search
ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 06:40
MENU CLOSE

Υπάρχει ο Άι-Βασίλης; Πώς πρέπει οι γονείς να διαχειστούν τις … άβολες ερωτήσεις των παιδιών

23.12.2023 18:30
SANTA2
AP

Μισοάδειο το ποτηράκι με το σέρι, ένας κουραμπιές φαγωμένος, ακόμα και πατημασιές από το τζάκι στο παιδικό υπνοδωμάτιο. Tα ίχνη του Άι-Βασίλη είναι παντού. Τα παιδιά πιστεύουν στον μύθο του καλοκάγαθου γεράκου που τους φέρνει δώρα και οι γονείς αγωνιούν να τον συντηρήσουν.

«Τα παιδιά τυπικά αρχίζουν να διαχωρίζουν την φαντασία από την πραγματικότητα στα προσχολικά χρόνια, αλλά η πίστη στην ύπαρξη ενός μαγικού Άι-Βασίλη συνεχίζεται μέχρι τη μέση παιδική ηλικία», λέει στον Guardian η Δρ. Κάντις Μιλς, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Όταν η Δρ. Μιλς έγινε μητέρα άρχισε να ενδιαφέρεται για το πότε έρχεται η στιγμή που ο μύθος καταρρίπτεται στα μάτια των παιδιών. «Αισθανόμουν κάποια αγωνία, γιατί από τη μία συχνά ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να σκέφτονται επιστημονικά και να μην εξαπατούν τους άλλους, αλλά με την ιστορία του Αγίου Βασιλείου η αλήθεια…χάνεται μέσα στον μύθο» λέει η Δρ. Μιλς, η οποία προσπαθούσε να μην φανεί ψεύτρα στα μάτια των παιδιών της, γιατί –όπως θυμάται – «κι εγώ αναστατώθηκα όταν κατάλαβα ότι μου έλεγαν ψέματα για αυτό το θέμα».

Κάπως έτσι άρχισε να θέλει να δει πως λειτουγεί η αλλαγή από την πίστη στην αποδόμηση του μύθου και τον τρόπο με τον οποίον βιώνουν τα παιδιά αυτό το στάδιο. Για την κατανόηση αυτής της διαδικασίας η Δρ. Μιλς και οι συνάδελφοί της έκαναν συνεντεύξεις με 48 παιδιά, ηλικίας από έξι έως 15 ετών, που είχαν σταματήσει να πιστεύουν στον Αι-Βασίλη και με 44 γονείς αυτών των παιδιών και άλλους 383 ενηλίκους.

Η έρευνα αυτή έδειξε ότι για τα περισσότερα παιδιά η αποδόμηση του μύθου ήρθε σταδιακά γύρω στην ηλικία των οκτώ ετών, αν και σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι και παιδιά 3-4 ετών αρχίζουν να πείθονται ότι ο Άι-Βασίλης δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως και παιδιά 15-16 ετών που εξακολουθούν να τον πιστεύουν. Σε πολλές περιπτώσεις καθοριστικό ρόλο για την αποδόμηση του μύθου έπαιξαν οι θέσεις που εξέφρασαν άλλα άτομα, από το περιβάλλον τους, που δεν πιστεύουν στον μύθο του Άι-Βασίλη.

«Μπορεί να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός που βασίζεται στη λογική- όπως πως μπορεί ο Άι-Βασίλης να γυρνά σ΄ όλο τον κόσμο σε μια νύχτα. Αλλά αυτό που τα ωθεί πιο κοντά προς την κατεύθυνση της…λογικής είναι κάποιος συμμαθητής στο σχολείο, που δηλώνει ότι ο Άι-Βασίλης δεν είναι πραγματικός», εξηγεί η Δρ. Μιλς, αναφερόμενη στη διαδικασία αποδόμησης του μύθου.

Περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και οι μισοί ενήλικες είπαν στις συνεντεύξεις τους ότι βίωσαν αρνητικά συναισθήματα όταν αντιλήφθηκαν ότι ο Άι-Βασίλης δεν υπήρχε. Μάλιστα το 10% ανέφερε πως η λύπη τους είχε διάρκεια και μείωσε την εμπιστοσύνη στους γονείς που καλλιεργούσαν τον μύθο.

Υπάρχουν όμως κι αρκετά παιδιά που είπαν ότι αισθάνθηκαν ανακουφισμένα όταν ο μύθος του Αι-Βασίλη κατέρρευσε, γιατί ένιωσαν ότι «έλυσαν ένα είδος αινίγματος». Αν και ο ίδιος ο Άι-Βασίλης ίσως να…θύμωνε με τέτοια αντιμετώπιση, θα έπρεπε να ακούσει συγχρόνως με ανακούφιση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών και των δύσπιστων ενηλίκων, ανεξάρτητα από τα πιστεύω και τις εμπειρίες τους, θέλουν να συνεχίζουν την παράδοση του γεράκου που φέρνει δώρα.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίον οι…αρνητές του Άι-Βασίλη πρέπει να χειρίζονται ερωτήσεις που σχετίζονται μ΄ αυτή την ιστορία, η Δρ. Μιλς προτείνει να ακούμε προσεκτικά τι ρωτά το παιδί πριν σπεύσουμε να απαντήσουμε. Αν τα παιδιά θέλουν να μάθουν, για παράδειγμα, πως χωράει ο Άι-Βασίλης στην καμινάδα, το παιδί μάλλον δεν είναι έτοιμο να εγκαταλείψει τον μύθο. Σε αυτή την περίπτωση, λέει στους γονείς, είναι καλύτερα να ρωτούμε το παιδί τι σκέφτεται το ίδιο, ή έστω να απαντούμε λέγοντας «αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση».

Αν κάποιος γονιός ερωτηθεί ευθέως αν ο Άι-Βασίλης είναι αληθινός, μια καλή απάντηση θα ήταν: «Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν στον ‘Αι Βασίλη» ή «Εσύ τι πιστεύεις;». Αυτό μπορεί να κάνεις ο γονέας ώστε να δει πως αντιλαμβάνεται το θέμα το ίδιο το παιδί. Έτσι, κερδίζει χρόνο για να αξιολογήσει τις ανάγκες του παιδιού, που μπορεί να ισορροπούν ανάμεσα στη μαγεία του μύθου και την αλήθεια.

Όταν η Δρ. Μιλς άκουσε αυτή την ερώτηση από τα δικά της παιδιά, στην αρχή προσπάθησε να αποφύγει την συζήτηση, αλλά όταν επέμειναν λέγοντας «θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια», τότε η Δρ. Μιλς τους είπε την αλήθεια κι εκείνα –όπως λέει- «αισθάνθηκαν περήφανα για τον εαυτό τους και το πανηγύρισαν».

Διαβάστε επίσης:

Κόρη και μπαμπάς δίνουν σόου και το βίντεο κάνει 20 εκατομμύρια views

Ταξίδι στην ηλιόλουστη Μάλτα της ιστορίας και των αρωμάτων

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ όλο τον κόσμο: Μάγισσες, κόκκινα εσώρουχα και τηγανιτές…κάμπιες (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12.05.2024 02:44