σε εκδήλωση μίσους προς αυτό, αλλά αποκλειστικά σε σατιρική διαφήμιση του θεατρικού του έργου», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για να θεωρηθεί ότι μια παραλλαγή της ελληνικής σημαίας αποτελεί αδίκημα.

Αυτά, για όσους διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την ροζ σημαία που γνωστή καλλιτέχνιδα δημιούργησε από σεντόνια θυμάτων έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας, προκειμένου ακριβώς να καταγγείλει τα φαινόμενα αυτά και που ο – και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου – Γιώργος Γεραπετρίτης έσπευσε να δώσει εντολή να κατέβει από το γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη…

Διαβάστε επίσης:

Νέα Δημοκρατία: «Γκρίνια» για κομματική πειθαρχία – «Αντιδρούν οι ψηφοφόροι μας» 

Καιρίδης «αδειάζει» Γεραπετρίτη για τη σημαία κατά της ενδοοικογενειακής βίας: «Θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης»

Στο πλευρό των ενστόλων ο ΣΥΡΙΖΑ – Αυγέρη και Θεοδωράκης στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:29